- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.05.2023, 16:47)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deca, la dezbaterea legii învăţământului preuniversitar în Senat: Suntem într-un moment istoric
Legea învăţământului preuniversitar este menită să răspundă provocărilor existente şi viitoare, pentru ca educaţia să redevină temelia unei societăţi bazate pe valori, spune Ligia Deca: „Suntem într-un moment istoric”.
Urmărește
193 afișări
Deca, la dezbaterea legii învăţământului preuniversitar în Senat: Suntem într-un moment istoric
„Ne aflăm, astăzi, într-un moment mult aşteptat de întreaga societate. Pachetul de legi ale educaţiei, reprezintă un proiect cu un obiectiv ambiţios, dar realizabil: un viitor mai bun pentru toţi copiii şi tinerii din România. Suntem într-un moment istoric. După 12 ani şi multiple schimbări în societate – pandemia de COVID, schimbările tehnologice semnificative şi evoluţiile geopolitice – a ajuns la votul final legea învăţământului preuniversitar, menită să răspundă provocărilor existente şi viitoare, pentru ca educaţia să redevină temelia unei societăţi bazate pe valori. Raportul final al proiectului <România Educată> a fost lansat în anul 2021, iar pe baza acestuia au fost construite cele două legi ale educaţiei pe care le aveţi astăzi pe ordinea de zi a plenului Senatului. Vorbim despre cea mai dezbătută politică publică pe care ţara noastră a avut-o vreodată, iar faptul că aceasta este pe agenda publică şi astăzi i se datorează preşedintelui României, care a iniţiat în 2021 acest demers. Echitate, performanţă, investiţii, respect şi siguranţă - sunt doar câteva dintre cuvintele cheie pe care Legea învăţământului preuniversitar le-a transpus în măsuri coerente şi predictibile”, spune Ligia Deca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
Ea afirmă că Ministerul Educaţiei a reuşit să elaboreze un proiect legislativ care să răspundă, în mod real, nevoilor pe care elevii le au pe întreg drumul lor educaţional.
„Învăţământul din România are, în mod cert, nevoie de tot sprijinul pe care societatea îl poate oferi. Greva cadrelor didactice reprezintă semnalul care ne-a demonstrat, încă o dată, acest lucru. Ministerul Educaţiei s-a implicat şi a luat toate măsurile prevăzute aflate în competenţa sa. Totodată, la numeroasele întâlniri recente avute cu reprezentanţii cadrelor didactice - inclusiv la cea de ieri, de la sediul Guvernului, ne-am străduit să găsim împreună cele mai bune soluţii pentru ca munca unui dascăl să fie susţinută şi apreciată aşa cum se cuvine. Soluţiile propuse de Guvernul României includ un sprijin suplimentar, cu efect imediat pentru profesorii debutanţi, iar legea învăţământului preuniversitar prevede stimulente financiare şi pentru cei care predau în şcolile aflate în medii defavorizate. Am reiterat - şi s-a înţeles - că Ministerul Educaţiei a ascultat şi sprijină cadrele didactice. Sunt convinsă că împreună vom găsi o soluţie pe măsura importanţei cadrelor didactice în ansamblul societăţii şi realistă pentru contextul economic actual”, adaugă Deca.
Ea a menţionat câteva dintre măsurile incluse în legea învăţământului preuniversitar.
„Susţinem cadrele didactice care ocupă un post didactic în zone defavorizate - ele vor primi o primă de instalare egală cu 5 salarii minime brute pe ţară. Vom aloca, de asemenea, sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat. Norma didactică va fi redusă cu 2 ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi de instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 15 de ani şi gradul didactic I - fără diminuarea salariului. Arătăm recunoştinţă faţă de personalul didactic care se pensionează: atunci când încetează contractul de muncă, vor primi o primă - echivalentul a două salarii de bază. Având în vedere responsabilităţile şi volumul de muncă al directorilor unităţilor de învăţământ şi al inspectorilor, ei vor beneficia de concediu de odihnă suplimentar, conform Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Învăţământ Preuniversitar. Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învăţământ pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore/săptămână”, încheie ministrul Educaţiei.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
-
ieri, 22:46