Decizia CC privind revizuirea Constituţiei, trimisă Monitorului Oficial pentru publicare

Decizia Curţii Constituţionale privind revizuirea Legii fundamentale a fost transmisă, miercuri dupa-amiaza, la Monitorul Oficial, urmând a fi publicată şi pe site-ul ccr.ro, la secţiunea decizii de admitere.

Urmărește
6 afișări

Articolul 21 - (1) din Legea 47/1992: Curtea Constituţională se pronunţă asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a două treimi din numărul judecătorilor. (2) Decizia Curţii se comunică celor care au iniţiat proiectul de lege sau propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora.

Potrivit articolului 22 Din Legea 47 privind funcţionare CC, proiectul de lege sau propunerea legislativă se prezintă Parlamentului numai împreună cu decizia Curţii Constituţionale, comunicată potrivit art.21 alin.(2).

"Articolul 23 - (1) În termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, Curtea Constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 şi 21 aplicându-se în mod corespunzător. (2) Decizia prin care se constată că nu au fost respectate dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputaţilor şi Senatului, în vederea reexaminării legii de revizuire a Constituţiei, pentru punerea ei de acord cu decizia Curţii Constituţionale", stipulează legea citată.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a afirmat, miercuri, că proiectul de revizuire a Constituţiei trebuie trimis în forma cu care Curtea a fost sesizată, evitând să comenteze susţinerile lui Traian Băsescu, dar precizând că deciziile CC sunt obligatorii şi general valabile.

După întrunirea de miercuri a judecătorilor constituţionali - unde s-au discutat argumentele privind neconstituţionalitatea modificărilor propuse de Preşedinţie şi Guvern în proiectul de revizuire a Constituţiei, dar şi alte observaţii -, Augustin Zegrean a spus că preşedintele Traian Băsescu poate fie să modifice în sensul cum a propus CC, fie să trimită Parlamentului propunerea de revizuire impreună cu decizia Curţii.

Vineri, 17 iunie, cu majoritate de voturi, judecătorii constituţionali au decis că sunt neconstituţionale prevederile referitoare la eliminarea prezumţiei caracterului licit al averii, imunitatea parlamentară şi ministerială, componenţa şi roul Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, Curtea supune atenţiei preşedintelui României observaţiile din considerentele acestei decizii privitoare la următoarele dispoziţii din proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei: art.6 alin.(3), art.52 alin.(3), art.64 alin.(2) şi alin.(5), art.71 alin.(2), art.73 lit.s1, art.76 alin.(1), art.87 alin.(1), art.90, art.92 alin.(31), art.95, art.98 alin.(2), art.107 alin.(4), art.114 alin.(1), art.124 alin.(3) şi (4), art.133 alin.(5), art.146 lit.c), e) şi l) şi art.154 alin.(2).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, că va menţine în proiectul constituţional trimis Parlamentului prevederile legate de imunitate incluse în textul trimis Curţii Constituţionale, precum şi că nu va renunţa la propunerea de eliminare a prevederii constituţionale prin care averea se prezumă a fi dobândită licit, invocând o decizie "obligatorie pentru statele membre UE" a Consiliului JAI, pe care însă România nu a implementat-o.

"Preşedintele poate fie să modifice în sensul cum am propus noi, fie să trimită propunerea de revizuire împreună cu decizia Curţii la Parlament. Legea noastră spune că preşedintele va trimite propunerea de revizuire, împreună cu decizia CC, la Parlament pentru adoptarea legii de revizuire a Constituţiei", a explicat, miercuri, Augustin Zegrean.

Preşedintele Curţii Constituţionale a spus că, în mod normal, Parlamentul trebuie să ţină cont de observaţiile CC pentru că atunci propunerea devine lege.

Augustin Zegrean a declarat că motivarea are 85 de pagini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici