- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Decizia de la Haga permite României să înceapă demersurile de exploatare
MAE a precizat, marţi, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX că hotărârea CIJ permite României începerea demersurilor pentru exploatarea directă a resurselor de hidrocarburi, care până acum erau "blocate", acest lucru constituind o contribuţie directă la independenţa energetică a ţării.
Decizia de la Haga permite României să înceapă demersurile de exploatare
"Hotărârea permite României să înceapă demersurile pentru exploatarea directă a resurselor de hidrocarburi din zona în dispută care au fost alocate de CIJ României, care până acum erau «blocate» de la exploatare, ceea ce constituie o contribuţie directă la consolidarea independenţei energetice a României, cu atât mai importantă în actualul context energetic european", se arată în comunicatul MAE.
Ministerul de Externe reiterează poziţia României de respectare a hotărârii CIJ, care este o obligaţie ce decurge din Carta ONU pentru ambele părţi la diferend.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
MAE român reaminteşte că şi autorităţile din Ucraina au declarat în repetate rânduri că vor respecta hotărârea Curţii, cel mai recent cu prilejul vizitei ministrului Cristian Diaconescu la Kiev, la data de 23 ianuarie. MAE îşi exprimă speranţa că pronunţarea Hotărârii CIJ va permite trecerea la dezvoltarea mai departe a relaţiilor bilaterale, spre beneficiul ambelor ţări şi al cetăţenilor lor.
MAE reaminteşte faptul că Hotărârea CIJ este direct aplicabilă, obligatorie, definitivă (nu poate fi atacată) şi executorie imediat, nefiind nevoie de demersuri de punere în aplicare a hotărârii nici pe plan intern, nici internaţional, în plan bilateral (nu sunt necesare acorduri de aplicare subsecvente la nivel interstatal).
Linia de delimitare a fost trasată de CIJ pornind de la aplicarea metodei sale de delimitare dezvoltate în zeci de ani de jurisprudenţă consolidată, conform regulilor relevante ale dreptului mării, aşa cum au fost acestea aplicate de Curte la contextul geografic particular al zonei.
Poziţia României a fost apărată profesionist, cu toate argumentele disponibile şi toate elementele de probă care puteau susţine interesele şi soluţia propusă de România, precizează ministerul.
MAE precizează că CIJ a pronunţat, marţi, în şedinţă publică solemnă, în Marea Sală a Justiţiei din Palatul Păcii din Haga, hotărârea sa în procesul privind "Delimitarea Maritimă în Marea Neagră" (România c. Ucraina).
Hotărârea - care este a 100-a hotărâre a CIJ într-un caz contencios - a fost citită de preşedintele Curţii, judecătoarea Rosalyn Higgins.
La finalul ceremoniei, originalul învestit cu sigiliul oficial al CIJ - textul deciziei - a fost înmânat agentului României.
Citeşte şi:
Curtea de la Haga dă câştig de cauză României
Vezi aici principalele date ale procesului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO