Decizii cruciale luate în CEx al PSD. Ciolacu nu vrea penali pe listele partidului. Social-democraţii vor boicota învestirea Guvernului Orban 2. Când ar putea avea loc congresul

  • Congresul în care PSD îşi alege noua conducere va avea loc în 29 februarie sau în 7 martie, a declarat, miercuri seara, preşedintele interimar Marcel Ciolacu
  • Acesta a precizat că s-a decis ca partidul să nu aibă niciun candidat pe numele căruia să existe o soluţie definitivă a unei instanţe
  • Totodată, social-democraţii au decis să boicoteze învestirea Guvernului Orban 2
Urmărește
8479 afișări
Imaginea articolului Decizii cruciale luate în CEx al PSD. Ciolacu nu vrea penali pe listele partidului. Social-democraţii vor boicota învestirea Guvernului Orban 2. Când ar putea avea loc congresul

Decizii cruciale luate în CEx-ul PSD

UPDATE ora 21.00 Ciolacu: Congres în 29 februarie sau în 7 martie. PSD nu va avea niciun candidat condamnat

Marcel Ciolacu a declarat că PSD îşi va alege noua conducere în 29 februarie sau în 7 martie, în funcţie de decizia Biroului Permanent de luni.

„Am stabilit o dată, data de 29 februarie să aibă loc congresul, urmând, totuşi, ca în Biroul Permanent de luni să aibă ultima decizie, dacă e 29 februarie sau 7 martie astfel încât toate procedurile legale şi toţi colegii să poată participa la aceste alegeri. Decizia a fost clară: se va merge cu candidaturi pe proiecte politice şi în echipă. Am mai decis anumite modificări statutare care vor fi supuse votului Congresului, cum este lărgirea Comitetului Executiv şi schimbarea denumirii Comitetului Executiv, (lărgire – n.r.) cu primarii de municipii reşedinţă de judeţ şi consilii judeţene, intrarea de drept a primelor organizaţii ca şi scor electoral în BPN şi multe altele”, a spus Ciolacu.

Preşedintele interimar al PSD a mai spus că PSD a decis să nu aibă niciun candidat cu decizii definitive ale instanţelor la alegerile locale sau parlamentare.

„Am mai luat o decizie: PSD nu va da niciun candidat care are o hotărâre definitivă a unei instanţe, indiferent dacă vorbim de candidaturi la aleşii locali sau la parlamentari”, a mai spus Marcel Ciolacu.

UPDATE ora 20.45 Ciolacu: PSD a decis că nu participă la votul de învestire a Guvernului Orban 2

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a declarat, miercuri seara, că social-democraţii au decis să fie prezenţi la grupurile parlamentare, dar să nu participe la votul de învestitură al Guvernului Orban 2.

După şedinţa CEX de miercuri seara, Marcel Ciolacu a spus că social-democraţii nu vor participa, luni, la votul de învestitură al Guvernului Ludovic Orban 2.

„Decizia PSD este ca luni să fim prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a domnului prim-ministru desemnat Ludovic Orban. Având o motivare foarte clară, aşteptăm răspunsul CCR dacă este constituţional, chiar dacă este demis, premierul demis, rămas interimar, să fie iarăşi desemnat”, a spus preşedintele interimar al PSD.

Săptămâna viitoare, Ciolacu a anunţat discuţii şi cu celelalte partide.

Votul de învestire a Cabinetului Orban 2 în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să fie dat luni, 24 februarie, de la ora 16.00.

Tot luni, Curtea Constituţională are pe ordinea de zi a şedinţei sesizarea conflictului între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcţia de premier

UPDATE ora 18.54 Liderii judeţeni au undă verde pentru formarea alianţelor politice pentru locale - surse

Social-democraţii au convenit, în Comitetul Executiv de miercuri, ca liderilor judeţeni să le fie permis să formeze alianţe politice pentru a creşte şansele de reuşită la alegerile locale, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Conducerea centrală le-a dat undă verde liderilor judeţeni în acest sens, totul pentru a obţine rezultate mai bune în fiecare judeţ la locale, au explicat sursele citate.

Singurul partid cu care PSD nu ar vrea alianţă este PNL. Social-democraţii nici nu cred că liberalii ar accepta vreo propunere de alianţă, au mai spus sursele menţionate.

Filiala PSD Bistriţa-Năsăud este prima care a anunţat că va face alianţă cu filialele ALDE şi Pro România.

„Ideea acestei Alianţe pentru Bistriţa-Năsăud se fundamentează pe rezultate, pe #FapteNuVorbe, pe o colaborare trainică şi sănătoasă, pe proiecte utile, muncă, pe continuarea dezvoltării judeţului nostru”, potrivit unui postări pe Facebook a lui Emil Radu Moldovan, liderul PSD Bistriţa.

Tot în CEx al PSD, Marcel Ciolacu le-a spus liderilor judeţeni că nu va aproba ca persoane cu probleme penale să candideze la alegeri, au precizat surse din partid, pentru MEDIAFAX. Liderul interimar al PSD refuză să-şi pună semnătura pe listele pentru alegeri pe care se află candidaţi cu probleme penale. Nici şeful de campanie al PSD Mihai Tudose nu este de acord cu penali în funcţii publice.

Comitetul Executiv a mai decis să boicoteze învestirea Guvernului Orban 2 şi parlamentarii PSD să nu fie prezenţi în plenul reunit de luni, pentru a nu asigura cvorumul şedinţei.

UPDATE ora 18.53 Decizie crucială luată în CEx-ul PSD. Ciolacu nu vrea penali pe listele PSD - surse

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, în Comitetul Executiv al partidului, că nu-şi va pune semnătura pe liste de alegeri pe care se află membri cu probleme penale, potrivit unor surse politice care participă la şedinţă.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus în faţa liderilor partidului că nu va aproba ca persoane cu probleme penale să candideze la alegeri.

Acesta a spus că refuză să-şi pună semnătura pe listele pentru alegeri pe care se află candidaţi cu probleme penale, susţin surse politice care participă şa şedinţa Comitetul Executiv al PSD.

În trecut, şi Mihai Tudose, unul din şefii de campanie pentru următoarele alegeri, a declarat că nu este de acord ca printre candidaţii PSD să fie condamnaţi penali.

UPDATE ora 16.50 CEx al PSD a stabilit, miercuri, să boicoteze învestirea Guvernului Orban 2 - surse

Comitetul Executiv al PSD a votat, miercuri, să boicoteze învestirea Guvernului Orban 2 prin neprezentarea lunea viitoare, în sala plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a nu asigura cvorumul de şedinţă, au declarat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, potrivit surselor citate. Social-democraţii motivează că trebuie aşteptată decizia CCR privind conflictul Preşedinţie-Parlament cu privire la desemnarea lui Ludovic Orban ca premier, pentru a doua oară de către Klaus Iohannis.

Ludovic Orban a declarat, marţi, că nu poate garanta sută la sută că va fi cvorum în plenul reunit de luni pentru votul de învestire a Guvernului, pentru e posibil să fie „pesedişti care vor chiuli de la serviciu”.

Votul de învestire a Cabinetului Orban 2 în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să fie dat luni, 24 februarie, de la ora 16.00.

Tot luni, Curtea Constituţională are pe ordinea de zi a şedinţei sesizarea conflictului între preşedintele Klaus Iohannis şi Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcţia de premier.

UPDATE Dăncilă, despre alianţă cu Pro România: Nu voi fi de acord. A votat împotriva Guvernului PSD

Fostul premier Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că nu va fi de acord cu alianţă la nivel naţional cu Pro România, „un partid care a votat împotriva Guvernului PSD”.

Întrebată ce părere are despre alianţele dintre PSD şi Pro România în anumite judeţe, Viorica Dăncilă a spus că trebuie lăsată decizia la nivelul fiecărui judeţ.

„Este clar că sunt judeţe în care această alianţă este necesară, în care această alianţă deja există, am văzut deja declaraţii în acest sens. Eu cred că trebuie lăsat la altitudinea fiecărui judeţ”, a spus Dăncilă.

Despre o posibilă listă comună pentru alegerile, Dăncilă a spus că se va discuta această posibilitate, însă ea nu este de acord.

„Vom discuta despre acest aspect. Eu vorbesc în numele meu. Eu nu pot fi de acord cu alianţă la nivel naţional cu un partid care a votat împotriva guvernului PSD”, a mai spus Dăncilă.

Întrebată dacă îl mai consideră un „trădător” pe preşedintele Pro România, Victor Ponta, fostul premier a răspuns: „Nu îmi schimb foarte uşor convingerile”.

Ciolacu: Vom respinge şi la Cameră OUG pe anticipate

Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că social-democraţii vor respinge ordonanţa de urgenţă privind anticipatele când va ajunge la vot în Camera Deputaţilor. Liderul interimar al PSD a mai spus că va fi depus un proiect de lege asumat de partid care va reglementa prevederile legate de Diaspora.

„Domnul Orban, în continuare este în campanie electorală, chiar dacă este demis şi minte. Mai mult. PSD, la fel cum a dovedit şi când am făcut sesiune extraordinară la solicitarea Preşedintelui României, am fost provotul de trei zile pentru cei din Diaspora şi vom fi la fel. Vom veni cu proiect de lege asumat de către PSD, partea din OUG, tot ceea ce priveşte Diaspora, îl vom înainta Parlamentului”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, înaintea CEx al PSD de la Parlament.

Chestionat dacă PSD va respinge ordonanţa de urgenţă pe anticipate când ajunge la Cameră, Ciolacu a răspuns scurt: „Categoric”.

Întrebat dacă va fi păstrată în proiect prevedere ca Diaspora să voteze timp de trei zile, însă să nu fie crescut numărul de aleşi pentru românii de peste hotare, liderul interimar al PSD a replicat: „În cazul în care ne încadrăm în cele şase luni constituţionale şi recomandarea Comisiei de la Veneţia pentru modificarea alegerilor. Cu alte cuvinte, dacă sunt alegeri la termen, cum eu cred că vor fi alegeri la termen, va fi preluată în integralitate dispoziţia din ordonanţă”.

Senatorii au respins, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă pentru organizarea alegerilor anticipate. Proiectul de respingere va ajunge la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 4 februarie, fără avizele Consiliului Legislativ, şi a fost transmisă cu întârziere la Monitorul Oficial.

Principalele prevederi din OUG sunt posibilitatea de a vota oriunde în România, indiferent de adresa de domiciliu, trei zile de vot în Diaspora ca la alegerile prezideniale şi dublarea numărului de parlamentari din diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile câte erau prevăzute în prezent.

Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate, puternic contestată de PSD şi UDMR, a intrat în procedură accelerată în Parlament. Actul adoptat în 4 februarie, a fost publicat în Monitorul Oficial, după 10 zile de la adoptare în şedinţa de Guvern, pe 14 februarie, după ce mai întâi a ajuns la Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici