- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Declaraţii divergente privind desemnarea comisarului european
Liderii PSD şi PDL au făcut, marţi, înaintea şedinţei coaliţiei de guvernare, declaraţii divergente privind câştigătorul real al alegerilor europarlamentare şi dreptul de a numi comisarul european, social-democraţii şi democrat-liberalii revendicând, fiecare, victoria în scrutinul de duminică.
Declaraţii divergente privind desemnarea comisarului european
Cel mai vehement în exprimarea şi argumentarea poziţiei de câştigător al alegerilor a fost secretarul general al democrat-liberalilor, Vasile Blaga, care a sublinit că PDL a câştigat alegerile şi că, în consecinţă, PDL doreşte să numească un comisar european.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Social-democraţii nu sunt primii la alegerile europarlamentare. PDL a câştigat alegerile. Garantat nu au câştigat PSD şi ştiu şi ei asta", a spus Blaga.
El a spus, totodată, că nu trebuie să se omită, din ecuaţia numirii comisarului european, rolul important al Preşedinţiei, care are atribuţii constituţionale importante în ceea ce priveşte politica externă a României.
"Avem o instituţie extrem de serioasă care trebuie să se exprime în privinţa comisarului: Preşedinţia. Preşedinţia trebuie să se exprime pentru că are responsabilităţi constituţionale foarte seriose în politica externă", a spus Blaga.
Şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a sublinit că PDL nu renunţă la portofoliul de comisar european. "Nu cred că putem să punem un comisar european «garantat Vanghelie»", a spus Berceanu.
La rândul lor, social-democraţii au invocat faptul că ei au câştigat alegerile europarlamentare, dar au fost evazivi în a spune explicit că viitorul comisar trebuie să fie din rândurile lor.
Astfel, vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea a arătat că PSD a câştigat alegerile europarlamentare şi nu PDL, el apreciind, însă, că viitorul comisar european trebuie să fie un profesionist şi că, mai important decât comisarul este domeniul pe care România îl va obţine.
"Noi am câştigat alegerile, nu PDL. Nu persoana e importantă, ci domeniul", a spus Dragnea.
Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a avansat şi el ideea că România trebuie să aibă un comisar. "Nu ştiu dacă trebuie neapărat ca acest comisar să aibă carnet de partid de la PSD sau de la PDL", a adăugat Ponta.
Secretarul general al PSD, Valeriu Zgonea, a declarat, luni, că, potrivit numărătorii paralele a social-democraţilor, partidul său a câştigat euroalegerile, având 11 mandate, cu unul mai mult decât PDL, iar PRM ar putea primi trei mandate în Parlamentul European.
Secretarul general al PSD a remarcat că social-democraţii au obţinut un mandat în plus faţă de PDL şi un mandat în plus faţă de rezultatele din 2007, condiţii în care partidul este îndreptăţit să se considere câştigătorul alegerilor europarlamentare şi să nominalizeze comisarul european din partea României.
"Am avut doi ani un comisar de dreapta şi am prins fluturi. A venit timpul să avem un comisar de stânga. Sper ca domnul Traian Băsescu să respecte această regulă şi să fie corect", a adăugat el.
Potrivit centralizării proceselor verbale din toate cele 18.317 secţii de votare, în cursul zilei de marţi, BEC ar urma să atribuie, într-o primă etapă, un număr de 28 de mandate de europarlamentar - PSD -10 mandate, PDL - 9 mandate, PNL - 4 mandate, UDMR - 2 mandate, PRM - 2 mandate şi Elena Băsescu 1 mandat.
Într-o a doua etapă, aşa cum confirmă şi surse din BEC, fiecare dintre cele cinci formaţiuni politice care au întrunit pragul electoral de 5 la sută din voturile valabil exprimate vor primi, prin redistribuire, încă un mandat.
Astfel PSD va trimite în Parlamentul European 11 parlamentari, PDL - 10 parlamentari, PNL - 5 parlamentari, PRM - 3 parlamentari, UDMR - 3 parlamentari, România urmând să fie reprezentată şi de un parlamentar independent - Elena Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36