Decretele de revocare şi numire pentru ministrul Apelor şi Pădurilor, pe masa lui Iohannis/ USR: Deneş are antecedente în susţinerea unor legi distructive pentru ariile naturale protejate

Decretul privind revocarea Doinei Pană din funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor şi decretul de numire al senatorului PSD Ioan Deneş pentru această funcţie au ajuns, marţi, pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Urmărește
497 afișări
Imaginea articolului Decretele de revocare şi numire pentru ministrul Apelor şi Pădurilor, pe masa lui Iohannis/ USR: Deneş are antecedente în susţinerea unor legi distructive pentru ariile naturale protejate

Decretele de revocare şi numire pentru ministrul Apelor şi Pădurilor, pe masa lui Iohannis/ USR: Deneş are antecedente în susţinerea unor legi distructive pentru ariile naturale protejate

Doina Pană a demisionat, în 3 ianuarie, din funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, invocând motive de sănătate, se arată într-un comunicat oficial al ministerului.

"Prin prezenta vă aduc la cunoştinţă că starea mea de sănătate nu-mi mai permite continuarea activităţii în calitatea de ministru. Prin urmare, prin prezenta, vă prezint demisia mea din calitatea de ministru în cadrul ministerului Apelor şi Pădurilor, pe motiv de sănătate. Apreciez conlucrarea deosebit de fructuoasă pe care am avut-o şi vă asigur de întreg sprijinul meu pentru îndeplinirea programului de guvernare din calitatea mea de parlamentar", se arată în demisia către premierul Mihai Tudose, care este înregistrată miercuri, 3 ianuarie.

Senatorul PSD, Ioan Deneş, propunerea PSD pentru ministerul Apelor, este parlamentarul criticat în primăvara anului trecut inclusiv de liderul PSD, după ce a spus că persoanele de acelaşi sex nu au voie să se ţină de mână pe stradă, dacă acest lucru nu este scris într-o lege, deoarece i-ar încălca lui libertatea.

Ioan Deneş este senator de Bistriţa Năsăud şi se află la al doilea mandat de parlamentar.

În perioada februarie 2007 - decembrie 2012 a fost director comercial, SC Termotec SRL, Dej, în perioada 1997 - februarie 2007 a deţinut funcţia de director comercial în cadrul SC Profing SRL, Beclean, în timp ce între anii 1993 şi 1997 a fost professor la un centru de plasament din beclean. Potrivit CV-ului de pe site-ul Senatului, Ioan Deneş a fost, între anii 1988 şi 1993, electrician la CFR Cluj.

USR: Deneş are antecedente în susţinerea unor legi distructive pentru ariile naturale protejate

Senatorul USR Mihai Goţiu a declarat, marţi, că senatorul PSD Ioan Deneş, propus s-o înlocuiască pe Doina Pană la Ministerul Apelor şi Pădurilor, în sesiunea parlamentară recent încheiată a votat „unul dintre cele mai distructive proiecte legislative la adresa ariilor naturale protejate”.

„PSD confirmă faptul că negocierile şi discuţiile despre restructurarea Guvernului Tudose au la bază disputele interne dintre diferitele grupuri şi clanuri din partid, nu competenţele şi performanţele actualilor sau viitorilor miniştri. Senatorul PSD Ioan Deneş, propus s-o înlocuiască pe Doina Pană la Ministerul Apelor şi Pădurilor, nu are nicio experienţă în domeniu, iar în sesiunea parlamentară recent încheiată a votat unul dintre cele mai distructive proiecte legislative la adresa ariilor naturale protejate”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

În comunicat se mai arată că, potrivit CV-ului de pe pagina Senatului, Ioan Deneş a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj, cu diplomă de subinginer mecanic, a lucrat ca electrician la CFR, a fost consilier local şi judeţean şi director comercial la două firme private.

”Singurele două lucruri care îl <recomandă> pentru şefia Ministerului Apelor şi Pădurilor sunt devotamentul lui faţă de Putere – în februarie 2014 a schimbat fotoliul de senator PNL cu cel de senator PSD, când s-a spart Coaliţia de guvernare USL – şi faptul că aparţine aceluiaşi grup (Filiala PSD Bistriţa-Năsăsud) din care a face parte ministrul demisionar Doina Pană”, se mai arată în comunicat.

”Este tipic pentru PSD să propună miniştri în funcţie de jocurile de putere din propriul partid, nu în funcţie de competenţele acestora. Interesele diferitelor triburi din PSD sunt mai importante decât interesele generale ale tuturor cetăţenilor României. În domeniul mediului, inclusiv al apelor şi pădurilor, situaţia este şi mai gravă când e nominalizată o persoană cu antecedente în susţinerea unor legi distructive pentru ariile naturale protejate. E o situaţie standard de lup pus paznic la oi”, a comentat, potrivit sursei citate, senatorul USR Mihai Goţiu nominalizarea făcută de PSD.

Senatorul USR precizează că Ioan Deneş se numără printre cei care au votat, pe 23 octombrie 2017, proiectul cu dedicaţie de dinamitare şi cianurare a ariilor naturale protejate. Potrivit proiectului legislativ, limitele ariilor naturale protejate (parcuri naţionale, situri de interes comunitar Natura 2000, monumente ale naturii etc.) ar putea fi modificate în mod discreţionar, pentru a permite exploatări miniere care au primit licenţă înainte de anul 2007 (anul aderării României la UE, implicit la normele europene de protecţie a mediului). Proiectul încalcă două directive europene (Directiva 79/409/CEE privind conservarea păsărilor sălbatice şi Directiva 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a florei şi faunei sălbatice), jurisprudenţa europeană în domeniu şi principiile dreptului internaţional al mediului (conform cărora avizele şi autorizaţiile de mediu trebuie să respecte legile şi regimul de protecţie din momentul eliberării lor). În ciuda a mai multor întrebări şi interpelări formulate de senatorul USR Mihai Goţiu în toamna lui 2017, ministerele Mediului şi Apelor şi Pădurilor, ANANP şi ANRM nu au prezentat încă o listă completă a ariilor naturale protejate care vor fi afectate de proiectul legislativ.

”E vorba de o lege cu dedicaţie pentru care riscăm un nou infrigement, destinat tuturor celor care, înainte de aderarea la UE au pus ochii pe resursele naturale ale României, indiferent de costurile şi distrugerile pentru mediu, comunităţile locale şi pentru toţi contribuabilii, cu care realizarea unor astfel de proiecte miniere vin la pachet. Până nu e prea târziu, le solicit liderilor PSD să se răzgândească şi să vină cu o altă propunere de ministru. Dacă d-nul Deneş e cea mai ”competentă” persoană pe care o au în partid în domeniul apelor şi pădurilor, atunci viitorul se arată sumbru pentru ape şi păduri”, a mai declarat Mihai Goţiu.

Cu 66 de voturi ”pentru” (inclusiv cel al lui Ioan Deneş) şi 22 de voturi ”împotrivă”, proiectul legislativ la care face referire parlamentarul USR a fost votat la Senat pe 23 octombrie 2017 şi trimis la Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Senatorul Ioan Deneş a fost propus de PSD pentru preluarea funcţia de ministru al Apelor şi Pădurilor, după ce Doina Pană a demisionat de la MAP. Senatorul Ioan Deneş, propunerea PSD pentru ministerul Apelor, este parlamentarul criticat în primăvara anului trecut inclusiv de liderul PSD, după ce a spus că persoanele de acelaşi sex nu au voie să se ţină de mână pe stradă, dacă acest lucru nu este scris într-o lege, deoarece i-ar încălca lui libertatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici