Reacţii după discuţiile dintre Comisia de la Veneţia şi reprezentanţii Parlamentului/ Cazanciuc: Le-am recomandat să discute cu fostul procuror general Tiberiu Niţu

Comisia de la Veneţia a avut, joi, o întrevedere cu parlamentarii din Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei. Întrevederea a avut loc în Parlament şi a ţinut aproximativ o oră şi jumătate.

Urmărește
1325 afișări
Imaginea articolului Reacţii după discuţiile dintre Comisia de la Veneţia şi reprezentanţii Parlamentului/ Cazanciuc: Le-am recomandat să discute cu fostul procuror general Tiberiu Niţu

Delegaţia Comisiei de la Veneţia se întâlneşte astăzi cu reprezentanţii Parlamentului. Discuţiile vizează modificarea legilor Justiţiei

UPDATE - ORA 16.08: George Dîrcă a declarat, joi, că delegaţia Comisiei de la Veneţia a fost informată cu privire la situaţia din România şi nu s-a lăsat indusă în eroare. Senatorul USR a adăugat că experţii europeni au transmis că ocolirea dezbaterii parlamentare nu ar trebui tolerată, fiind un lucru grav.

„Am asistat la o încercare jalnică din partea aproape ministrului al Justiţiei, domnul Nicolicea, în a induce în eroare reprezentanţii Comsiiei de la Veneţia privind prevederile constituţionale în ceea ce priveşte verificarea ordonanţelor de urgenţă de către CCR şi pe de altă parte în a justifica urgenţa pentru adoptarea celor şase OUG în domeniul legilor justiţiei. Mă bucur mult că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au dat dovadă încă o dată că sunt foarte bine informaţi. Cunoşteau exact situaţia de la noi din ţară, nu s-au lăsat induşi în eroare de declaraţiile domnlui Nicolicea şi ca un semnal de alarmă, nu ne-au spus multe lucruri, dar ne-au atras atenţia în două puncte: ne-au spus că este dovedit faptul că legiferarea prin ordonanţe de urgenţă aduce noi urgenţe şi practic faptul că se încearcă ocolirea dezbaterii parlamentare este o chestiune foarte gravă şi nu ar trebui tolerată. Dumnealor s-au arătat consernaţi de faptul că doar în 2018 am avut peste 114 cazuri de urgenţă în România. Este un lucru neîntâlnit în alte ţări”, a susţinut senatorul USR, George Dîrcă, la finalul întrevederii cu delegaţia Comsiei de la Veneţia, joi, la Parlament.

El a adăugat că deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus delegaţiei Comisiei de la Veneţia că din cauza USR au fost introduse erori la legile justiţiei.

„Am fost acuzaţi de domnul Nicolicea că faptul pentru care aceste legi au conţinut erori care au dus ca sesizările noastre în faţa CCR să fie acceptate ni se datoarează exclusiv pentru faptul că ne-am comportat nerespectuos şi pentru că am avut o boxă în timpul acelor şedinţe în care am pus muzică, motiv pentru care nu s-au putut concentra şi au apărut greşeli. În realitate sunt încercări patetice, jalnice, pentru a justifica urgenţa care de altfel nu avea nicio justificare”, a conchis Dîrcă.

Şi deputatul PNL Valeria Schelean a afirmat că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia şi-au arătat îngrijorarea faţă de ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern.

„ Principala lor îngrijorare a fost legată de adoptarea de ordonanţe de urgenţă şi motivul pentrue care Guvernul ajunge să adopte aceste ordonanţe deşi în Parlamentul României a fost constituită această comisie cu privire la sistematizare a legilor din domeniul Justiţiei tocmai pentru a exista o procedură parlamentară de urgenţă, dar în cadrul, bineînţeles, a competenţelor de legiferare ale Parlamentului cu privire la aceste chestiuni. Răspunsul pe care l-au oferit cei de la PSD a fost legat de faptul că urmare a procesului de legiferare această Secţie specializată urma să fie operaţională în termen de trei luni, iar din cauza unor blocaje generate la nivelul CSM era riscul ca această Secţie să nu poată să fie operaţională. În mod normal şi logic atunci când există aceste blocaje la nivelul CSM care au fost generate, evident de lipsa de consultare a CSM în toată procedura de legiferare cu privire la aceste legi. Cred că normal şi firesc era ca Guvernul să intervină nu prin punerea în aplicare a acestor dispoziţii, ci prin prorogarea unor termene, dacă într-adevăr sistemul judiciar era pregătit pentru operaţionalizarea acestei secţii”, a afirmat Valeria Schelean.

UPDATE - ORA 15.48: Iulian Bulai a relatat, pe Facebook, discuţia dintre membrii Comisiei speciale pentru legile justiţie şi Comisia de la Veneţia. El a afirmat că Eugen Nicolicea le-a spus experţilor europeni că din cauza USR s-au strecurat greşeli la codurile penale, deoarece a venit cu boxă la dezbateri.

„Sunt acum la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia. Sunt aşezat între Iordache, Nicolicea şi Cazanciuc. Trubadurul PSD, Eugen Nicolicea, le explică membrilor Comisiei de la Venezia că opoziţia s-a comportat huliganic in comisii şi noi am perturbat lucrările comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei. Susţine că din cauza comportamentului opoziţiei, care a venit cu boxe (cc Stelian Ion), s-au strecurat unele greşeli in deciziile finale ale comisiei speciale. Aşa se scuză marele Nicolicea în faţa celor care au venit să ne întrebe de ce România o ia razna. Acestea sunt argumentele de grădiniţă ale omului propus spre a fi viitorul Ministru al Justiţiei. Omul care se visează succesorul lui Tudorel Toader. Nu mai am cuvinte. Ne prăpădim de râs la argumentele lui. Dar e de plâns. Oare cine îl crede pe acest domn?”, a scris deputatul USR Iulian Bulai, în timpul întrevederii cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, care a avut loc în Parlament.

Şi Vlad Gheorghe, consilier USR, a relatat câteva detalii de la întrevederea oficialilor europeni cu membrii Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei.

„Live de la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia: Membru al delegaţiei din partea Comisiei: "urgenţa a adus noi urgenţe şi tot aşa. Parlamentul nu îşi face probleme în legătură cu atâtea urgenţe invocate de Guvern?".

Membru al delegaţiei din partea Comisiei: Tocmai ati afirmat că daca CCR s-a pronunţat asupra unui text înseamnă că acesta e conform şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia?

Nicolicea: Da, exact.

Membru al delegaţiei: Greşit, numai noi, Comisia de la Veneţia, ne pronunţăm pe conformitatea cu recomandările noastre.

Iordache: Noi respectăm ce zice CCR”, a scris Vlad Gheorghe, joi pe Facebook.

UPDATE - ORA 15.30: Preşedintele Comsiei juridice a Senatului Robert Cazanciuc a afirmat, joi, că le-a recomandat experţilor Comisiei de la Veneţia să vorbească cu fostul procuror general, Tiberiu Niţu, pentru a observa necesitatea înfiinţării Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

„Le-am recomandat să discute cu fostul procuror general Tiberiu Niţu despre nevoia secţiei speciale, să discute cu judecătorii de la Oradea, din Bucureşti asupra cărora s-au făcut presiuni pentru a da anumite soluţii. Le-am explicat că şi pentru mine ca ministru al justiţiei a fost foarte greu să accept, mintea unui om educat unui om educat civilizat nu este setată să înţeleagă că la nivelul unui structuri centrale cineva poate abuza de funcţia respectivă. Celebrul procuror din Magistratură care s-a jucat pur şi simplu cu destinele unor oameni pentru că putea să o facă. Mintea acestor oameni nu este setată să înţeleagă acest tip de abuz într-o ţară membră a UE”, a declarat Robert Cazanciuc, după întrevederea cu Comsia de la Veneţia, care a avut loc joi la Parlament.

El a afirmat că a existat un dialog deschis între reprezentanţii Comsiei de la Veneţia şi reprezentanţii Parlamentului.

„Despre întâlnirea cu comisia de la veneţia - un dialog deschis. Dacă vor ţine cont de ceea ce am spus va fi un câştig pentru toată lumea pentru că am explicat foarte clar de ce era nevoie de ordonanţe de urgenţă pentru că erau blocaje, nu am fost de acord cu toate soluţiile întotdeauna. Am avut un dialog foarte bun în Parlament, nu este nimic special, oricum suntem cu mult sub numărul de ordonanţe de urgenţă date, spre exemplu de Guvernul Cioloş ca întindere. Din păcate, din punctul meu de vedere, după ultima întâlnire, nu au reflectat foarte mult în raport ceea ce am discutat în cadrul şedinţei, sper să se întâmple de data asta, aşa am fost asiguraţi că va fi o reflectare obiectivă a situaţiei”, a explicat Cazanciuc.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului a adăugat că experţii de la Veneţia vor avea o întrevedere cu reprezentanţii Secţiei speciale.

„Comisia de la Veneţia va avea întâlnire la Secţia specială, din câte ştiu astăzi, cu siguranţă vor pune întrebări şi vor primi răspunsuri. Înfiinţarea acestei secţii este dincolo de orice dubiu, din punctul meu de vedere, era clar că este nevoie de această a doua secţie, judecătorii au spus acest lucru, procurorii au spus acest lucru, faptul că sunt opinii diferite la nivelul magistraţilor nu este un lucru rău în sine, dar, în mod cert era nevoie de această secţie pentru a nu exista nicio formă de presiune pe judecători. Toţi vrem ca judecătorii sp fie independenţi, secţia este o garanţie de independenţă. Plângerile făcute de judecători de-a lungul timpului plecând de la presiunile făcute nu sunt o prezumţie, sunt o realitate. de acolo s-a pornit de la o crudă realitate”, a conchis senatorul PSD.

Iordache, despre Comisia de la Veneţia: Ei nu sunt Dumnezei. Vin să se informeze, să facă recomandări

 

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat că experţii Comisiei de la Veneţia „nu sunt Dumnezei”, România fiind ţară suverană, iar experţii neputând să spună Parlamentului cum să legifereze în acord cu Legea fundamentală.

„Punctul meu de vedere va fi aşa: ei nu sunt Dumnezei. Vin să se informeze, vin să facă anumite recomandări, dar România până la urmă este stat suveran. Până la urmă nişte experţi de oriunde în lume, că ştiu de unde vin, ce poate să îi spună Parlamentului României? Să se oprească din legiferare? Poate să îmi spună mie cineva că nu pot legifera în concordanţă cu Constituţia României?”, a afirmat Florin Iordache, miercuri seară la Realitatea TV.

Acesta a adăugat că delegaţia Comisiei de la Veneţia va discuta cu reprezentanţi ai Parlamentului despre ordonanţele de urgenţă care au modificat legile justiţiei, pentru că PNL, USR şi Klaus Iohannis a transmis că se întâmplă „grozăvii” cu legile justiţiei.

„Ei vin mâine (joi – n.r.) să discutăm despre ordonanţele care vizează legile justiţiei pentru că pârâcioşii de serviciu, adică USR, PNL şi Klaus Iohannis au sesizat Comisia de la Veneţia că vezi Doamne nu ştiu ce grozăvii se întâmplă cu legile justiţiei. S-au dat patru ordonanţe 90, 92, 7 şi 12, cele care în linii mari au pus în concordanţă cele trei legi ale justiţiei, pentru că cele trei legi ale justiţiei, dacă suntem corecţi, aveau anumite neconcordanţe între ele. De la buna funcţionare a Secţiei specializate, de la promovarea în magistratură, de la modul în care se raportează o instituţie faţă de alta, Inspecţia Judiciară faţă de CSM. Aceste ordonanţe, în parte, au fost necesare, în parte cred că s-a depăşit, cum a fost avea chestiune ca posibilitatea ca un judecător să poată ajunge şi procuror general, dar în sfârşit, sunt chestiuni criticabile în acele ordonanţe. Una peste alta aceşti experţi vin mâine (joi – n.r.). S-au întâlnit azi cu serie de instituţii, de la preşedinte până la Minsiterul Justiţiei. Mâine se văd cu noi, cu CSM şi Inspecţia Judiciară”, a conchis deputatul PSD.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a anunţat, marţi, că întâlnirea dintre Comisia de la Veneţia şi reprezentanţii Parlamentului va avea loc joi. El a afirmat că discuţiile se vor baza pe legile justiţiei, nu pe modificarea codurilor penale.

”Comisia de la Veneţia se va întâlni cu noi joi. Până atunci reprezentanţii Comisiei de la Veneţia se vor întâlni cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, CSM şi aşa mai departe. Comisia de la Veneţia va veni punctual să discute pe legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu, PNL şi USR, au mers la Strasbourg şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat. În aceste condiţii Comisia de la Veneţia a venit să vadă dacă OUG 90,92,7, prin modificările care s-au făcut s-au adus atingere la legile justiţiei. Vom avea un punct de vedere la această întâlnire, dar nu avea nicio legătură modificarea Codului penal cu discuţia pe legile justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. De aceea nu am amânat discuţiile”, a declarat Florin Iordache, în Parlament.

Întrebat dacă se aşteaptă ca experţii de la Veneţia să critice modificările aduse Codului penal, Iordache a răspuns: „Criticile pe care le-a avut Comisia de la Veneţia le-am explicat celor care au vrut să audă. Cine vrea să critice, poate să critice indiferent de argumentele aduse de noi. Legislaţia şi deciziile CCR ţin cont şi de tratatele şi de legislaţia internaţională cât şi de acele prevederi pe care cineva doreşte să le critice. Cine e de bună credinţă le ia ca atare, cine nu e de bună credinţă atacă şi contestă la infinit”.

Întâlnirea are loc după ce Parlamentului a aprobat proiectele de lege privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală.

Întâlnirea dintre Toader şi delegaţia Comisiei de la Veneţia

 

Ministrul demisionar al Justiţiei a avut o întrevedere, miercuri dimineaţa, cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, subiectele abordate fiind modificarea celor trei legi ale justiţiei şi ordonanţele de urgenţă ale Guvernului în domeniu, anunţă Tudorel Toader.

"În data de 24 aprilie 2019, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a avut o întrevedere, la sediul Ministerului Justiţiei, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), compusă din doamna Claire Bazy-Malaurie, domnul Martin Kuijer, domnul Nicolae Esanu, domnul Kaarlo Tuori (membri ai Comisiei de la Veneţia) şi domnul Grigory Dikov (Secretariatul Comisiei de la Veneţia)", se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a lui Tudorel Toader.

Ministrul demisionar al Justiţiei precizează că subiectele abordate în cadrul discuţiei au vizat aspecte privitoare la legile justiţiei, cu un accent pe cele cinci ordonanţe de urgenţă ale Guvernului iniţiate de către Ministerul Justiţiei şi adoptate în perioada septembrie 2018 – martie 2019, respectiv OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019.

Şi Klaus Iohannis a discutat cu delegaţia Comisiei de la Veneţia despre OUG emise în domeniul justiţiei, a informat Administraţia Prezidenţială Şeful statului le-a spus oficialilor străini că PSD foloseşte excesiv ordonanţele de urgenţă, iar acest lucru a devenit o „problemă serioasă”.

Şeful statului a discutat, miercuri la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), despre evoluţiile legislative din domeniul justiţiei generate de adoptarea, de către Guvern a celor cinci ordonanţe de urgenţă începând cu luna septembrie 2018 (OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019), a transmis Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă remis, miercuri, MEDIAFAX.

„În cadrul discuţiilor, Preşedintele României şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv şi creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiţie”, a mai precizat sursa citată.

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia sunt săptămâna aceasta în România pentru a avea discuţii cu reprezentanţii instituţiilor de forţă din justiţie pe tema modificării legilor Justiţiei, a înfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) şi a modificărilor preconizate de puterea PSD-ALDE la codurilor penale, pregătită de puterea PSD-ALDE, au declarat pentru MEDIAFAX surse autorizate din domeniul justiţiei.

Delegaţia are programate întâlniri şi cu membrii din conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), a Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici