Delegaţia PDL din PE: Opoziţia prezintă statistici eronate privind absorbţia fondurilor europene
Delegaţia PDL acuză că, în urmă cu câteva zile, Ramona Mănescu, europarlamentar PNL, „dezinforma” cetăţenii români printr-o conferinţă de presă la care participa împreună cu Crin Antonescu. „Aceasta afirma că România a folosit numai 3% din totalul fondurilor aflate la dispoziţia sa şi acuza autorităţile statului că au inventat intenţionat proceduri greoaie de accesare şi ghiduri ale solicitantului foarte complicate astfel încât fondurile comunitare să nu fie accesate. În realitate, la sfârşitul lunii martie 2011, conform Guvernului, România a efectuat plăţi din cadrul Fondurilor Structurale şi de Coeziune în valoare de 9,4 miliarde de lei (2,25 miliarde euro), adică aproximativ 11% din totalul fondurilor alocate pentru întreaga perioadă 2007-2013, nicidecum 3% cum susţine deputatul liberal. Dacă ne gândim la ciclul de viaţă al unui proiect, care este de aproximativ 3 ani şi jumătate, şi scădem alocările financiare pentru anii 2011, 2012 şi 2013, în valoare de 10,5 miliarde de euro vom constata că din fondurile disponibile pentru primii patru ani ai perioadei de programare, de 8,7 miliarde de euro, ţara noastră a absorbit aproximativ 25%”, se arată în comunicat.
Delegaţia PDL adaugă că măsurile luate în ultima perioadă au condus la creşterea ratei de absorbţie şi în viitorul apropiat, pe măsură ce vor fi depuse şi acceptate cererile de rambursare, se va vedea acest lucru şi în statistici. „Programele pentru perioada 2007-2013 s-au lansat cu succes, dar se află încă în stadii timpurii de finanţare. Această situaţie se va schimba în runda de raportare strategică 2012, când se aşteaptă progrese semnificative din partea tuturor statelor membre”, spun reprezentanţii PDL în PE.
În comunicat se precizează de asemenea că, din setul de „afirmaţii nerealiste” fac parte şi solicitările către Parlamentului European pentru demararea procedurilor de obligare a autorităţilor române să modifice modalităţile de accesare a banilor europeni şi de asemenea să renunţe la unele criterii impuse solicitanţilor.
Europarlamentarul Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională, consideră că declaraţiile Ramonei Mănescu reprezintă „o încercare de a prezenta într-un mod eronat atât situaţia existentă la nivel naţional, cât şi competenţele Parlamentului European”. „Statisticile şi afirmaţiile exprimate dovedesc fie lacune în cunoştinţele referitoare la procedurile interne ale acestui for legislativ, fie dezinformează în mod intenţionat cetăţenii în scop electoral. Legislativul european nu poate impune României aşa ceva, această fiind responsabilitatea statelor membre. Nu trebuie să uităm faptul că programele operaţionale şi normele lor de aplicare au fost elaborate atunci când la guvernare se aflau chiar liberalii. Mai mult decât atât, incompetenţa acestora, a dus la întârzierea nejustificată a publicării acestor documente şi a generat în lanţ, o serie de probleme grave, în unele domenii pierzându-se mai mult de un an din perioada de programare”, afirmă Luhan.
„Evident că este mai uşor să critici decât să îţi asumi lipsa de performanţă a absorbţiei fondurilor în România. Făcând abstracţie de faptul că există multe ghiduri ale solicitantului, corespunzătoare axelor programelor operaţionale, dumneaei nu cunoaşte procedura prin care au fost aprobate aceste ghiduri, în marea majoritate de către guvernarea liberală din perioadă 2007-2008. Şi uită să ne spună că în aceşti primi doi ani de după aderare, în perioada guvernării liberale, rata absorbţiei a fost aproape zero, în timp ce numai în ultimele 8 luni au fost efectuate plăti în valoare de aproape 1,2 miliarde euro bani europeni, fără a mai adăuga plăţile la zi de 2,5 miliarde euro (24,2% rată de absorbţie) din agricultură. Sigur, rata de absorbţie a fondurilor europene în România trebuie să crească în continuare, dar nici nu putem neglija faptul că cele 5446 proiecte cu contracte/decizii de finanţare la 31.03.2011, acoperă peste 14 miliarde euro. Şi toate acestea s-au petrecut în special în ultimele luni, în guvernarea Boc, chiar pe fondul crizei”, a declarat la rândul său Iosif Matula.
Delegaţia PDL mai arată că birocraţia excesivă este una dintre problemele pe care le întâlnim în toate statele membre şi că Parlamentul European luptă de mulţi ani pentru simplificarea procedurilor stabilite de către Comisia Europeană.
„Populismul şi dorinţa unora de a lovi partidul aflat la guvernare au pus România într-o lumină nefavorabilă în ultima perioadă. Prin intervenţiile la Bruxelles, unii membrii ai opoziţiei aduc în mod repetat acuzaţii nefondate şi nedovedite instituţiilor statului. Nu ne mai miră nimic, dacă evocăm recentul episod când lideri ai unor partide din opoziţie au făcut lobby în Parlamentul European pentru ca România să nu fie primită în Spaţiul Schengen”, conchide PDL, reamintind că pentru perioada 2007-2013 România va beneficia de aproximativ 19,21 miliarde euro din fondurile structurale şi de coeziune (Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) şi Fondul Social European (FSE).
Europarlamentarul liberal Ramona Mănescu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va propune în PE, în Comisia de Dezvoltare Regională, ca România să fie obligată să ia măsuri de accesare corectă a fondurilor europene.
Mănescu a precizat că este iminent faptul că România va pierde foarte mulţi bani din cei 20 de miliarde de euro alocaţi pe fonduri structurale, ea arătând că, până acum, la beneficiari, din această sumă a ajuns doar 3%.
„România stă cel mai prost din punctul de vedere al absorbţiei acestor fonduri. Pentru Comisia Europeană şi pentru statele membre e deosebit de îngrijorător şi crează premisele ca România să piardă banii pe perioada de programare 2014-2020, dar, mai rău, ca toate statele membre să piardă fonduri alocate prin politica de coeziune a UE, pentru că, aşa cum arată, performanţa României reprezintă principalul argument ca în următorul buget banii alocaţi politicii de coeziune să fie mai puţini. Nimeni nu doreşte acest lucru la nivelul Parlamentului European şi Comisiei Europene”, a spus Mănescu.