Delegaţiile din Bacău, Năvodari şi Târgu Mureş întoarse de la graniţa cu R. Moldova

Trei delegaţii din România invitate la sărbătoarea oraşului Chişinău au fost întoarse de la graniţa cu Republica Moldova, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă, citat de BBC.

Urmărește
5 afișări
Imaginea articolului Delegaţiile din Bacău, Năvodari şi Târgu Mureş întoarse de la graniţa cu R. Moldova

Delegaţiile din Bacău, Năvodari şi Târgu Mureş întoarse de la graniţa cu R. Moldova

Dorin Chirtoacă a declarat la o conferinţă de presă că acestor delegaţii li s-a refuzat accesul pe teritoriul Republicii Moldova fără vreo explicaţie concludentă.

Preşedintele Consiliului Municipal Chişinău, Mihai Ghimpu, a precizat că singura delegaţie care a reuşit până acum să intre în Republica Moldova este cea de la Bucureşti, iar primarul Dorin Chirtoacă a precizat că delegaţiilor din oraşele Bacău, Năvodari şi Târgu-Mureş nu li s-a permis intrarea în Republica Moldova.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă a declarat că, în situaţia de a nu putea trece frontiera Republicii Moldova s-ar putea afla şi celelalte delegaţii din România, şapte la număr, care au fost invitate la hramul Chişinăului, relatează BBC.

"Au fost invocate motive diferite, dar oricare ar fi acestea ele sunt ilegale, pentru că oricare cetăţean al Uniunii Europene are dreptul să treacă nestingherit şi fără nici o invitaţie frontiera Republicii Moldova şi, cu atât mai mult, când este vorba de un eveniment organizat de oricare autoritate publică, indiferent dacă dintr-o zonă rurală sau urbană, în cazul dat Primăria municipiului Chişinău, cu atât mai mult n-ar trebui să se pună nici un fel de piedică. Dimpotrivă, ar trebui să fie ajutaţi", a spus Chirtoacă.

Chirtoacă a declarat, vineri seara, la Antena 3, că a încercat fără succes să-l contacteze pe premierul Guvernului moldovean.

Autorităţile Republicii Moldova nu au făcut nici un fel de comentarii despre motivele pentru care delegaţiile româneşti nu au fost lăsate să intre în ţară.

Viceprimarul oraşului Bacău, Constantin Scripat, care urma să participe la sărbătoarea oraşului Chişinău, a fost întors, vineri, de la punctul moldovenesc de trecere a frontierei Leuşeni, fără a i se oferi vreo explicaţie, transmite corespondentul MEDIAFAX la Chişinău.

“Le-am explicat că onorez o invitaţie de a participa la Hramul Chişinăului, adresată de către primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă. În acel moment mi-au spus să aştept şi mi-au cerut invitaţia în original. Bineînţeles că nu o aveam, aveam doar dispoziţia primarului de Bacău. Fără prea multe explicaţii mi-au spus să mă întorc, că oricum nu ajung la Chişinău. Se pare, după cum mi-a dat de înţeles, că nu va mai ajunge nimeni din România la Hramul Chişinăului”, a declarat viceprimarul.

Conform acordurilor de trecere a frontierei moldo-române, cetăţenii români intră în Republica Moldova doar pe bază de paşaport, fără a avea nevoie de documente suplimentare.

Şeful biroului de la vama moldovenească Leuşeni, Vasile Mazureac, a declarat că vama nu are nici o legătură cu acest caz, precizând ca interdicţia a fost aplicată de către grăniceri.

La rândul său, Serviciul de grăniceri a refuzat să facă orice fel de comentarii referitoare la acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici