Demersul lui Dăncilă la CCR, apreciat drept "corect" de către Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi, referitor la sesizarea la CCR făcută de premierul Viorica Dăncilă privind un posibil conflict între Parlament şi Justiţie, că foarte corectă abordarea Executivului şi nu lasă loc de interpretări.

Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului Demersul lui Dăncilă la CCR, apreciat drept "corect" de către Tăriceanu

Dăncilă, felicitată de Tăriceanu pentru sesizarea adresată CCR cu privire la formarea completelor de judecată

„Din câte ştiu există o problemă foarte serioasă legată de neaplicarea prevederilor de către ÎCCJ din legea care a fost recent adoptată. Suntem în faţa unui conflict constituţional între puterile statului şi este dreptul primului ministru să sesizeze CCR. Cred că este foarte corectă această abordare. Premierul are dreptul să facă acest lucru, este o dovadă a autorităţii pe care şi-o exercită. Nu trebuie să căutăm alte explicaţii. Executivul totuşi este cel care are obligaţia de a respecta aplicarea legii împreună cu justiţia. Sunt convins că dacă această sesizare ar fi fost făcută de Parlament, atunci aţi fi avut motive să spuneţi că ar fi fost făcută într-un interes propriu. Ca să nu aveţi acest motiv a făcut prim-ministrul sesizarea”, a afirmat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament.

Referitor la acuzaţiile partidelor de opoziţie, care susţin că sesizarea la CCR a fost făcută cu dedicaţie pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, Tăriceanu a răspuns: „Ce spune opoziţia eu pot să ocolesc, dar o realitate nu poate fi ocolită, şi anume că prevederi legale sunt desconsiderate tocmai de ÎCCJ. Până la urmă CCR va lua o decizie şi va spune cine are dreptate”.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat, marţi, CCR în legătură cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Sesizarea vine în contextul în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunţase, iniţial, că l-a rugat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să se gândească dacă nu cumva poate sesiza, prin Guvern, Curtea Constituţională privind formarea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Controversele privind formarea completelor de 5 judecători de la instanţa supremă au început după ce a intrat în vigoare legea 304, de modificare a legii de organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat însă că modificările legislative aduse Legii nr.304/2004 nu conţin norme tranzitorii în cazul formării completelor de 5 judecatori aşa că schimbările intră în vigoare abia anul viitor. Cristina Tarcea a mai spus că de imediată aplicare este legea 207/2018, care arată că aceste complete de 5 judecători se trag la sorţi la începutul fiecărui an.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici