Demisii în lanț la Pentagon din cauza lui Elon Musk: „Fie murim repede, fie murim încet”

Publicat: 16 04. 2025, 11:47
Après l’investiture de Donald Trump au Capitole, Elon Musk a tenu un discours face aux supporters du nouveau président, à la Capital One Arena. À la tribune, le milliardaire, propriétaire de Tesla et X, a effectué un geste que beaucoup ont qualifié de «salut nazi». © Capture TV via Bestimage After Donald Trump's inauguration at the Capitol, Elon Musk gave a speech to supporters of the new president at the Capital One Arena. At the podium, the billionaire, owner of Tesla and X, made a gesture that many described as a “Nazi salute”.

Sub umbrela unei inițiative ambițioase conduse de Elon Musk, Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE) determină un val de plecări fără precedent din Serviciul Digital de Apărare, componenta de inovare tehnologică rapidă a Pentagonului.

Aproape întreg personalul unității își va încheia activitatea până la finalul lunii aprilie, conform directorului biroului și altor trei angajați care au acceptat să vorbească sub protecția anonimatului, relatează Politico.

„Cel mai bun mod de a spune, cred, este fie că murim repede, fie murim încet”, a declarat Jennifer Hay, directoarea DDS, care plănuiește să părăsească funcția până la 1 mai.

De la „SWAT-ul tocilarilor” la marginalizare

Fondat în 2015, DDS a fost conceput ca un ajutor venit în sprijinul birocrației lente din domeniul apărării. De-a lungul anilor, echipa a creat instrumente digitale rapide pentru armata SUA în timpul retragerii din Afganistan, a dezvoltat baze de date pentru transferul ajutoarelor în Ucraina și tehnologii de detecție a dronelor

Astăzi, acel model nu va mai exista. Sub conducerea DOGE, funcțiile DDS vor fi absorbite de Biroul pentru Inteligență Digitală și Artificială al Pentagonului. Restul, o echipă de 14 persoane, este pe cale să dispară complet, în urma valului de demisii.

„Motivul pentru care ne-am oprit atâta timp cât am făcut, este că am crezut că vom fi chemați”, a spus Hay. În loc să fie integrați în planurile de automatizare și A.I. promovate de Elon Musk, angajații spun că au fost excluși și marginalizați.

O plecare inevitabilă

Pentru directoarea DDS și restul echipei, decizia de a pleca nu reprezintă un gest de protest, ci o nevoie.

„Fie murim repede, fie murim încet”, a repetat ea, subliniind sentimentul de frustrare resimțit de cei care au încercat ani la rând să transforme cultura tehnologică a apărării.

Deși Pentagonul nu a oferit un comentariu oficial cu privire la demisii, un purtător de cuvânt a confirmat că activitățile DDS vor fi preluate de alte birouri.

În lipsa DDS, analiștii avertizează că Statele Unite ar putea pierde un instrument esențial pentru răspuns rapid în situații de criză și pentru atragerea de talente tehnologice în sectorul public. Fără această unitate, „unele dintre cele mai importante inițiative tehnologice ale DOD vor fi lăsate în voia sorții”, spune un fost angajat.