Demiterea lui Grindeanu, legală. CCR a respins contestaţia votului la moţiunea de cenzură/ Grindeanu: Nu am contestat nicio secundă votul de la moţiune, dar votul secret trebuie respectat

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea lui Sorin Grindeanu privind votul dat la moţiunea de cenzură pentru demiterea Cabinetului său, judecătorii reţinând că fostul premier nu avea dreptul să sesizeze CCR, iar exercitarea concretă a votului secret cu bile nu ţine de competenţa Curţii.

Urmărește
1254 afișări
Imaginea articolului Demiterea lui Grindeanu, legală. CCR a respins contestaţia votului la moţiunea de cenzură/ Grindeanu: Nu am contestat nicio secundă votul de la moţiune, dar votul secret trebuie respectat

CCR a respins sesizarea fostului premier Sorin Grindeanu privind votul la moţiunea de cenzură -surse

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţ̦ională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituţ̧ionalitate privind Moţ̧iunea de cenzură nr.2MC/21 iunie 2017 – “România nu poate fi confiscată ! Apărăm democraţ̧ia şi votul românilor!“, se arată în comunicatul transmis de Curtea Constituţională a României.

Judecătorii CCR susţin că fostul premier nu avea dreptul să sesizeze CCR şi că modalitatea concretă a votului secret cu bile nu ţine de competenţa CCR.

"Curtea a reţ̦inut, în esenţă, că autorul cererii nu avea dreptul de a sesiza Curtea în această problemă, iar, pe de altă parte, că modalitatea concretă de exercitare a votului secret cu bile excedează competenței Curţii Constituţ̦ionale", se menţionează în comunicatul Curţii Constituţionale.

Sorin Grindeanu a sesizat CCR, la sfârşitul lunii iunie, pe motiv că votul din Parlament, pentru moţiunea de cenzură ce a dus la demiterea Cabinetului său, nu a fost unul secret, iar mulţi aleşi au arătat bilele înainte de a le introduce în urne.

În sesizarea făcută de premierul interimar Sorin Grindeanu, la Curtea Constituţională a României, se arată că, potrivit dispoziţiilor art. 88 ”după încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare pentru încrederea Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile”.

Cu toate acestea, arată sesizarea, ”la şedinţa comună din 21 iunie 2017, aşa cum s-a putut observa pe toate canalele de televiziune care au transmis în direct desfăşurarea lucrărilor, modalitatea concretă de desfăşurare a votului a arătat faptul că unii deputaţi şi senatori au votat la vedere, ceea ce pune sub semnul întrebării respectarea procedurii referitoare la asigurarea secretului votului cu bile prevăzută de Regulamentul activitărilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului”.

Legat de acest regulament, Sorin Grindeanu face şi o propunere, ca în cazul în care procedura nu este respectată, normele să prevadă reluarea votului.

”Apreciez că modalitatea de exprimare a votului din 21 iunie 2017 cu privire la moţiunea de cenzură, desfăşurată în condiţii neregulamentare, a conturat un veritabil conflict juridic de natură constituţională între auorităţile publice datorită efectului direct al rezultatului votului asupra Guvernului”, se mai arată în sesizare.

Grindeanu: Nu am contestat nicio secundă votul de la moţiune, dar votul secret trebuie respectat

Fostul premier Sorin Grindeanu susţine că nu a contestat ”nicio secundă” rezultatul votului la moţiunea de cenzură, ci a vrut doar să tragă un semnal serios de alarmă legat de modul în care se votează, apreciind că este foarte important ca, pe viitor, votul secret să fie respectat.

”Am luat act de decizia Curţii Constituţionale de astăzi, care a respins ca inadmisibilă solicitarea pe care am formulat-o vizavi de respectarea votului secret în Parlament. Nu am contestat nicio secundă rezultatul votului de la moţiune, nu aceasta a fost intenţia mea, ci am încercat să trag un semnal serios de alarmă legat de modul în care se votează”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

El susţine că Parlamentul trebuie recredibilizat, iar parlamentarii trebuie să depună eforturi pentru îndreptarea imaginii instituţiei.

”E foarte important ca, pe viitor, să ne asigurăm că votul secret este respectat. Altfel, nu vom reuşi să recâştigăm încrederea românilor în Parlament, forul democratic suprem”, a adăugat fostul premier.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea lui Sorin Grindeanu privind votul dat la moţiunea de cenzură pentru demiterea Cabinetului său, judecătorii reţinând că fostul premier nu avea dreptul să sesizeze CCR, iar exercitarea concretă a votului secret cu bile nu ţine de competenţa Curţii.

"Î̂n urma deliberărilor, Curtea Constituţ̦ională̆, cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibilă̆, sesizarea de neconstituţ̧ionalitate privind Moţ̧iunea de cenzură̆ nr.2MC/21 iunie 2017 – “România nu poate fi confiscată̆ ! Apărăm democraţ̧ia ş̧i votul românilor!“, se arată în comunicatul transmis de Curtea Constituţională a României.

Judecătorii CCR susţin că fostul premier nu avea dreptul să sesizeze CCR şi că modalitatea concretă a votului secret cu bile nu ţine de competenţa CCR.

"Curtea a reţ̦inut, în esenţă̆, că̆ autorul cererii nu avea dreptul de a sesiza Curtea î̂n această̆ problemă̆, iar, pe de altă̆ parte, că̆ modalitatea concretă̆ de exercitare a votului secret cu bile excedează competenței Curţ̦ii Constituţ̦ionale", se menţionează în comunicatul Curţii Constituţionale.

Prima moţiune de cenzură depusă de un partid împotriva propriului Guvern a trecut de Parlament. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost votată, pe 21 iunie, în plenul reunit al Parlamentului. Mircea Drăghici, parlamentar PSD, a declarat imediat după terminarea votului că aceasta a fost votată cu 241 de voturi pentru şi 10 împotrivă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici