Deputat PNL: Prin modul cum se repartizează fonduri la localităţi se stimulează lipsa de dezvoltare

Deputatul PNL de Suceava Dumitru Pardău, membru al Comisiei de buget-finanţe, a declarat, sâmbătă, că modalitatea prin care Guvernul a decis să distribuie fonduri la localităţi, direct, fără implicarea Consiliului Judeţean, stimulează lipsa de dezvoltare şi chiar înfiinţarea de noi localităţi.

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului Deputat PNL: Prin modul cum se repartizează fonduri la localităţi se stimulează lipsa de dezvoltare

Deputat PNL: Prin modul cum se repartizează fonduri la localităţi se stimulează lipsa de dezvoltare (Imagine: Shutterstock)

Pardău a spus, într-o conferinţă de presă, că localităţile care au pe teritoriul lor unităţi economice nu mai primesc fonduri şi că în acest fel se stimulează nemunca.

"Se stimulează nemunca. Dacă ai unităţi economice nu primeşti foduri. Se stimulează astfel lipsa de dezvoltare şi chiar înfiinţarea de noi primării", a spus Pardău, care consideră că în acest mod Guvernul se răzbună pe preşedinţii de Consilii judeţene.

El a arătat că urmează să se întâlnească luni cu primarii din colegiul său şi apoi să explice în comisie care este impactul acestui mod de alocare a fondurilor.

În aceeaşi conferinţă de presă, primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a declarat că face parte dintre localităţile bogate care nu a primit niciun leu de la bugetul central.

"Nimeni nu s-a uitat la gradul de îndatorare al localităţilor aşa zis bogate", a spus primarul, care a menţionat că el a reuşit să tripleze bugetul oraşului în ultimii zece ani, însă doar prin investiţii.

El a arătat că oraşul pe care îl conduce, cu 15.000 de locuitori, a avut în 2004 un buget de 4,2 milioane de lei, iar acum este de 11,3 milioane de lei.

"Nu se poate creştere fără să investeşti", a explicat Ursaciuc.

Primarul a mai declarat că efectul deciziei Guvernului de a aloca direct fonduri localităţilor, fără implicarea CJ era de depolitizare a repartizării banilor nu de stopare a dezvoltării unor localităţi.

"Nu se poate aplica o formulă din birou", a mai spus Ursaciuc care a adăugat că sunt multe localităţi cu bugetele grevate de credite pentru cofinanţări la diverse proiecte.

El a apreciat că, dacă această situaţie este menţinută, oraşul Gura Humorului va primi fonduri de la Guvern anul viitor pentru că va intra în categoria localităţilor sărace.

Repartizarea fondurilor a fost stabilită în şedinţa de miercuri a Guvernului, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, afirmând că "ingerinţa politică" a fost redusă la maximum, în sensul în care atât consiliile judeţene (CJ), cât şi celelalte autorităţi publice locale vor primi direct de la Finanţe aceste sume şi nu vor mai fi consilieri judeţeni şi consiliile judeţene care vor stabili sumele pentru fiecare localitate în parte.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a precizat la finalul şedinţei, că toate localităţie vor avea de miercuri la dispoziţie sumele corespunzătoare bugetului pe acest an.

Potrivit lui Vâlcov, nicio comună nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane lei, bugetul unui oraş nu va fi mai mic de 6 milioane lei, un municipiu va avea venituri venituri bugetare de minimum 20 milioane lei, niciun municipiu reşedinţă de judeţ nu va avea mai puţin de 50 milioane lei şi niciun consiliu judeţean sau judeţ nu va avea alocat mai puţin de 80 milioane lei.

"Acest lucru înseamnă o descentralizare totală, în sensul în care sumele sunt transmise direct către autorităţile publice locale prin intermediul Ministerului Finanţelor. Ministerul nu face decât să aplice formula din legea care a fost aprobată de către Parlament, o formulă care conţine referire la numărul locuitorilor (55% influenţă), suprafaţa judeţului (15% influenţă), respectiv lungimea drumurilor judeţene şi comunale (30%). De asemenea, ingerinţa politică a fost redusă la maxim, în sensul în care atât consiliile judeţene, cât şi celelalte autorităţi publice locale vor primi direct de la Finanţe aceste sume, nu vor mai fi consilieri judeţeni şi consiliile judeţene cei care vor stabili sumele pentru fiecare localitate în parte", a declarat ministrul de Finanţe.

El a adăugat că peste 2.000 de localităţi, din zone defavorizate, vor avea o creştere majoră a bugetelor. Vâlcov arătat că există o localitate cu majorare de chiar de 900%, respectiv de la un buget de 150.000 lei la unul de 1,5 milioane lei.

"Aplicând această formulă timp de cel puţin 4 ani de zile, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai avea, inclusiv cei din zonele sărace, niciun motiv pentru care în anul 2018 să nu avem în toate localităţile apă, canal şi sistemul de educaţie în sensul reabilitării şi modernizării şcolilor", a afirmat Vâlcov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici