Deputat PSD: "Caracterul retroactiv al legii pentru compensarea facturilor nu se susţine"

Deputatul PSD Simona-Maya Teodoroiu, fost judecător CCR, declară că posibilul caracter retroactiv al legii privind compensarea facturilor la gaze naturale şi energie electrică nu se susţine, întrucât ar fi vorba despre stabilirea unor despăgubiri în prezent.

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Deputat PSD: "Caracterul retroactiv al legii pentru compensarea facturilor nu se susţine"

Deputat PSD: "Caracterul retroactiv al legii pentru compensarea facturilor nu se susţine"

„Nu am văzut în aceste zile, în dezbaterile publice, argumente juridice care să fi fost aduse de opozanţii iniţiativei PSD, prin care aceştia să fi susţinut caracterul pretins nelegal al intervenţiei legislative privind compensarea facturilor la gaze naturale şi energie electrică, începând chiar cu această lună – ianuarie 2022, astfel cum Partidul Social Democrat a propus. S-a vorbit despre posibilul caracter retroactiv al legii, aspect care nu se susţine, întrucât discutăm despre stabilirea unor despăgubiri acum, în prezent, pentru prejudicii, pierderi, daune (indiferent cum vrem să le numim), cauzate anterior unor persoane fizice şi juridice, precum şi despre stabilirea unor măsuri pentru limitarea ori restrângerea acestor pierderi în viitor”, transmite Simona-Maya Teodoroiu.

Ea arată că, mai mult, faptul generator de daune în ansamblul său, la care se referă iniţiativa legislativă a PSD - textul fiind redactat astfel: «Compensaţiile prevăzute al art. 1, alin. 2, lit. a) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale şi energie electrică din perioada ianuarie – martie 2022» -, este în curs de desfăşurare.

„Cu alte cuvinte, este o facta pendentia – adică o situaţie juridică în curs de formare, existenţă, modificare sau stingere la data intrării în vigoare a noii legi, iar nu o facta praeterita, adică o situaţie juridică realizată în întregime şi finalizată până la data intrării în vigoare a noii legi. A se vedea, în acest sens, şi art. 1768 din Codul Civil: Contractul de furnizare Art. 1768 Preţul produselor sau serviciilor (1) Preţul datorat de beneficiar este cel prevăzut în contract sau în lege. (2) Dacă în cursul executării contractului se modifică reglementarea legală a preţului sau mecanismului de determinare a acestuia, între părţi va continua să se aplice preţul sau mecanismul de determinare a acestuia stabilit iniţial în contract, dacă legea nu prevede expres contrariul. (3) Dacă legea prevede expres că preţul sau modalitatea de determinare pe care le stabileşte se va aplica şi contractelor în curs, fiecare dintre părţi poate denunţa contractul în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Pe durata celor 30 de zile părţile vor aplica preţul stabilit prin contract”, conchide parlamentarul PSD.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici