- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.07.2012, 18:31)
- Andi Manciu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputat PSD: Curtea nu se poate pronunţa pe autonomia Parlamentului, acesta nu poate fi o anexă a CC
Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, marţi, că la nivelul Comisiei juridice au fost exceptate de la controlul Curţii Constituţionale acele hotărâri ale Parlamentului care privesc autonomia internă a Legislativului, deoarece Parlamentul nu poate deveni o anexă a CC.
Urmărește
137 afișări
Deputat PSD: Curtea nu se poate pronunţa pe autonomia Parlamentului, acesta nu poate fi o anexă a CC (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Modificările sunt în conformitate cu decizia Curţii în ideea că pot fi supuse controlului Curţii Constituţionale toate acele hotărâri ale Parlamentului care încalcă norme, valori sau principii constituţionale cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia Parlamentului. Am considerat că Parlamentul nu poate fi o anexă a Curţii Constituţionale şi autonomia Parlamentului trebuie respectată şi într-o lege care vizează Curtea Constituţională", a susţinut Iordache.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Iordache a fost întrebat ce înseamnă "autonomia Parlamentului". "Foarte precis nu este definită autonomia, adică nu există o lege care să definească autonomia Parlamentului, dar sunt acele hotărâri care vizează reglementări la diverse instituţii sau reglementări, hotărâri care vizează anumite funcţii, acestea ţin de autonomia internă a Parlamentului şi astfel de hotărâri nu trebuie să fie supuse controlului Curţii Constituţionale", a adăugat Iordache.
"Am constatat că de foarte multe ori deciziile sau hotărârile pe care le-a luat Curtea Constituţională nu au fost în acord cu Constituţia sau cu acele atribuţii. De aceea, prin această motivaţie şi prin această modificare pe care am făcut-o la legea Curţii am stabilit că tot ceea ce înseamnă autonomie internă a Parlamentului să nu fie supusă controlului de constituţionalitate", a mai susţinut deputatul PSD.
Citeşte şi:
Comisia juridică aprobă modificarea ordonanţei de urgenţă privind Curtea Constituţională. Se pot contesta hotărâri cu caracter normativ
De asemenea, Iordache a menţionat că judecătorii Curţii nu se vor mai putea pronunţa pe hotărârile de alegere a preşedinţilor celor două Camere sau alte hotărâri care vizează numirea în funcţii la autorităţile aflate sub autoritatea Parlamentului.
Comisia juridică a aprobat, marţi, modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.
"Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual", se precizează în articolul adoptat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.
Raportul comisiei urmează să fie supus miercuri dezbaterii Camerei Deputaţilor, apoi va fi transmis Senatului, forul decizional.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe