Deputat PSD: Curtea nu se poate pronunţa pe autonomia Parlamentului, acesta nu poate fi o anexă a CC

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, marţi, că la nivelul Comisiei juridice au fost exceptate de la controlul Curţii Constituţionale acele hotărâri ale Parlamentului care privesc autonomia internă a Legislativului, deoarece Parlamentul nu poate deveni o anexă a CC.

Urmărește
137 afișări
Imaginea articolului Deputat PSD: Curtea nu se poate pronunţa pe autonomia Parlamentului, acesta nu poate fi o anexă a CC

Deputat PSD: Curtea nu se poate pronunţa pe autonomia Parlamentului, acesta nu poate fi o anexă a CC (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Modificările sunt în conformitate cu decizia Curţii în ideea că pot fi supuse controlului Curţii Constituţionale toate acele hotărâri ale Parlamentului care încalcă norme, valori sau principii constituţionale cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia Parlamentului. Am considerat că Parlamentul nu poate fi o anexă a Curţii Constituţionale şi autonomia Parlamentului trebuie respectată şi într-o lege care vizează Curtea Constituţională", a susţinut Iordache.

Iordache a fost întrebat ce înseamnă "autonomia Parlamentului". "Foarte precis nu este definită autonomia, adică nu există o lege care să definească autonomia Parlamentului, dar sunt acele hotărâri care vizează reglementări la diverse instituţii sau reglementări, hotărâri care vizează anumite funcţii, acestea ţin de autonomia internă a Parlamentului şi astfel de hotărâri nu trebuie să fie supuse controlului Curţii Constituţionale", a adăugat Iordache.

"Am constatat că de foarte multe ori deciziile sau hotărârile pe care le-a luat Curtea Constituţională nu au fost în acord cu Constituţia sau cu acele atribuţii. De aceea, prin această motivaţie şi prin această modificare pe care am făcut-o la legea Curţii am stabilit că tot ceea ce înseamnă autonomie internă a Parlamentului să nu fie supusă controlului de constituţionalitate", a mai susţinut deputatul PSD.

De asemenea, Iordache a menţionat că judecătorii Curţii nu se vor mai putea pronunţa pe hotărârile de alegere a preşedinţilor celor două Camere sau alte hotărâri care vizează numirea în funcţii la autorităţile aflate sub autoritatea Parlamentului.

Comisia juridică a aprobat, marţi, modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.

"Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual", se precizează în articolul adoptat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Raportul comisiei urmează să fie supus miercuri dezbaterii Camerei Deputaţilor, apoi va fi transmis Senatului, forul decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici