- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.02.2019, 10:01)
- Maria Stan
Deputat PSD: Doar revistele culturale şi apolitice să primească finanţare publică
Deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, a depus un proiect de lege prin care doar revistele culturale şi apolitice să primească finanţare publică, pentru a se garanta că sprijinul financiar dat de stat nu este în niciun fel condiţionat de eventualul partizanat politic al redacţiei.
Urmărește
3259 afișări
Proiect PSD: Doar revistele culturale şi apolitice să primească finanţare publică
Liviu Pleşoianu a depus, la Senat, pe 7 februarie, un proiect de modificare a Legii nr.136/2015 pentru finanţarea revistelor de cultură reprezentative din România.
„Revistele uniunilor de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, denumită în continuare ANUC, vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, cu suma de 4.500 mii lei, sumă indexabilă anual. Un procent de 25% raportat la suma prevăzută se va aloca, suplimentar, de Ministerul Culturii, prin ordin al ministrului Culturii, pentru finanţarea şi susţinerea editării revistelor şi publicaţiilor cu conţinut strict cultural şi apolitic, altele decât cele propuse de uniunile de creatori, potrivit legii, cu încadrarea în bugetul anual aprobat. Prin ordin al ministrului Culturii vor fi stabilite procedura şi criteriile de selecţie, criteriul conţinutului strict cultural şi apolitic având caracter oligatoriu”, se arată în proiectul de lege.
Potrivit iniţiativei legislative, pentru revistele şi publicaţiile culturale ale uniunilor de creatori, finanţarea se acordă pe bază de contracte încheiate între Ministerul Culturii şi uniunile de creatori beneficiare, respectiv pentru revistele şi publicaţiile cu conţinut strict cultural şi apolitic, finanţarea se acordă pe bază de contracte încheiate între Ministerul Culturii şi beneficiari.
„Decontarea cheltuielilor realizate pentru finanţarea revistelor uniunilor de creatori se face de către Ministerul Culturii, pe baza unui raport financiar întocmit de către uniunile de creatori beneficiare. Uniunile de creatori beneficiare acordă finanţarea revistelor şi publicaţiilor culturale în baza documentelor justificative întocmite potrivit legislaţiei în vigoare. Decontarea cheltuielilor realizare pentru revistele şi publicaţiile cu conţinut strcit cultural şi apolitic se face pe baza documetelor justificative întocmite de revistele şi publicaţiile beneficiare, prezentate Ministerului Culturii”, mai prevede textul de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Potrivit expunerii de motive, iniţiatorul proiectului de lege susţine că pe fondul unor prevederi insuficent clarificate în textul de lege, banii cuveniţi revistelor culturale au fost deturnaţi şi folosiţi pentru sponsorizarea unor unităţi media cu conţinut şi obiective integral sau preponderent nonculturale.
„Este profund imoral ca fonduri menite să sprijine revistele culturale să ajungă în buzunarele unor persoane care se ocupă cu orice altceva mai puţin cu actul şi interpretarea actului de cultură. (..) Caracterul apolitic al conţinutului revistelor cu conţinut strict cultural este absolut necesar pentru a garanta că sprijinul financiar acordat de statul român nu este în niciun fel condiţionat sau influenţat de eventualul partizanat politic al colectivului redacţional” a punctat Liviu Pleşoianu, în expunerea de motive
Senatul este prima cameră sesizată pe acest proiect de lege, Camera Deputaţiilor fiind for decizional.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: VIDEO „Gândurile lui Cristoiu”: Eu m-aş teme dacă Laura Kovesi va pierde postul de procuror-şef european
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump