Deputat UDMR: Guvernul se grăbeşte cu modificarea Codului Muncii pentru că a promis FMI

Deputatul UDMR Mureş Kerekes Karoly, secretar al Comisiei de muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, a spus la o întâlnire cu sindicaliştii că i-a cerut premierului să nu se grăbească la modificarea Codului Muncii, dar i s-a răspuns că Guvernul a promis FMI că va flexibiliza piaţa muncii.

Urmărește
5 afișări

Deputatul UDMR de Mureş Kerekes Karoly le-a spus, sâmbătă, reprezentanţilor confederaţiilor sindicale din judeţ că, din informaţiile pe care le deţine, Guvernul a promis FMI că va face modificări la Codul Muncii pentru a flexibiliza piaţa muncii şi relaţiile de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kerekes a afirmat că, atunci când premierul Emil Boc a venit să discute cu grupurile parlamentare reunite ale UDMR, i-a spus acestuia că trebuie asigurată şi pacea socială, mai ales că partenerii sociali - patronate şi sindicate - au puncte de vedere comune legate de intenţia de modificare a Codului Muncii.

"Am pledat pentru siguranţa angajaţilor şi eu ştiu de ce. Pentru că, dacă se răstoarnă această pace socială, atunci nu am realizat nimic, pentru că vor fi tensiuni. Şi am cerut, dacă e posibil, să nu se grăbească, dar a spus că trebuie să se grăbească pentru că a promis FMI şi trebuie să primească următoarea tranşă a împrumutului. La care eu nu am nimic de spus, pentru că undeva e în interes naţional şi, dacă este una dintre condiţiile pe baza cărora primim aceste împrumuturi, eu nu pot să zic nimic. Această asumare de răspundere, această decizie s-a luat la nivelul coaliţiei. Eu, ca deputat, şi chiar cu empatie faţă de aceste probleme, înţeleg anumite lucruri, dar este o decizie politică împotriva căreia nu pot să fac nimic", a arătat Kerekes Karoly.

Un alt parlamentar prezent la discuţii, Ciprian Dobre (PNL), a spus că proiectul de modificare a Codului Muncii conţine prevederi care nu corespund normativelor europene, aşa că sindicatele nu au decât să apeleze la avocaţi buni, pentru a avea câştig de cauză.

"Domnul Kerekes a făcut o subliniere foarte interesantă, că legislaţia muncii se modifică la cererea FMI, lucru care nu apare în niciun fel de document al Guvernului României. Dar este foarte interesant, pentru că asta face parte dintr-o strategie guvernamentală care nu a fost supusă niciunei validări a unei structuri statale, dar a fost supusă validării în coaliţia de guvernământ. (...) Proiectul de Cod al Muncii în actuala formulare conţine dispoziţii nelegale ce sunt reglementate de directive europene, iar sindicatele, patronatele vor putea foarte bine să se bazeze în exclusivitate pe directivele Uniunii Europene şi să nu se folosească în niciun conflict de muncă individual sau colectiv de Codul Muncii. Acest proiect de Cod al Muncii va fi aruncat în desuetudine de directivele din 1980 încoace, care reglementează piaţa muncii. Pe cale de consecinţă, va trebui doar să vă luaţi jurişti buni", le-a spus Dobre sindicaliştilor.

Jurist de profesie, deputatul liberal a precizat că, potrivit Constituţiei, legislaţia internaţională ratificată de România primează în faţa actelor normative naţionale.

La discuţia convocată de liderii celor cinci confederaţii sindicale reprezentate în Mureş cu parlamentarii, de sâmbătă, au participat doar Kerekes Karoly şi Ciprian Dobre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici