- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.03.2015, 14:10)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputat UNPR: Folosirea dronelor civile, o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale
Un deputat UNPR a transmis, în luna martie, o interpelare către Ministrul Apărării, Mircea Duşa, în care arată că achiziţionarea de ”drone” civile, de la supermarketuri şi magazine online, la preţuri accesibile, reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale.
Urmărește
414 afișări
Deputat UNPR: Folosirea dronelor civile, o vulnerabilitate la adresa securităţii naţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Interpelarea deputatului Florin Gheoghe se intitulează ”Vulnerabilităţi determinate de utilizarea nestingherită a dronelor civile” şi este adresată ministrului Apărării, Mircea Duşă.
Deputatul arată în interpelare că aceste ”drone civile” pot fi achiziţionate în România din supermarketuri, magazine online şi alte magazine de specialitate, la preţuri convenabile, fiind vorba de ”aparate de zbor care au autonomie de zbor, altitudine mare, capacitatea de a fi dotate cu diverse obiective de apărare sau care chiar pot transporta obiecte de până la un kg”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Parlamentarul UNPR afirmă că în Franţa, dar şi în alte state membre NATO, aceste obiecte de zbor au fost deja identificate ca fiind instrumente extrem de utile ale grupărilor teroriste sau ale unor grupuri care au ca obiectiv misiunea de a vulnerabiliza şi desecretiza obiective de securitate naţională.
Ministrul Apărării este întrebat, în condiţiile în care legislaţia românească nu prevede restricţii exprese în utilizarea acestor aparate de zbor, ce soluţii legislative intenţionează să propună şi dacă intenţionează să constituie un grup de lucru, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, dar şi cu celelalte instituţii responsabile de securitatea naţională.
În plus, deputatul doreşte să ştie de ce nu se solicită sprijin logistic şi know how, de la partenerii NATO care au reuşit să înlăture această vulnerabilitate.
Deputaţii au adoptat, în 2014, în calitate de for decizional, un proiect de lege care permite avioanelor fără pilot să opereze în spaţiul aerian naţional, înregistrându-se 311 voturi "pentru" şi niciunul împotrivă.
Proiectul modifică astfel ordonanţa 29/1997 privind Codul aerian civil şi a fost iniţiat de deputaţii PNL George Scutaru, Ion Mocioalcă, Mihai Weber şi Corneliu Cozmanciuc în 2013. Iniţiativa legislativă a fost adoptată anterior de Senat.
Proiectul introducea prevederi în Codul aerian civil, pentru a permite operarea avioanelor fără pilot (UAV - unmanned aerial vehicle) sau drone, cum mai sunt cunoscute, în spaţiul aerian naţional.
În expunerea de motive se arăta că, prin intervenţiile legislative propuse, legislaţia naţională este adusă la cea europeană. Propunerea legislativă mai prevedea înlocuirea sintagmei aeronave militare româneşti cu aeronave de stat.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe