Deputaţii adoptă pe articole legea privind venitul minim garantat

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul de lege privind venitul minim garantat, prin care plata ajutorului social nu se mai face de către administraţia locală, ci de agenţia judeţeană de plăţi.

Urmărește
54 afișări
Imaginea articolului Deputaţii adoptă pe articole legea privind venitul minim garantat

Deputaţii adoptă pe articole legea privind venitul minim garantat (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Proiectul privind venitul minim garantat este unul dintre proiectele pentru care ministrul Muncii, Ioan Botiş, a solicitat Camerei urgentarea adoptării.

Proiectul de lege a fost votat de deputaţii puterii, deputaţii PSD şi PNL anunţând, în timpul dezbaterilor generale, că vor vota împotrivă.

Prezent la dezbaterile generale, ministrul Muncii, Ioan Botiş, a precizat că proiectul de lege vizează persoanele aflate în situaţie de excluziune socială şi urmăreşte identificarea unei căi de a acorda în mod just fonduri celor care au nevoie de acestea.

Botiş a precizat că decizia rămâne, totuşi, la nivel local, că întocmirea dosarului revine, ca şi acum, primăriei sau administraţiei, care verifică, constată şi întocmeşte dosarele pentru a fi eligibile pentru acordarea ajutorului social.

"Prin această modificare a legii urmărim modul în care aceste persoane participă direct la dezvoltarea lucrărilor în folosul comunităţii. Până acum aceste lucrări erau necontrolate, nu se ştia unde se fac cele 72 de ore şi care sunt rezultatele. Acum, prin modificările aduse, Consiliul Local aprobă în fiecare an, pentru anul următor, un program astfel încât, pe baza unor prestaţii lunare, agenţiile de prestaţii îi verifică pe cei care prestează servicii în folosul comunităţii", a spus Botiş.

El a arătat că, pentru a stimula participarea pe piaţa forţei de muncă, a solicitat, în cadrul proiectului de lege, ca fiecrae persoană care primeşte ajutor social să participe lunar la activităţile desfăşurate de agenţiile de ocupare a forţelor de muncă, şi nu o dată la trei luni, cum era până acum.

Modificările aduse nu au fost primite pozitiv de opoziţie, PSD şi PNL anunţând că se vor opune la vot.

Astfel deputatul PNL Victor Paul Dobre, preşedintele Comisiei de Muncă, a precizat că PNL nu va vota proiectul de lege, afirmând că acesta nu face altceva decât să centralizeze, în sensul că primarii vor face dosarele, iar plata o va decide agenţia judeţeană de prestări sociale, care este o instituţie politizată.

Şi deputatul PSD, liderul grupului social-democrat din Cameră, Mircea Duşa a precizat că formaţiunea sa se va opune acestui proiect de lege, argumântând că puterea doreşte, prin modificările aduse, să transforme primarii în funcţionari ai direcţiei judeţene de muncă sau ai agenţiei de plăţi sociale.

Liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, că formaţiunea sa susţine acest proiect de lege, el precizând că modificările aduse vor conduce la alocarea banilor pentru cei care au nevoie, astfel încât primarul să nu mai facă dosarele şi să acorde aceste fonduri cu câteva zile înaintea votului la alegeri.

"Dosarele se fac şi banii se plătesc cu 2-3 zile înainte de vot. Am vrut să facem un lucru corect, să beneficieze de bani cei care au nevoie. Primarul face dosarul, problema e modul în care se achită", a spus Mircea Toader, explicând astfel faptul că primarul va face în continuare dosarul, dar banii vor fi plătiţi de către agenţia judeţeană de plăţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici