Deputaţii au adoptat raportul Nemirschi

Plenul Camerei a adoptat, marţi, cu doar opt abţineri, raportul Comisiei Nemirschi, prin care se propune sesizarea unor instituţii ale statului în vedere verificării legalităţii atribuirii contractului de publicitate care a făcut obiectul anchetei în cazul ministrului PSD.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au adoptat raportul Nemirschi

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi (Imagine: Mediafax Foto)

Raportul nu propune începerea urmăririi penale a ministrului. Plenul a adoptat raportul Nemirschi cu 189 voturi "pentru", opt abţineri şi niciun vot "împotrivă".

Preşedintele de şedinţă, Daniela Popa (PSD+PC), nu a mai supus votului plenului propunerea PDL şi PNL privind trimiterea către DNA a raportului Comisiei de anchetă în cazul Nemirschi.

Deputaţii au luat în dezbatere, marţi dimineaţă, raportul Comisiei Nemirschi, în prezenţa ministrului PSD, care nu a dorit să ia cuvântul.

După prezentarea pe scurt a raportului de către preşedintele Comisiei de anchetă, Mircea Duşa (PSD), deputatul PDL Petru Călian a ţinut să-l corecteze pe acesta anunţând că raportul nu a fost semnat în unanimitate, de toţi membrii Comisiei, nefiind semnat de el şi de un alt deputat PDL şi propunând ca raportul să fie transmis şi către DNA.

Democrat-liberalul a menţionat că PDL îşi însuşeşete raportul Nemirschi şi a ţinut să invoce un document al Gărzii Fianciare din 9 septembrie, prin care se transmitea deputaţilor că DNA a comunicat Gărzii că "în cauză se efectuează acte premergătoare începerii urmăririi penale".

"În baza acestui document putem concluziona faptul că deja au început actele premergătoare începerii urmăririi penale asupra autoritărităţii contractate, respectiv a reprezentanţilor autoritpăţii constactante. Pornind de la acest considerent, noi, cei din grupul parlamentar al PDL, considerăm că acest raport trebuie neapărat înaintat şi DNA , astfel încât să poată să constituie dacă va fi cazul, să ia în considerare şi cele stabilute de Comisia parlamentară de anchetă în cazul Nemirschi şi să se poată pronunţa asupra legalităţii şi derulării acestei tranzacţii. V-aş ruga să acceptaţi şi acest demers", a spus Călian.

Pe de altă parte, Petru Călian a menţionat că din raportul Comisiei Nemirschi reiese foarte clar faptul că OUG 34 a fost încălcată, fapt care, potrivit deputatului, rezultă şi din documentele puse la dispoziţie de ANRMAP, care a aplicat mai multe sancţiuni contravenţionale, care "în marea lor majoritate nu au fost contestate".

"În consecinţă noi considerăm că Ministerul Mediului şi-a insuşit aceste încălcări ale legilor şi în special ale OUG 34. Au fost încălcări ale legilor în vigoare şi aş dori să fac o precizare de la firma care a contractatat şi care a obţinut prin încredinţare directă acest contract, ArsAdvertising a ajuns până la firmele care au derualt efectiv cel puţin publicitatea prin doi-trei intermediari. Ne întrebăm dacă banul public şi banul european a fost gestionat corect şi dacă nu există, Doamne fereşte, posibilitatea ca reprezentanţii CE să ne aplice corecţii finaciare care ar fi incomensurabile", a mai spus Călian.

La rândul său, viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a salutat finalizarea unui raport de către Comisia Nemirschi, menţionând că liberalii sunt de acord cu propunerea PDL privind transmiterea raportului către DNA.

El a ţinut să critice faptul că raportul nu a fost semnat de doi deputaţi PDL, menţionând că gestul acestora arată "ori fugă de răspundere, care se poate numi şi laşitate, ori dezinteres, ori ignorarea Parlamentului".

Pe de altă parte, fostul ministru al Mediului, deputatul UDMR Atilla Korodi, a evidenţiat faptul că instituţiile statului cu rol în controlul achiziţiilor publice au avut poziţii contrare.

Potrivit raportului, comisia parlamentară de anchetă cere instituţiilor abilitate ale statului, anume Curţii de Conturi, Autorităţii de audit de pe lângă Curtea de Conturi, Ministerului de Finanţe, ANRMAP, Consiliului Concurenţei, Gărzii Financiare şi Oficiului Naţional de Preveniere şi Combatere a Spălării banilor, să întreprindă acţiuni de verificare şi control care să lămurească legalitatea atribuirii contractului "Campanie de promovare a programului Sectorial de Mediu, Lot II-Difuzare/Publicare", "prin prisma asigurării climatului concurenţial şi al transparenţei privind achiziţiile publice".

Comisia parlamentară de anchetă în cazul Nemirschi mai cere instituţiilor abilitate să verifice eficienţa cheltuirii banilor publici şi legalitatea angajării plăţilor, eficienţa campaniei de promovare a Programului Operaţional Sectorial de Mediu , Lot II-Difurare, publicare.

Totodată, deputaţii din această comisie au precizat că au constatat suprapuneri ale atribuţiilor autorităţilor publice în ceea ce priveşte domeniul verificării achiziţiilor publice şi recomandă Camerei Deputaţilor constituirea "unui grup de lucru" care să analizeze şi să modifice legislaţia în vigoare.Comsia de anchetă în cazul Nemirschi a fost constituită în luna iunie, printr-o hotărâre a Camerei Deputaţilor, la propunerea PNL şi a PDL, în acelaşi timp cu înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă Ridzi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici