- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.05.2017, 12:36)
- Cătălina Mănoiu
Deputaţii au aprobat înfiinţarea Institutului Levantului, iniţiativă susţinută de Emil Constantinescu
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, reexaminarea la cererea Preşedintelui României, a Legii privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, susţinută de fostul preşedinte Emil Constantinescu.
Urmărește
1559 afișări
Deputaţii au aprobat înfiinţarea Institutului Levantului, iniţiativă susţinută de Emil Constantinescu (Imagine: Mihai dăscălescu/ Mediafax Foto)
Legea prevede înfiinţarea Institutului Levantului ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului.
"Institutul se înfiinţează la data intrării în vigoare a legii, la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, urmând ca finanţarea cheltuielilor să se asigure de la bugetul de stat", potrivit unui amendament adus propus de deputatul ALDE Constantin Avram şi Comisia de cultură.
Institutul are ca obiect de activitate extinderea cercetărilor ştiinţifice asupra culturilor şi civilizaţiilor din spaţiul istoric al Levantului - Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Balcani, Caucaz - leagănul religiilor abrahamice, al ştiinţelor, artei, culturii şi democraţiei; protejarea arealelor geologice, biologice, geografice şi arheologice reprezentative pentru patrimoniul cultural universal, de către comunităţile universitare în colaborare cu comunităţile locale, prin extinderea în această regiune a reţelelor de geo-parcuri recunoscute de UNESCO; promovarea dialogului dintre popoarele din spaţiul istoric al Levantului în vederea creării unei culturi a păcii prin dialog între mediul academic, liderii religioşi şi tânăra generaţie, potrivit proiectului de lege.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Conform cererii de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, în forma transmisă la promulgare Legea privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului necesită reanalizarea conţinutului normativ sub aspectul organizării şi funcţionării institutului, a categoriilor de personal ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestuia, a raporturilor funcţionale cu Senatul, precum şi cu privire la patrimoniul şi modul în care institutul gestionează fondurile publice care urmează a-i fi atribuite.
USR, PMP s-au împotrivit, în plen, aprobării proiectului de lege care prevede înfiinţarea Institutului Levantului.
Deputatul PNL Andrei Gheorghe a susţinut, în schimb, că institutul va avea o reală utilitate publică şi nu va fi o simplă sinecură creată special pentru a satisface nevoile unei persoane sau ale unui grup de persoane.
La dezbaterea legii în comisia de specialitate a participat, în calitate de invitat, fostul preşedinte al României în perioada 1996-2000, Emil Constantinescu.
Cererea de reexaminare a fost aprobată cu 212 voturi pentru, 41 împotrivă şi 18 abţineri reexaminarea,
Camera Deputaţilor este for decizional.
Citeşte şi: Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei, ADOPTATĂ de Camera Deputaţilor
Citeşte şi: Deţinuţii închişi în condiţii inumane vor primi o reducere de 6 zile din 30 executate sau pot cumpăra "zile libere". Legea merge la promulgare
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe