Deputaţii au constatat că lipsesc 22 de perechi de bile, după votul pentru reţinerea Elenei Udrea

Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Miracovici a declarat, miercuri, că Biroul Permanent a dispus achiziţionarea unui nou set de bile de vot, după ce secretarul general al acestui for a sesizat că după votul pentru reţinerea Elenei Udrea au lipsit 22 de perechi de bile.

Urmărește
888 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au constatat că lipsesc 22 de perechi de bile, după votul pentru reţinerea Elenei Udrea

Deputaţii au constatat că lipsesc 22 de perechi de bile, după votul pentru reţinerea Elenei Udrea

"A fost o sesizare din partea domnului secretar general, că la votul în cazul Elenei Udrea, când s-au primit patru bile pentru exercitarea a două voturi, în momentul în care s-a făcut contabilizarea bilelor date de chestor, după vot, s-a constatat că lipsesc un număr de 22 de perechi de bile albe şi negre", a declarat secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici.

El a afirmat că întrucât există riscul ca o singură pereche de bile să poată determina un vot într-o situaţie specială, la o moţiune de cenzură sau în cazul unui vot strâns, s-a stabilit ca secretarul general să ia măsuri pentru realizarea unui nou set de bile, de mărimi diferite, astfel încât bilele care au fost folosite până acum pentru exercitarea dreptului de vot să fie scoase din uz.

Niculae Miracovici a explicat că în momentul în care chestorii dau bilele pentru vot, aleşii primesc de la doi chestori bilele de vot. După ce se termină distribuirea acestor bile către toţi aleşii
urmează numărarea bilelor care rămân în săculeţ şi se face diferenţa între numărul de bile date şi numărul de bile care au rămas.

"În situaţia în care, însă, poţi să vii de acasă cu nişte bile, există posibilitatea să apară mai multe voturi decât numărul de oameni care au votat efectiv (...)De aceea trebuie realizat acest nou set
de bile pentru că această instituţie chiar nu se joacă atunci când este vorba despre exercitarea dreptului la vot, aşa cum nu se joacă nici când este vorba de numărare", a mai spus Niculae Miracovici.

Mircovici a susţinut că este posibil ca cele 22 de perechi de bile să se fi pierdut de-a lungul timpului.

"Acest lucru este posibil să se fi întâmplat şi de-a lungul timpului pentru că nu ştim şi mai dinainte, dar lipsea poate câte o pereche, două sau o bilă şi atunci se sesiza mai puţin. Este posibil ca aleşii să să fi uitat bilele în buzunar, să fi cazut pe jos prin sală. Lipite de urne nu au fost şi Biroul Permanent sau Comisia de numărare a voturilor nu le-a luat în momentul în care s-a numărat", a spus secretarul Camerei Deputaţilor.

Întrebat dacă acest lucru a viciat votul în cazul Udrea, Niculae Miracovici a afirmat că nu există această posibilitate pentru că în cazul Udrea contabilizarea voturilor s-a făcut în raport cu cei prezenţi în sală, nu în raport cu numărul de bile de care dispuneau chestorii.

"În momentul în care chestorii dau numărul de bile se raportează la numărul de bile date la cel al aleşilor prezenţi. (...)Nu are nicio legătură rezultatul cu numărul de bile pentru că rezultatul a fost în baza bilelor care existau în urnă, nu în baza bilelor care lipseau. Nu se pune problema de viciere", a susţinut Niculae Miracovici.

Pe 28 octombrie, plenul Camerei Deputaţilor a decis că Elena Udrea poate fi urmărită penal şi reţinută, dar nu poate fi arestată preventiv. Voturile au fost renumărate înaintea anunţului oficial privind rezultatul întrucât au existat cazuri în care unii parlamentari au introdus mai multe bile în aceeaşi urnă. De altfel, pentru prima oară, deputaţii au votat separat reţinerea şi arestarea, fiind astfel trei tipuri de vot (urmărire penală, reţinere şi arestare) cu şase urne mobile, şi câte două bile pentru fiecare tip de vot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici