Deputaţii au eliminat pragul de îndatorare de 50% din legea conversiei creditelor. Vot final marţi, la 15:30

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un amendament care prevede eliminarea pragului de îndatorare de 50% din rândul criteriilor de eligibilitate prevăzute de legea privind conversia creditelor în franci eleveţieni.

Urmărește
2541 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au eliminat pragul de îndatorare de 50% din legea conversiei creditelor. Vot final marţi, la 15:30

Deputaţii au eliminat pragul de îndatorare de 50% din legea conversiei creditelor. Vot final 15:30

Deputatul PSD Ciprian Nica a cerut, în plenul Camerei Deputaţilor, eliminarea acestui prag care a fost aprobat la comisia juridică tot la propunerea PSD. Astfel, la dezbaterea pe articole, plenul a decis că de prevederile legii conversiei creditelor beneficiază persoanele fizice care au calitatea de consumator şi consumatorul al*e cărui credite au o valoare cumulată de maxim 250.000 de CHF la momentul la care a fost semnat contractului de credit.

Prin solicitarea făcută de PSD se elimină din rândul criteriilor de eligibilitate pragul de îndatorare de 50%.

Eliminarea pragului de îndatorare a fost votată cu 56 de voturi „pentru”. Votul final este programat pentru ora 15.30.

Persoanele care au luat credite în franci elveţieni vor putea cere conversia în lei la cursul istoric cu două condiţii: să aibă un grad de îndatorare de peste 50%, iar valoarea creditului contractat să nu depăşească 250.000 de franci elveţieni, au decis luni comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

Comisiile juridică şi de buget finanţe ale Camerei Deputaţilor au dat raport de adoptare iniţiativei legislative prin care băncile sunt obligate să convertească în lei creditele luate în franci elveţieni de persoane fizice. Două dintre cele mai importante amendamente aduse legii – conversia să se facă în lei, iar cursul de schimb să fie acela din momentul semnării contractului de credit – i-au aparţinut deputatului PNL Daniel Zamfir. Ambele au fost adoptate în unanimitate de deputaţii celor două comisii.

Alte amendamente aduse de liberalul Daniel Zamfir, consiliat în această chestiune de avocatul Gheorghe Piperea, vizează ca rambursarea anticipată a creditelor luate în franci elveţieni să se facă tot în lei, conversia să se facă prin act adiţional încheiat la contractul de credit sau prin hotărâre judecătorească şi, de asemenea, conversia să se aplice şi contractelor de credit cesionate de bancă, dar şi persoanelor supuse executării silite.

În schimb, deputatul PSD Viorel Ştefan a propus două condiţii limitative ale conversiei creditelor din franci în lei. Una dintre aceste condiţii prevede ca, pentru a fi eligibil să ceară conversia, debitorul trebuie să aibă un grad de îndatorare de peste 50% din venitul net. Propunerea a fost adoptată, deşi PNL şi UDMR s-au opus. O altă condiţie limitativă propusă de social-democratul Viorel Ştefan priveşte valoarea maximă a creditului contractat căruia să i se aplice conversia în lei, aceasta fiind stabilită de comisie la 250.000 de franci elveţieni.

Legea privind conversia creditelor în franci eleveţieni ar urma să ajungă din nou în plen, în şedinţa de vot final programată pentru ora 15:30.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici