Deputaţii jurişti au decis că interceptările pot fi efectuate doar după începerea urmăririi penale

Deputaţii jurişti au decis, luni, reexaminând, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, Legea privind aprobarea OUG de modificare şi completare a Codului de Procedură Penală (CPP), că interceptările pot fi efectuate doar după începerea urmăririi penale.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Deputaţii jurişti au decis că interceptările pot fi efectuate doar după începerea urmăririi penale

Deputaţii jurişti: Interceptările pot fi efectuate doar după începerea urmăririi penale

"Interceptările pot fi efectuate doar după începerea urmăririi penale. Urmărirea penală poate fi începută nenominalizat, iar interceptarea se poate obţine în aceste condiţii şi nu se pune problema încunoştiinţării făptuitorului de situaţia că va fi interceptat", a explicat preşedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon, decizia luată de deputaţi.

Sergiu Andon a adăugat că deputaţii au păstrat aproape integral soluţiile găsite de senatori în privinţa acestei cereri de reexaminare.

Andon a mai explicat că urmărirea penală nu înseamnă "mai nimic" şi că adevărata fază de învinuire este "punerea în mişcare a actului penal", etapă în care devine obligatorie înştiinţarea persoanei în cauză.

Deputaţii jurişti au dat raport favorabil, astfel, în ansamblu, cu amendamente, la Legea privind aprobarea OUG 60/2006 pentru modificarea şi completarea CPP, reexaminată la cererea preşedintelui Traian Băsescu, cu 15 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", cel al deputatului PDL Daniel Buda.

Buda şi-a argumentat votul împotrivă explicând că varianta Senatului era mai bună, pentru că stipula în mod expres că avocatul are dreptul să asiste la efectuarea oricărui act de urmărire penală, cu excepţia interceptărilor.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a opiniat că, "în ceea ce priveşte participarea apărătorului la intercepări, asta este o prostie de tip Kovesi".

"Nu este obligatorie şi nu a fost niciodată obligatorie prezenţa apăratorului în asemenea chestiuni. Apărătorul are drept să participe la orice act de urmarire penală, dar trebuie să ştie de el", a adăugat Nicolicea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici