- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.09.2019, 19:56)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputaţii jurişti au respins solicitarea PNL-USR de dezbatere a abrogării recursului compensatoriu
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a respins solicitările PNL şi USR de dezbatere a proiectului de lege care abrogă recursul compensatoriu şi a celui privind revizuirea Constituţiei.Preşedintele Comisiei a spus că ministrul Justiţiei şi CSM se vor prezenta săptămâna viitoare în forul legislativ.
Urmărește
174 afișări
Deputaţii jurişti au respins solicitarea PNL-USR de dezbatere a abrogării recursului compensatoriu
Deputatul PNL Ioan Cupşa a propus introducerea pe ordinea de zi, pentru dezbatere, a proiectului de lege pentru abrogarea recursului compensatoriu şi a celui pentru reviziuirea Constituţiei ca urmare a referendumului din 26 mai. De asemenea, deputatul USR Silviu Dehelean a susţinut aceste propuneri.
Deputatul PSD Florin Iordache a fost împotriva acestei solicitări, spunând că doreşte să asculte punctele de vedere ale Ministerului Justiţiei şi CSM privind iniţiativa legislativă pentru abrogarea recursului compensatoriu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
"Recursul compensatoriu să-l picăm aşa pentru că e o iniţiativă de abrogare - clar nu vom fi de acord. Vreau să ascult punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, al CSM, al Parchetului, Ministerului Public, pentru că eu consider că să abrogăm o lege pentru că aşa îşi doreşte un anumit partid politic e total greşit. Putem analiza, putem vedea dacă este oportun să o modificăm. Aş solicita un punct de vedere şi de la Administraţia Penitenciarelor, să faceţi o adresă, să vedem dacă în baza acestei legi ce categorii de persoane au beneficiat şi câte. Putem discuta dacă nu cumva este discriminatoriu, în funcţie de pedeapsă. Putem avea o dezbatere mai largă", a declarat acesta.
Totodată, Iordache a propus amânarea discuţiilor pe proiectul privind revizuirea Constituţiei până la prezentarea raportului de către CCR pe referendum.
"Observaţiile CCR privind întrebărilor care au fost supuse referendumului au nişte vicii de constituţionalitate. Propun să amânăm până când CCR nu va prezenta raportul în faţa Parlamentului în ceea ce priveşte acest referendum, să vedem ce a constatat, dacă acele întrebări au fost sau nu constituţionale şi în funcţie de acest raport pe care e obligatoriu să-l prezinte CCR putem să ne aplecăm să modificăm mai departe iniţiativa, cu care se va merge la modificarea Constituţiei", a declarat Florin Iordache.
Ioan Cupşa a precizat că proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu a fost depus pe 21 ianuarie.
Preşedintele Comisiei Juridice, Nicuşor Halici, a anunţat că a solicitat Ministerului Justiţiei şi CSM să prezinte soluţiile privind abrogarea recursului compensatoriu.
"Eu zic să nu vă grăbiţi foarte tare pentru că poate românii n-o să fie de acord să plătim câteva zeci de milioane de euro în locul unor zile libere. Nu e cazul să ne antepronunţăm. S-ar putea să nu vă fie foarte favorabil să vedeţi câte zeci de milioane sau sute au dat alte state", a spus acesta.
Halici a declarat că săptămâna viitoare vor începe dezbaterile pe aceste solicitări, convocându-i în şedinţa Comisiei pe ministrul Justiţiei şi pe reprezentanţii CSM.
Totodată, deputatul PSD a afirmat că, în privinţa iniţiativei legislative de revizuire a Constituţiei, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a dat termen 19 septembrie pentru depunerea amendamentelor.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că va cere dezbaterea proiectului privind abrogarea recursului compensatoriu în plenul Camerei Deputaţilor, fără raport.
"Atât timp cât plenul a mandatat Comisia să dea raport în câteva ore şi nu s-a întamplat lucrul acesta în şedinţa din sesiunea extraordinară, noi vom cere dezbaterea lui fără raport", a declarat Andronache.
Anterior, Opoziţia a cerut abrogarea legii recursului compensatoriu în sesiunea extraordinară, însă Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat, pe 24 august, pentru a doua oară, la solicitarea PSD, dezbaterea privind Legea recursului compensatoriu.
Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit actului normativ, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.
Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei privind respingerea iniţiativelor PNL-USR şi PSD de revizuire a Constituţiei, că măsura de interzicere a amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie nu se poate implementa printr-o revizuire a Constituţiei. Curtea Constituţională a respins pe 18 iulie iniţiativele legislative ale PNL-USR şi PSD de revizuire a Constituţiei. Judecătorii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei şi graţierii faptelor de corupţie, prevederi în iniţiativele legislative depuse, depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei.
PNL şi USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituţiei prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluşi de la alegerile locale, parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie este interzisă.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe