Deputaţii PDL şi PSD s-au certat pe procedura stabilirii proiectului de bază al Legii Educaţiei

Comisia de Învăţământ din Cameră a decis, miercuri, după o şedinţă maraton cu dezbateri generale şi procedurale, că documentul de bază pentru discuţiile despre noua Lege a Educaţiei va fi proiectul propus de Guvern, deputaţii PSD şi PDL având dispute şi negocieri timp de trei ore pe acest subiect.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Deputaţii PDL şi PSD s-au certat pe procedura stabilirii proiectului de bază al Legii Educaţiei

Deputaţii PDL şi PSD s-au certat pe procedura stabilirii proiectului de bază al Legii Educaţiei (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

După o oră de dispute despre stabilirea procedurii de dezbatere şi în legătură cu ce texte de proiecte este sesizată Comisia, deputaţii din Comisia de Învăţământ a Camerei au decis să se întrunească în Biroul conducerii Comisiei. Ei au stabilit, după aproape două ore de negocieri, la ora 21.00, că proiectul de bază pe care se vor purta discuţiile este cel propus de Guvern.

"În urma şedinţei de Birou, o negociere, o înceracre de a debloca situaţia, am stabilit cele cinci proiecte de lege (unul al Guvernului, unul al PSD şi trei ale PNL - nr) depuse la Comisia noastră se vor dicuta simultan, în vederea întocmirii unui singur raport. Prin votul Biroului Comisiei, cu scorul de trei la doi, s-a luat decizia ca dezbaterea să se desfăşoare avându-se ca proiect de bază PLX 156 (proiectul depus de Guvern - nr)", a spus preşedintele Comisiei de Învăţământ, Cristian Dumitrescu (PSD).

Disputele procedurale au demarat după patru ore de dezbateri generale, fiind provocate de Dumitrescu. El a abordat problema stabilirii proiectului de bază pe marginea căruia să se construiască dezbaterea pe articole, menţionând că propune ca acest aspect să fie tranşat luni sau marţi.

"BP lasă pe umerii noştri să luăm o decizie foarte importantă şi esenţială, la cine se raportează proiectul de lege. Unul e cel la care se fac amendamentele, acum avem două proiecte care amendează, e esenţial care din ele e primul. Aici există două aspecte generale cu cât proiectul e mai vechi cu atât cele 45 de zile curg mai repede, legea PSD are finalitarea pe 21 mai, iar cea a Guvernului pe 26 mai, când intră în procedură de adoptare tacită. (...) Depunerea amendamentelor până pe 26 aprilie ne aruncă programul în aer de mâine şi poimâine, aşa că prima zi de comisie va fi în data de 27 începând cu 10 dimineaţa, înseamnă că luni va trebui să stabilim acest lucru atât de complicat şi de greu. Luni e deadline-ul. Vom lua o decizie aşa cum se ia în Parlament", a spus Dumitrescu.

Propunerea lui Dumitrescu l-a iritat pe tânărul deputat PDL Şerban Mustea, care a spus că "s-a stabilit" că Biroul Comisiei va decide procedura în şedinţa de miercuri, precizând că îşi pierde răbdarea la acest meci de ping-pong.

"Avem de-a face cu un Regulament interpretabil, prima lege pentru noi e una, pentru dumneavoastră e alta. Convocaţi Biroul Comisiei, şi noi de la PDL vă solicităm să faceţi acest lucru acum. În 15 minute tranşaţi. Minoritatea se va supune majorităţii. Dacă tot vorbeam de consens, să nu mai trenăm această decizie. Eu sunt un om răbdător, dar încep să îmi pierd răbdarea legat de această problemă. Facem ping-pong. Haideţi să o rezolvăm şi să trecem mai departe", a spus Mustea, fiind completat de colega sa, Doiniţa Circu, care l-a acuzat pe Dumitrescu că nu doreşte să ia o decizie miercuri pentru că nu are numărul suficient de voturi favorabil PSD.

În replică, Ecaterina Andronescu a spus, referitor la remarca lui Mustea, că nu vrea să trăiască într-o ţară în care să-i fie frică.

"Vreau să-i spun domnului Mustea că eu nu vreau să trăiesc într-o ţară în care să îmi fie frică, că după ce aţi zis că aveţi răbdare mai aveaţi puţin şi spuneaţi «dacă nu vă potoliţi cu vorbirea, o să scoatem kalaşnikov-ul». După opinia mea lucrurile sunt clare Nu trebuie să mergem pe politica pumnului pus în gură", a spus Andronescu.

Răspunsul deputatului Mustea nu a întârziat, tânărul spunând că s-a simţit extrem de jignit în urma afirmaţiilor fostului ministru Ecaterina Andronescu.

"E am cerut o soluţie, nici să scot kalaşnikov-ul, nici că fac greva foamei, cum au spus alţii, ci doar să găsim o soluţie. Această atitudine şi părerea care a încercat să o inducă doamna ministru este foarte jignitoare la adresa mea. Nu ne faceţi nouă un avantaj dacă rezovăm problema procedurii, avem invitaţi, reprezentaţi ai mass-media şi din bun-simţ faţă de ei, dacă nu faţă de Comisie, trebuie să ne propunţăm. Nu a zis nimeni că scotem kalaşnikov-ul, suntem acuzaţi că vrem să împuşcăm şi că lumea nu mai poate să iasă pe stradă din cauza noastră", a replicat deputatul PDL.

La rândul său, iniţiatorul pachetului de legi ale Educaţiei depus de liberali, fostul ministru al Învătământului Cristian Adomniţei, a prezentat proiectul PNL şi a declarat că "liberalii pleacă de la o premisă de bun simţ", menţionând că au depus pachetul de legi după ce Guvernul l-a înaintat pe al său Parlamentului.

"Am tristeţea de a vedea azi că avem aproape un blocaj politic despre care proiect de lege să discutăm întâi, noi deşi aveam pachetul de legi pregătit, am preferat să-l depunem la o zi după proiectul Guvernului, deci nu am urmărit dispute procedurale. Cred cu sinceritate că trebuie să obţinem cel mai bun produs cu putinţă dintre cele trei legi, niciunul din cele trei proiecte nu e perfect, dar prin dezbatere putem obţine cel mai bun produs.Avem nevoie de consens, fără consens se poate ajunge la adoptare tacită, la autosuficienţă, aroganţă din parte a Guvernului, o mimare a consultării publice", a spus Adomniţei, care a menţionat că respectă principiul descentralizării, dar nu e de acord cu cu forma actuală a principiului "titularizării pe post", care e lacunară.

El a mai spus că marea problemă e eliminaea decontării transportului pentru profesorii din mediul rural şi "proba transdisciplinară la bacalaureat", dar mai ales "politizarea universităţilor" şi a ţinut să îi spună lui Funeriu să vină la dezbaterile Legilor Educaţiei şi să nu mai dea dovadă de "aroganţă şi autosuficienţă, ca în ultimele patru luni".

La dezbaterile generale, Dumitrescu a declarat şi el că în adoptarea noii Legi a Educaţiei foarte important e consensul, criticând faptul că membrii Comisiei sunt constrânşi de timp să finalizeze raportul până la 7 mai.

"Cu cât consensul se consturieşte mai solid, cu atâta produsul final e menit să asigure stabilitate mai îndelungată, să existe o predictibilitate în Educaţie, o clarificare şi posibilitatea de a vedea în parcursul educaţional formal o stabiltate într-o epocă în care ne caracterizăm prin tumultoasa existenţă. Acest consens este extrem de important. Nevoia de consens ne va duce la o fnalitate pozitivă, iar finalitatea pozitivă a demersului pe care începem de azi să-l facem e să dăm o Lege care să răspundă acestor deziderate: stabilitate, predictibilitate pentru actul educaţional şi atingerea acelor criterii propuse şi de iniţiatori", a spus Dumitrescu.

El a anunţat că lucrările pe Legea Educaţiei vor fi reluate marţi la ora 10.00, după exprirarea termenului de depunere a amenamentelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici