Deputaţii PSD şi PNL critică scrisoarea lui Băsescu privind urgentarea adoptării unor legi

Deputaţii PSD şi PNL au criticat luni, în plen, scrisoarea lui Traian Băsescu de urgentare a adoptării unor legi, citită de Roberta Anastase, apreciind că acest text a fost trimis din exces de zel, nu reprezintă nimic constituţional, iar Anastase menţionând că este firească informarea plenului.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului Deputaţii PSD şi PNL critică scrisoarea lui Băsescu privind urgentarea adoptării unor legi

Deputaţii PSD şi PNL critică scrisoarea lui Băsescu privind urgentarea adoptării unor legi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Criticile opoziţiei au venit după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a citit în plen scrisoarea şefului statului, care roagă Parlamentul să urgenteze adoptarea unor legi din domeniul justiţiei.

Liderul grupului PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că, potrivit Constituţiei, nu preşedintele, ci prim-ministrul trebuia să trimită Parlamentului scrisori privind adoptarea unor proiecte de lege şi a propus returnarea scrisorii la Preşedinţie, cu menţiunea "greşit adresant". Mihăiţă Calimente (PNL) a adăugat că scrisoarea a fost trimisă Parlamentului "din exces de zel, pentru că ea nu reprezintă nimic din punct de vedere constituţional".

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a spus că "nu are nicun fel de suport constituţional această scrisoare citită în plen".

El a criticat faptul că Roberta Anastase a citit în plen o scrisoare care îi era adresată ei.

Florin Iordache (PSD) a arătat că proiectele de lege pentru care Băsescu solicită adoptarea se află în dezbaterea Comisiei juridice şi nu pot fi finalizate, spre exemplu, pentru că Ministerul Justiţiei a trimis într-o singură zi 94 de pagini de modificare a Codului Penal. "Ce vină are Parlamentul dacă Ministerul Justiţiei vine în ultima zi cu 94 de pagini de modificări? Această scrisoare acoperă neputinţa Guvernului, respectiv a Ministerului Justiţiei", a susţinut Iordache.

În replică, Roberta Anastase a spus că Biroul Permanent a decis ca plenul să fie informat "în mod firesc" legat de scrisoarea preşedintelui, iar adresarea şefului statului nu a fost ireverenţioasă, deoarece acesta a venit cu o rugăminte.

"Toate legile invocate ţin de existenţa noastră în UE, de mecanismul de verificare şi cooperare. Preşedintele doar a ţinut să atragă atenţia asupra adoptării urgente a acestora", a menţionat Anastase.

Daniel Buda (PDL) a spus că preşedintele României este responsabil cu ce se întâmplă în legătură cu ţara noastră, cu Mecanismul de cooperare şi verificare, şi a spus că faptul că Ministerul Justiţiei a trimis 95 de pagini de amendamente arată că Guvernul lucrează.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis luni o nouă scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care revine asupra "rugăminţii" de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea modificărilor la statutul judecătorilor şi procurorilor şi a legii asistenţei sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici