În mare măsură, categoriile eligibile în al doilea val se vaccinează la centre înfiinţate special pentru vaccinare. Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Cîţu sau liderii celor două camere, Orban şi Dragu, au fost vaccinaţi la Spitalul Militar din Capitală.
„Conform Strategiei de vaccinare, echipele mobile pot vaccina persoanele din centrele sociale şi rezidenţiale, dar şi anumite categorii de persoane care deservesc activităţi esenţiale şi la care este dificil să părăsească locul de muncă. În acest caz se poate utiliza cabinetul medical de la locul de muncă şi se constituie o echipă mobilă, atât din resursa personalului medical propriu, la care se pot adăuga alte resurse umane, astfel încât să se efectueze vaccinarea personalului şi la locul de muncă”, spune Valeriu Gheorghiţă.
El avertizează, însă, că deşi există această posibilitate, resursa umană a personalului medical este limitată.
„În acest moment există o prioritizare a persoanelor vulnerabile, şi din acest punct de vedere majoritatea echipelor mobile sunt concentrate pe a asigura vaccinarea personalului din centrele sociale şi rezidenţiale”, adaugă coordonatorul CNCAV.
Întrebat dacă deputaţii şi senatorii s-ar putea vaccina în clădirea Parlamentului, Gheorghiţă a răspuns: „Atât timp cât există un cabinet medical şi echipe medicale mobile care pot să facă acest lucru, sigur că da”.
Unii parlamentari au anunţat că refuză vaccinarea, aşa cum este cazul Dianei Şoşoacă. Ea a reiterat, la Antena 3, că nu se va vaccina împotriva COVID-19, în timp ce liderul AUR Eugen Simion a transmis că se va vaccina împotriva virusului, dar ”mai la final”, atunci când îi va veni rândul.