Financial Times   Deşi Ungaria cumpără gaz rusesc, tariful benzinei, preţul zahărului şi taxele au crescut galopant, iar profesorii au ieşit la grevă

  • "Lucrez, fac naveta şi dorm. Ca să pot să trăiesc îmi trebuie încă un job. Asta nu este viaţă", se plânge unul dintre profesorii din Budapesta care participă la grevă şi sunt ameninţaţi cu concedierea
  • Cozile lungi la pompele de benzină, profesorii care fac grevă şi blochează străzile din Budapesta, cerând salarii mai mari, patronii de întreprinderi mici care protestează împotriva majorării taxelor..
  • ......aşa ar trebui să arate o ţară ce ar prospera de pe urma importului de gaz rusesc, plătit în ruble ?
Urmărește
1432 afișări
Imaginea articolului Deşi Ungaria cumpără gaz rusesc, tariful benzinei, preţul zahărului şi taxele au crescut galopant, iar profesorii au ieşit la grevă

Hepta (Sursa Foto)

Ungaria a fost singura ţară din NATO şi din UE care s-a opus în totalitate sancţionării Rusiei. Ungaria importă gaz rusesc şi teoretic ar trebui să o ducă mai bine decât Germania.

Ba chiar a plătit gazul rusesc în ruble. 

Şi totuşi, nu prea pare să o ducă bine, mai ales cu  Viktor Orbán care este premier la al patrulea mandat. 

"Trebuie să-mi găsesc un al doilea loc de muncă şi să predau cursuri private ca să pot să trăiesc", a declarat profesorul din Budapesta Bence Tóth, care s-a alăturat grevelor care nu se mai termină  de un an.

Viaţa profesorului se reduce doar la muncă, transport şi somn. 

"Lucrez, fac naveta şi dorm. Asta nu e viaţă".

Profesorii sunt supravegheaţi de serviciile informaţionale ungare, ba chiar intimidaţi şi ameninţaţi de directorii unităţilor şcolare cu excluderea din sistemul de învăţământ dacă se duc la proteste. 

Un profesor dematematică din Budapesta, pe nume Tamás Palya, a fost concediat în septembrie 2022 din acest motiv. 

Financial Times transmite că preţurile la alimente şi energie electrică au crescut cu 50% mai mult în decembrie faţă de anul anterior. 

Inflaţia a crescut galopant cu 24,5%.

Financial Times mai adaugă că plafonarea preţurilor a provocat o penurie de combustibil şi de produse de bază ca zahărul. 

Mulţi unguri cred că situaţia economică se va înrăutăţi, precum Lajos Török, analist-şef al casei de brokeraj Equilor din Budapesta, care a declarat: "Cheltuielile gospodăriilor cresc,  consumul intern scade, costurile de finanţare mai mari vor întârzia investiţiile corporative, investiţiile de stat vor fi reduse".

"Inflaţia din Ungaria este o veste proastă pentru toată lumea", a spus Dániel Hegedűs de la Fundaţia germană Marshall, un think-tank cu sediul în SUA. 

Fidesz, se pregăteşte pentru alegerile municipale şi europene din 2024, dar criza prin care traversează Ungaria anunţă începutul declinului pentru premierul conservator şi ultranaţionalist care a făcut abuz de putere, ajungând chiar să suprime libertatea presei maghiare. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici