Deutsche Welle: Băsescu, un preşedinte prea activ?

Preşedintele Traian Băsescu a influenţat politicile de austeritate din România prin relaţia sa strânsă cu PDL, iar premierul Victor Ponta a încercat constant să îşi extindă puterile, scrie Deutsche Welle (DW) în pagina online de duminică, întrebându-se dacă preşedintele nu a fost cumva prea activ.

Urmărește
3410 afișări
Imaginea articolului Deutsche Welle: Băsescu, un preşedinte prea activ?

Traian Băsescu (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Băsescu "a spus încă de la începutul (mandatelor sale) că vrea să fie un preşedinte activ", a declarat pentru postul de radio Anneli Ute Gabanyi, un politolog de la Berlin. "Nu a vrut să se limiteze la un rol ceremonial, ci să se angajeze în politică şi să facă politici", un lucru care s-a întors împotriva sa în urma schimbării balanţei puterii, adaugă politologul.

În schimb, Ponta a încercat în mod constant să îşi extindă puterile, iar în acest sens i-a debarcat pe preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, membri PDL, continuă politologul, subliniind că "lupta pentru putere între preşedinte şi premier este în plină desfăşurare". Acum, Parlamentul este în măsură să revină asupra a numeroase legi şi numiri făcute în regimul Băsescu, adaugă Gabanyi.

Guvernul federal german este îngrijorat cu privire la evenimentele din România, în special cu privire la diminuarea drepturilor Curţii Constituţionale române în legătură cu procedurile de destituire împotriva lui Băsescu, precizează DW, referindu-se ordonanţa de urgenţă a lui Ponta prin care Curţii Constituţionale nu i se mai permite să blocheze decizii ale Parlamentului ca cea prin care l-a suspendat vineri seara pe preşedinte din funcţie. "Un asemenea lucru subminează statul de drept", îl citează DW pe Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

"Acest lucru este deosebit de grav, pentru că este o pervertire a statului de drept", a declarat pentru DW Peter Mario Kreuter de la Institutul pentru Studii Est şi Sud-Est Europene de la Regensburg. "Există o Constituţie şi aceasta stipulează felul în care trebuie să fie făcute lucrurile atunci când, spre exemplu, este suspendat un preşedinte. Acum, acest lucru a fost drastic simplificat - ocolind reglementările oficiale", a adăugat Kreuter.

Postul german de radio citează totodată luările de poziţie ale principalilor actori internaţionali cu privire la evenimentele din România, şi anume declaraţiile ministrului german de Externe Guido Westerwelle - care a pus la îndoială, într-un interviu recent, progresele României în continuarea procesului său de integrare UE -, criticile exprimate de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american Victoria Nuland cu privire la ameninţarea separării puterilor în stat în acest conflict Băsescu-Ponta şi anunţul Consiliului Europei că va examina legitimarea suspendării preşedintelui.

Însă au existat şi voci care l-au criticat pe Băsescu, scrie DW, citându-l pe europarlamentarul austriac Hannes Swoboda, care a declarat pentru postul naţional german de radio că este împotriva "declaraţiilor politice unilaterale". De ani de zile, Băsescu a abuzat de puterile sale, fără ca toată lumea să păstreze tăcerea asupra acestui lucru, a spus Swoboda, scrie DW.

De asemnea, Gabanyi a declarat pentru DW că preşedintele român şi-a pierdut susţinerea atât în rândul politicienilor, cât şi a populaţiei, din cauza politicii sale stricte de tăieri bugetare. Alţi critici, continuă postul de radio, l-au acuzat pe Băsescu că are opinii discriminatorii faţă de minorităţi. În opinia lui Gabanyi, Băsescu este tratat în prezent aşa cum obişnuia el să facă în trecut.

"Băsecu este orice altceva, dar nu un bun democrat", a declarat Kreuter pentru DW, adăugând că "el este cel puţin la fel de corupt ca cei cu care afirmă că se luptă". Însă, în opinia lui Kreuter, suspendarea lui Băsescu reprezintă o altă ameninţare la adresa statului de drept în România. "Chiar nu îmi pare rău pentru persoană - dar felul în care se face acest lucru este cu adevărat îngrijorător", a subliniat analistul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici