LIVE TEXT  Dezbatere Kamala Harris - Donald Trump. Contre dure între candidaţi în privinţa economiei, migraţiei şi a războiului din Ucraina / Trump: „Probabil am primit un glonţ în cap din cauza lucrurilor pe care ei le spun despre mine” / Harris: „Dacă Donald Trump ar fi preşedinte, Putin ar sta chiar acum la Kiev” / România a fost pomenită

  • Kamala Harris şi Donald Trump s-au întâlnit pentru prima dată în cadrul unei dezbateri prezidenţiale.
  • Candidaţii s-au confruntat pe mai multe teme de politică externă, inclusive războiul din Ucraina, retragerea SUA din Afganistan şi un potenţial acord de încetare a focului în Gaza.
  • Trump şi Harris au discutat în mod repetat despre economie. Trump a pus accentul pe o perioadă de inflaţie puternică, care acum s-a atenuat, dar pe care mulţi americani încă o resimt. Harris s-a concentrat pe viitor, prezentându-şi planul de a construi ceea ce ea a numit o „economie a oportunităţilor”.
  • Un alt subiect de interes: dreptul la avort. Ambii candidaţi au caracterizat drept radicale poziţiile celuilalt.
  • Trump spune că „probabil a primit un glonţ în cap” din cauza comentariilor făcute de democraţi.
Urmărește
10701 afișări
Imaginea articolului Dezbatere Kamala Harris - Donald Trump. Contre dure între candidaţi în privinţa economiei, migraţiei şi a războiului din Ucraina / Trump: „Probabil am primit un glonţ în cap din cauza lucrurilor pe care ei le spun despre mine” / Harris: „Dacă Donald Trump ar fi preşedinte, Putin ar sta chiar acum la Kiev” / România a fost pomenită

UPDATE Cine a câştigat dezbaterea?

La câteva minute de la încheierea dezbaterii, ambele echipe de campanii au publicat declaraţii în care susţineau că al lor candidat a fost în mod evident victorios.

„Donald Trump a fost total incoerent”, a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Harris, Jen O'Malley Dillon. „Era furios şi agitat”.

Echipa de campanie a lui Trump a declarat că candidatul lor „a avut o prestaţie magistrală la dezbatere”.

Reprezentanţii echipei de campanie, Chris LaCivita şi Susie Wiles, au declarat că Trump a prezentat „o viziune îndrăzneaţă a Americii” şi modul în care el „va continua să construiască pe baza succeselor primului său mandat”.

UPDATE Trump a avertizat cu privire la o naţiune în declin în declaraţia sa finală

Trump a spus că lista de politici a lui Harris nu înseamnă nimic, deoarece ea este deja la putere de aproape patru ani şi nu le-a realizat.

„De ce nu a făcut-o?”, a spus el.

„Nu ne putem sacrifica ţara de dragul unei viziuni proaste”, a adăugat el.

„Suntem o naţiune care eşuează. Suntem o naţiune care se află într-un declin serios. Se râde de noi peste tot în lume”, a spus Trump.

Trump a adaugat că un război nuclear este probabil dacă Harris - „cel mai prost vicepreşedinte din istoria ţării noastre” - câştigă alegerile din noiembrie.

UPDATE Harris a spus în declaraţia sa finală că ea şi Trump au două viziuni „foarte diferite” pentru America

Ea a repetat o replică pe care a mai folosit-o - ea se concentrează pe viitor, iar Trump se concentrează pe trecut.

„Nu ne întoarcem înapoi. Putem trasa o nouă cale de urmat”, a spus Harris.

Prezentându-se ca un unificator, ea a susţinut că experienţa sa de procuror o face persoana potrivită pentru a conduce ţara:

"Voi fi un preşedinte care ne va proteja drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul unei femei de a lua decizii cu privire la propriul corp şi de a nu lăsa guvernul să-i spună ce să facă. O să vă spun, mi-am început cariera ca procuror. Am fost procuror, am fost procuror general, senator al Statelor Unite şi acum vicepreşedinte. Am un singur client: poporul".

UPDATE Donald Trump spune că adversara Kamala Harris vrea să confişte armele.

„Ea are un plan de a confisca armele tuturor”, a afirmat Trump la un moment dat în timpul dezbaterii.

Câteva minute mai târziu, Harris a menţionat că este posesoare de armă, un lucru pe care nu îl aduce des în discuţie.

„Chestia asta cu confiscarea armelor tuturor - Tim Walz şi cu mine suntem amândoi posesori de arme. Nu luăm armele nimănui. Aşa că încetaţi cu minciunile continue cu privire la aceste lucruri”, a spus vicepreşedintele.

UPDATE Harris a apărat sprijinul Washingtonului pentru Ucraina, apoi l-a atacat din nou pe Trump

„Cred că motivul pentru care Donald Trump spune că acest război s-ar termina în 24 de ore este pentru că ar renunţa la el”, a spus vicepreşedintele.

„Prin munca pe care eu şi alţii am făcut-o, am reunit 50 de ţări pentru a sprijini Ucraina în apărarea sa corectă şi, datorită sprijinului nostru, datorită apărării aeriene, muniţiei, artileriei, tancurilor Abrams pe care le-am furnizat, Ucraina rămâne o ţară independentă şi liberă”.

Ea a continuat:

„Dacă Donald Trump ar fi preşedinte, Putin ar sta chiar acum la Kiev şi înţelegeţi ce ar însemna acest lucru, deoarece agenda lui Putin nu se referă doar la Ucraina. Înţelegeţi de ce aliaţii europeni şi aliaţii noştri din NATO sunt atât de recunoscători că nu mai sunteţi preşedinte şi că înţelegem importanţa celei mai mari alianţe militare pe care lumea a cunoscut-o vreodată, care este NATO, şi ce am făcut pentru a păstra capacitatea lui Zelenski şi a ucrainenilor de a lupta pentru independenţa lor. Altfel, Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia".

"M-am întâlnit cu Zelenski şi i-am spus cum să se apere. Apoi am fost în flancul estic al NATO, în Polonia şi România", a adăugat Kamala Harris.

UPDATE Trump refuză să spună dacă doreşte ca Ucraina să câştige împotriva Rusiei

Dezbaterea tocmai a fost reluată după o scurtă pauză, iar prima întrebare, adresată lui Trump, a fost despre Ucraina.

„Aţi spus că veţi rezolva acest război în 24 de ore. Aţi spus-o chiar înainte de pauza din această seară. Cum anume aţi face asta? Şi vreau să vă pun o întrebare foarte simplă în seara asta. Doriţi ca Ucraina să câştige acest război?”, a întrebat moderatorul David Muir.

Răspunsul fostului preşedinte nu a fost chiar un da:

„Vreau ca războiul să înceteze. Vreau să salvez vieţi care sunt irosite inutil. Oameni care sunt ucişi cu milioanele. Sunt milioane. Este mult mai rău decât cifrele pe care le primiţi, care sunt cifre false”, a răspuns Trump.

Muir a insistat: „Doar pentru a clarifica întrebarea, credeţi că este în interesul SUA ca Ucraina să câştige acest război?”

„Cred că este în interesul SUA să termine acest război şi să-l termine, bine, să negocieze o înţelegere, pentru că trebuie să oprim distrugerea tuturor acestor vieţi umane”, a spus Trump.

UPDATE Kama Harris spune căTrump „vrea să fie un dictator"

Trump „admiră dictatorii”, a afirmat Harris.

„Este bine cunoscut faptul că el a spus că atunci când Rusia a intrat în Ucraina, a fost genial”, a adaugat ea.

„Este bine cunoscut faptul că a făcut schimb de scrisori de dragoste cu Kim Jong-un şi este absolut bine cunoscut faptul că aceşti dictatori şi autocraţi te încurajează să fii din nou preşedinte, pentru că le este atât de clar că te pot manipula cu linguşeli şi favoruri", a precizat Harris.

Trump, între timp, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin o susţine pe Harris şi că Biden o urăşte.

„El o urăşte. Nu o suportă”, a spus el.

UPDATE Războiul din Fâşia Gaza

Harris a repetat unele dintre remarcile sale anterioare pe această temă, spunând că Israelul are dreptul să se apere, dar contează cum o face.

„Acest război trebuie să înceteze”, adaugă ea. „Trebuie să înceteze imediat”.

Harris continuă să facă apel la o încetare a focului şi, în cele din urmă, la o soluţie cu două state pentru a „reconstrui Gaza”.

Trump afirmă că „Israelul nu va mai exista în doi ani” dacă Harris câştigă.

Trump a fost întrebat cum ar pune capăt războiului din Gaza şi cum ar returna civilii ţinuţi ostatici de Hamas.

El şi-a început răspunsul afirmând că conflictul „nu ar fi început niciodată” dacă el ar fi fost încă preşedinte.

„Voi rezolva asta rapid”, a spus Trump, adăugând că războiul Rusia-Ucraina se va încheia şi el când va fi reales.

„Ea ( Kamala Harris) urăşte Israelul. Dacă ea va fi preşedinte, cred că Israelul nu va mai exista peste doi ani”, a spus Trump.

El a adaugat că Harris „urăşte, de asemenea, populaţia arabă”.

Harris - care a promis în mod repetat că va sprijini securitatea Israelului - a negat afirmaţia, spunând că Trump încearcă să „dezbine şi să distragă atenţia de la realitate”.

„Este foarte bine cunoscut faptul că el admiră dictatorii şi vrea să fie un dictator” din «prima zi», a spus Harris.

Câteva momente mai târziu, ea a afirmat că liderii militari l-au descris pe Trump drept o „ruşine”.

UPDATE Trump s-a dezlănţuit împotriva criminalităţii şi a imigranţilor ilegali, Harris a ripostat şi-a spus că i s-au părut „atât de bogate” comentariile venite din partea unei persoane care a fost acuzată penal de mai multe ori.

Trump a negat orice infracţiune în fiecare dintre cazuri. El a răspuns continuând să afirme că aceste cazuri sunt un exemplu de înarmare a Departamentului de Justiţie.

UPDATE Trump spune că „probabil a primit un glonţ în cap” din cauza comentariilor făcute de democraţi

Kamala Harris a avertizat americanii cu privire la ce ar însemna pentru ţară un al doilea mandat a lui Donald Trump, ea spune că depinde de ei să îl „oprească”.

„Probabil am primit un glonţ în cap din cauza lucrurilor pe care le spun despre mine”, a răspuns Trump.

„Ei spun că eu sunt o ameninţare la adresa democraţiei, ei sunt ameninţarea la adresa democraţiei”.

Trump a supravieţuit unei tentative de asasinat în iulie, în timp ce se afla la un miting de campanie.

UPDATE Trump susţine în mod fals că imigranţii „mănâncă animalele de companie” dintr-un oraş din Ohio

În probabil cel mai bizar moment al acestei dezbateri de până acum, Trump a repetat o afirmaţie nefondată potrivit căreia imigranţii mănâncă animalele de companie într-un oraş din Ohio, forţându-l pe moderator să îi spună că nu există nicio dovadă în acest sens.

„În Springfield, ei mănâncă câinii, oamenii care au venit, mănâncă pisicile... mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo. Şi asta se întâmplă în ţara noastră şi este o ruşine”, a declarat fostul preşedinte.

Povestea migranţilor care ar fi mâncat animale de companie a circulat în mass-media de dreapta în ultimele zile şi a fost repetată de JD Vance.

„Aţi adus vorba de Springfield, Ohio, iar ABC News a contactat administratorul oraşului de acolo. Acesta ne-a spus că nu au existat rapoarte credibile cu privire la afirmaţii specifice potrivit cărora animalele de companie ar fi fost rănite, vătămate sau abuzate de persoane din comunitatea imigranţilor”, i-a spus moderatorul David Muir lui Trump.

UPDATE Trump „nu ar trebui să spună unei femei ce să facă cu corpul ei”, a spus Harris

Harris şi-a explicat sprijinul pentru reinstaurarea Roe v Wade, în termeni mult mai clari decât cei folosiţi de Trump:

"Acum, în peste 20 de state, există <<interdicţii ale lui Trump>> privind avortul, ceea ce face ca un medic sau o asistentă medicală să fie cercetaţi penal pentru că oferă asistenţă medicală. Într-un stat, prevede închisoare pe viaţă. <<Interdicţiile Trump>> privind avortul  nu fac nicio excepţie, nici măcar pentru viol şi incest, ceea ce, înţelegeţi ce înseamnă, un supravieţuitor al unei crime de viol nu are dreptul de a lua o decizie cu privire la ceea ce se întâmplă cu corpul său.

Apoi, acest lucru este imoral, iar cineva nu trebuie să-şi abandoneze credinţa sau convingerile profunde pentru a fi de acord că guvernul şi Donald Trump cu siguranţă nu ar trebui să spună unei femei ce să facă cu corpul ei".

Kamala a promis să semneze o lege care să restabilească precedentul anulat privind dreptul la avort, dacă Congresul o va aproba.

UPDATE A doua temă a dezbaterii a fost dreptul la avort

Moderatorii i-au cerut lui Trump să îşi clarifice poziţia cu privire la acest subiect, având în vedere mesajele sale contradictorii din trecut.

Trump a început prin a susţine că democraţii vor să permită avortul în „luna a noua” a sarcinii.

Democraţii sunt „radicali” în această privinţă, a spus el, afirmând că alesul lui Harris pentru funcţia de vicepreşedinte, Tim Walz, în special, a pledat pentru avort în luna a noua.

Trump continuă spunând că a contribuit la readucerea chestiunii la decizia statelor şi afirmă că el crede în excepţii în cazuri de viol şi incest.

UPDATE Harris a vizat politicile lui Trump privind economia, spunând că 16 economişti laureaţi ai Premiului Nobel au criticat ceea ce acesta spune că va face şi că ei cred că va declanşa o recesiune până anul viitor dacă va fi pusă în aplicare.

„Donald Trump nu are niciun plan pentru voi. Pentru că este mai interesat să se apere decât să aibă grijă de voi”.

Trump a ripostat, spunând că profesorii de economie cred că planul său este „genial” şi „un plan bun”.

Donald Trump a numit-o pe Kamala Harris „marxistă”, încercând să facă o legătură ideologică cu tatăl ei, profesor de economie la Universitatea Stanford.

„Dacă va fi aleasă vreodată, ea va schimba totul. Şi acesta va fi sfârşitul ţării noastre. Este o marxistă, toată lumea ştie că este o marxistă. Tatăl ei este un profesor marxist de economie şi a învăţat-o bine”, a declarat fostul preşedinte în timpul dezbaterii prezidenţiale.

Primul subiect al dezbaterii este economia. Iată ce a propus fiecare

Kamala Harris a fost întrebată de moderatori dacă situaţia americanilor este mai bună decât acum patru ani.

Ea a spus că crede în visele poporului american şi că are un plan pentru a crea o „economie a oportunităţilor”.

Ea a spus că intenţionează să prelungească reducerea impozitelor pentru familiile tinere, iar planul său este de a oferi o deducere fiscală de 50.000 de dolari pentru întreprinderile mici.

Ea a spus că „adversarul ei” va oferi o reducere a impozitelor pentru miliardari şi marile corporaţii.

„Am fost crescută ca un copil din clasa de mijloc şi sunt de fapt singura persoană de pe această scenă care are un plan care vizează ridicarea clasei de mijloc şi a muncitorilor din America. Cred în ambiţia, aspiraţiile, visele poporului american şi am un plan pentru a construi ceea ce eu numesc o economie a oportunităţilor”.

"Adversarul meu, pe de altă parte, planul său este de a face ceea ce a făcut şi înainte, şi anume să ofere o reducere a impozitelor pentru miliardari şi marile corporaţii, ceea ce va duce la o creştere cu 5.000 de miliarde de dolari a deficitului Americii".

În replică, Trump s-a concentrat pe ceea ce campania sa consideră a fi două dintre cele mai puternice probleme: inflaţia şi migranţii fără documente.

„Uite, am avut o economie teribilă din cauza inflaţiei, care este cunoscută drept un distrugător de ţări. Ea distruge ţările. Avem o inflaţie cum foarte puţini oameni au mai văzut până acum, probabil cea mai gravă din istoria naţiunii noastre”, a spus Trump.

Apoi, Trump s-a referit la migranţi:

"Pe lângă asta, avem milioane de oameni care vin în ţara noastră din închisori, din instituţii de psihiatrie şi aziluri de nebuni, şi ei vin şi iau locuri de muncă care sunt ocupate acum de afro-americani şi hispanici. Sindicatele vor fi afectate foarte curând. Şi vedeţi ce se întâmplă. Vedeţi ce se întâmplă cu oraşele din Statele Unite".

UPDATE Harris şi Trump au urcat pe scenă la dezbaterea prezidenţială

Kamala Harris şi Donald Trump tocmai au urcat pe scena de la National Constitution Center din Philadelphia.

Cei doi şi-au dat mâna. Dezbaterea a început.

Dezbaterea dintre Trump şi Harris, programată pentru această noapte, ora locală 21.00 (4.00 în România), fiind găzduită de ABC News, cu mai puţin de două luni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, stabilite pe 5 noiembrie 2024, ar putea fi cea mai urmărită dezbatere din istoria Americii.

Numărul de telespectatori ar putea fi aproape dublu faţă de cei 51 de milioane care au urmărit disputa dintre Joe Biden şi Donald Trump, de la finalul lunii iunie.

Acel eveniment faţă în faţă a schimbat cursul istoriei, forţându-l pe actualul lider de la Casa Albă să se retragă.

Potrivit ultimului sondaj New York Times/Siena College, fostul preşedinte este în frunte la nivel naţional cu 48% din preferinţe faţă de 47% pentru vicepreşedintă.

Va dura cât un meci de fotbal

În cadrul dezbaterii dintre Kamala Harris şi Donald Trump, care va dura 90 de minute şi care va fi moderată de David Muir şi Linsey Davis la ABC, cei doi candidaţi vor trebui să respecte reguli foarte stricte: una se referă la microfoanele care vor fi dezactivate, cu excepţia cazului în care candidatului îi vine rândul de a vorbi.

Nu va exista nicio declaraţie de deschidere din partea celor doi candidaţi, iar aceasta reprezintă o noutate în comparaţie cu alegerile prezidenţiale anterioare.

Spre deosebire de dezbaterea Biden-Trump, un grup de jurnalişti va fi prezent în studio pentru a asculta orice declaraţii care nu au fost înregistrate, dar nu va exista public.

Fiecare candidat va face o declaraţie de încheiere, de două minute, iar dezbaterea va începe cu prezentarea candidaţilor de către moderatori, urmată de o întrebare, cu câte două minute de răspuns. 

Întrebările, ţinute la secret

Harris şi Trump nu îşi vor putea pune reciproc întrebări, iar ABC News a spus că niciun subiect sau întrebare nu vor fi aflate în prealabil de staff-urile de campanie sau de candidaţi.

Trump a câştigat tragerea la sorţi pentru a alege poziţia pe care o va ocupa în timpul dezbaterii sau pentru a ţine discursul de închidere: magnatul a ales să fie ultimul care se adresează alegătorilor.

Harris a rămas cu alegerea poziţiei de ocupat în faţa camerelor. La fel ca în iunie, Trump va ocupa podiumul din stânga ecranului televizorului. Harris, aşa cum a făcut Biden, va rămâne pe dreapta.

Fiecare candidat va avea un pix, un caiet şi o sticlă de apă. Notiţele nu sunt permise. Regulile au fost aprobate de campaniile celor doi candidaţi şi au legătură cu cele deja adoptate pentru confruntarea din 27 iunie, de la CNN, dintre preşedintele Joe Biden şi Trump.

UPDATE Au scos săbiile din teacă, înainte de duel

UPDATE Vladimir Putin nu va urmări disputa

UPDATE Românii pot câştiga bani de pe urma duelului

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici