DEZBATEREA din PE privind legile Justiţiei | Tudorel Toader: S-a discutat de o manieră politicianistă. Nu s-a dorit aflarea adevărului

Publicat: 07 02. 2018, 23:07
Actualizat: 23 01. 2021, 17:07

„N-am cum să fiu mulţumit, în condiţiile în care s-a văzut cu ochiul liber, chiar nejurist fiind, faptul că s-a discutat într-o manieră absolut politicianistă, cu un pretext de conţinut juridic. Lăsând la o parte faptul că unii s-au exprimat despre legile justiţiei fără să cunoască nimic din conţinutul respectivelor legi, dar voi face un inventar şi-l veţi vedea cât de repede, îl voi face public, al neadevărurilor care au fost spuse la dezbatere. Minciuna se spune cu intenţie, neadevărul se poate spune şi din greşeală”, a declarat, după dezbatere, Tudorel Toader.

Solicitat să comenteze cum i se pare faptul că nu a fost lăsat să ia cuvântul în plenul Parlamentului European, ministrul Justiţiei a răspuns: „Nu s-a dorit aflarea adevărului. Din punctul meu de vedere, ca ministru al Justiţiei, am ferma convingere că nu s-a dorit aflarea adevărului pentru că, de exemplu, nu o să găsiţi nicăieri o afirmaţie de a mea în sensul că Guvernul nu are nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia pentru că , procedural, şi cel care a făcut afirmaţia ştie că proiectul de lege s-a dus direct la comisia specială şi că nu a existat un moment în care Guvernul avea abilitatea, competenţa să solicite avizul”.

„S-a făcut afirmaţia de exemplu că legile au fost declarate neconstituţionale. Nu legile au fost. Din 303 au fost declarate 4 soluţii legislative. Şi alea sunt tehnice. Ori de la 4 până la spune „legea este neconstituţională” , calea este foarte foarte lungă. S-a indus din start o confuzie pentru că pretextul dezbaterii l-a constituit proiectul de lege pentru modificarea legilor justiţiei, dar s-a vorbit de corupţie”, a completat Toader.

La începutul dezbaterii, europarlamentarul Dan Nica a cerut ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent în sală, să poată lua cuvântul, însă solicitarea i-a fost refuzată pe motiv că procedura prevede ca la dezbaterea din Parlamentul European să fie prezentă Viorica Dăncilă, premierul României, care a fost invitată, dar nu s-a prezentat.