Dezinformare şi nemulţumire. Mark Gitenstein despre interferenţele ruseşti în România

  • Mark Gitenstein avertizează despre interferenţele serviciilor secrete ruseşti în alegerile prezidenţiale din România din 2024, subliniind riscurile pentru democraţia ţării.
  • Nemulţumirea publică şi dezinformarea creează un mediu toxic, iar partidele politice trebuie să ofere soluţii pentru a contracara extrema dreaptă şi influenţa externă, spune acesta.
Urmărește
355 afișări
Imaginea articolului Dezinformare şi nemulţumire. Mark Gitenstein despre interferenţele ruseşti în România

Dezinformare şi nemulţumire. Mark Gitenstein despre interferenţele ruseşti în România.

Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România, aduce în discuţie o problemă gravă în articolul său de opinie intitulat „Agonia României”, publicat în EUObserver. El susţine că există dovezi clare ale implicării serviciilor secrete ruseşti în alegerile prezidenţiale din România din noiembrie 2024, menţionând că Rusia ar fi încercat să-şi promoveze un candidat favorit, fără a-l numi direct pe Călin Georgescu. Gitenstein descrie această interferenţă ca fiind „la fel de problematică” ca anularea alegerilor de către Curtea Constituţională, o decizie luată după dezvăluirea rapoartelor serviciilor de informaţii, notează Biziday.
 
Diplomatul subliniază importanţa strategică a României pe flancul estic al NATO, punctând scutul antirachetă de la Deveselu şi planurile de extindere a prezenţei militare aliate în ţară, cu peste 10.000 de soldaţi planificaţi să fie staţionaţi în bazele din Constanţa. Cu toate acestea, Gitenstein exprimă îngrijorarea sa profundă faţă de interferenţele străine şi susţine investigaţiile Comisiei Europene şi ale guvernului român în legătură cu încălcarea legislaţiei electorale. El avertizează că nemulţumirea publică faţă de guvernare a creat un mediu favorabil dezinformării şi propagandei, asemănător cu alte părţi ale Europei.
 
Gitenstein, care are origini româneşti şi a vizitat ţara de peste 20 de ori după încheierea mandatului său, solicită publicarea rapidă a rezultatelor investigaţiilor Comisiei Europene şi ale autorităţilor române înainte de alegerile din mai. El insistă asupra necesităţii ca partidele politice să ofere soluţii concrete la problemele cronice ale românilor, avertizând că, în lipsa acestora, extrema dreaptă şi influenţa rusă vor continua să exploateze nemulţumirea populară.
 
Deşi recunoaşte că unii indicatori economici se îmbunătăţesc şi că tot mai mulţi români se întorc în ţară, Gitenstein remarcă că percepţia publică asupra guvernării rămâne slabă. El laudă progresele României, cum ar fi intrarea în Schengen şi programul Visa Waiver, dar critică sistemul politic, pe care îl consideră lipsit de strălucire şi dezorganizat. În final, el îndeamnă la acţiune imediată, subliniind că ceea ce se întâmplă în România va avea impact asupra întregii Europe şi a Statelor Unite, citând pe preşedintele Reagan: „Păstrarea unei Europe paşnice, libere şi democratice este esenţială pentru păstrarea unor State Unite paşnice, libere şi democratice.”
 
Mark Gitenstein, care a servit ca ambasador al SUA în România între 2009 şi 2012 şi, mai recent, ca ambasador la UE, îşi exprimă speranţa că există lideri politici capabili să facă faţă acestor provocări. Totuşi, el avertizează că, în absenţa unor măsuri ferme, influenţa externă şi tensiunile interne vor continua să destabilizeze ţara.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici