DGIPI neagă orice legătură cu înregistrările discuţiilor Macovei - Roşca Stănescu - Chirieac

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) neagă orice legătură cu înregistrările discuţiilor dintre şeful ANI Cătălin Macovei, Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac, prezentate, marţi, de cotidianul Curentul.

Urmărește
80 afișări
Imaginea articolului DGIPI neagă orice legătură cu înregistrările discuţiilor Macovei - Roşca Stănescu - Chirieac

Ziaristul Sorin Roşca Stănescu (Imagine: Mediafax Foto/Publimedia)

"Aspectele prezentate în cuprinsul articolului cu privire la implicarea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă nu se confirmă", informează DGIPI.

Ziarul "Curentul" a publicat, în ediţia de marţi, mai multe stenograme ale unor discuţii purtate de şeful ANI, Cătălin Macovei, cu ziariştii Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu, la un restaurant de pe malul lacului Snagov.

Cotidianul relatează că Macovei a fost supus unui şantaj legat de faptul că ar fi contractat un împrumut de 100.000 de euro şi că "ţinta încercării de şantaj" ar fi miniştrii PDL Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Radu Berceanu, care ar avea conturi nedeclarate în străinătate.

Cotidianul citat susţine că această înregistrare ambientală, care datează din 25 septembrie şi care i-a parvenit luni, dovedeşte că şeful SRI, George Maior, a avut dreptate când a afirmat că există scurgeri şi sustrageri din arhiva secretă a Ministerului de Interne, respectiv Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), fosta "Doi şi-un sfert".

Preşedintele ANI Cătălin Macovei susţine că nicio informaţie nu a plecat din instituţie către persoane neautorizate, referindu-se la relatările din presa de marţi potrivit cărora s-ar fi întâlnit cu ziariştii Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac şi ar fi fost ţinta unei încercări de şantaj.

Nici Macovei, nici Roşca Stănescu nu au contestat stenogramele.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele ANI, Cătălin Macovei, a confirmat întâlnirea "în formula" prezentată de ziar, precizând că nu ştie cine a făcut înregistrarea ambientală.

"Pot să declar însă ferm că niciun document, nicio informaţie nu a plecat din ANI către persoane care nu sunt autorizate a le deţine", a spus Macovei.

Totodată, Cătălin Macovei a precizat că în perioada în care era "consilier juridic în domeniul privat" a fost martor la încheierea unui contract de împrumut de o sută de mii de euro, între două persoane fizice, el negirând acel împrumut.

La rândul său, ziaristul Sorin Roşca Stănescu a precizat, pentru MEDIAFAX, că "respectivul ziar pro-Băsescu", respectiv Curentul, l-a acuzat de şantaj.

"Respectivul ziar pro-Băsescu la care faceţi referire (Curentul, n.r.), care invocă o stenogramă a unei convorbiri reale, m-a acuzat de şantaj. Au publicat stenograma integral şi oricine o citeşte vede că nu e vorba de aşa ceva", a declarat Sorin Roşca Stănescu.

Cu privire la documentul la care face referire ziarul Curentul şi despre care se precizează şi în înregistrarea audio disponibilă, Roşca Stănescu spune că "era un document în care Cătălin Macovei semna în calitate de martor pentru o sumă de bani pe care cineva o împrumuta de la un cămătar.

"Şi era firesc să îl întreb despre ce e vorba, ca demers jurnalistic. Astfel am lămurit atunci că el a semnat doar în calitate de martor şi că nu a primit niciun fel de ban din respectiva sumă", a spus Stănescu.

"Asta a fost cea de-a doua întâlnire cu Macovei. Prima a avut loc la solicitarea lui Macovei, tot în trei, tot în acelaşi loc. El atunci a solicitat întâlnirea ca să încerce să mă pondereze pentru că îmi exprimam opinii critice, din ce în ce mai vehemente, la adresa instituţiei pe care o conduce şi a lui personal şi atunci a încercat să mă pondereze dându-mi informaţii despre trei membri de seamă ai PDL, şi anume Blaga, Videanu şi Berceanu, care au conturi nedeclarate în străinătate", a precizat Stănescu.

Roşca Stănescu afirmă că ulterior aceste informaţii au fost făcute publice, Macovei confirmând că în acest caz se fac investigaţii. "Am prezentat la televizor informaţia şi el a confirmat că se fac investigaţii. Apoi, a avut loc o întâlnire între el şi Blaga la Grădina Botanică. Şi, la capătul acestei plimbări, dosarul lui Blaga a fost închis şi investigaţiile au fost oprite, în legătură cu Blaga, în schimb au continuat cu ceilalţi doi", susţine Stănescu.

"La a doua întâlnire, eu am dorit să aflu în ce stadiu se află investigaţia, mai ales că e campanie electorală şi publicul trebuie să fie informat", a conchis ziaristul.

Bogdan Chirieac a declarat, la B1 TV, că s-a nimerit întâmplător la acea întâlnire şi că nu are nicio legătură cu ce s-a discutat cu acea ocazie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici