"Din punctul nostru de vedere, şi aici mă refer la punctul de vedere politică-diplomatic, noi am cerut şi susţinem în continuare necesitatea ca această temă să fie scoasă de pe agenda bilaterală. Am consumat foarte mult din oxigenul unei relaţii politice, în decursul anilor, iar acum avem această rezolvare, să beneficiem şi noi şi partea ucraineană de o soluţie pe care, repet, o aplicăm imediat şi este executorie, şi pe această cale să putem să ne concentrăm şi pe alte teme", a spus Diaconescu.
Ministrul de externe a declarat în discursul susţinut în faţa studenţilor Facultăţii de Drept din Bucureşti că decizia de la Haga reprezintă "un real succes", la care au contribuit mai mulţi studenţi ai facultăţii, din diverse generaţii, şi care au reuşit să stabilească la nivel internaţional o regulă de drept.
El a mai arătat că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga este "un produs al unei activităţi intelectuale, diplomatice, de cea mai bună calitate, un mic diamant al muncii unor oameni, o echipă restrânsă, care a reuşit să fie confirmată de cea mai înaltă instanţă europeană care judecă în domeniul dreptului internaţional".
Diaconescu a mai arătat că România era convinsă încă din urmă cu 11 ani de faptul că are dreptate în privinţa delimitării platoului continental al Mării Negre şi a încercat să demonstreze partenerilor că are o poziţie de la care nu doreşte să se deplaseze, nu are nuanţe sau flexibilităţi, ci că are dreptate din punct de vedere juridic. "Această delimitare putea fi acceptată acum 9 ani de partea ucraineană", a mai spus ministrul.
Citeşte şi: