Diaconescu: Asumarea responsabilităţilor de către CSM nu s-a realizat aşa cum se aştepta
„După şase ani, putem menţiona faptul că separaţia instituţională şi legislativă, între politic şi autoritatea judecătorească, s-a realizat. Din punct de vedere al culturii şi al mentalului din zona reprezentării autorităţii, în general, a structurii magistraturii, nu cred că viteza înţelegerii şi profunzimea de asumare a responsalităţilor acestei instituţii s-au realizat aşa cum ne-am aşteptat”, a spus Cristian Diaconescu, ministru al Justiţiei în 2004, în al cărui mandat atribuţiile privind cariera magistraţilor au fost preluate de CSM, de la Ministerul Justiţiei.
Întrebat dacă a fost soluţia bună, Diaconescu a răspuns afirmativ.
Cristian Diaconescu, vicepreşedinte al Senatului, a susţinut, la forumul „Revizuirea Constituţiei României”, că România s-a consultat cu partenerii străini la momentul în care s-a decis înfiinţarea unor instituţii sau modificarea anumitor competenţe.
„Să nu aibă nimeni reflexe regresive, o anumită interpretare. Împreună am construit un stat european şi euro-atlantic puternic şi această cooperare trebuie să continue. Nu am fi avut un Consiliu Superior al Magistraturii care să încerce să pună un gard între politic şi justiţie, nu am fi avut un Consiliu al Concurenţei, poate nu am fi avut nicio instituţie care să se ocupe strict de corupţia la nivel înalt, să responsabilizeze demnitarul român din acest punct de vedere”, a declarat senatorul Diaconescu, în cadrul forumului unde au participat oficiali români, dar şi diplomaţi acreditaţi la Bucureşti.
El a precizat că România se străduieşte să perfecţioneze şi nu să inventeze statul de drept.