- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Diaconescu: Bugetul MAE, cel mai mic din Europa din cauza voinţei politice, nu a momentului
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat marţi, într-un interviu acordat MEDIAFAX cu ocazia reuniunii anuale a diplomaţiei, că bugetul MAE este printre cele mai mici din Europa, el apreciind că acest lucru nu are neapărat legătură cu "un moment dificil", ci cu voinţa politică.
De asemenea, întrebat despre anunţul pe care l-a făcut, potrivit căruia vor fi transferate posturi din Europa Centrală, el a spus că este vorba despre circa 25-30 de posturi care vor fi transferate de la misiunile din Europa Centrală către oficiile diplomatice din Azerbaidjan, Armenia, Turkmenistan.
Ministrul a mai spus că MAE are în vedere să trimită personal specializat în oficiul diplomatic de la Ramallah, care va fi deschis până la sfârşitul lunii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
Totodată, ministrul a spus că Ministerul îşi propune ca până la începutul lui 2010 să fie finalizate procedurile de deschidere a unui oficiu diplomatic din Afganistan dar şi să consolideze prezenţa în oficiile diplomatice din Irak.
Întrebat dacă au existat reproşuri între el şi ambasador, ministrul a spus că siungura "discuţie sensibilă" a fost legată de "buget şi de capacitatea de a sprijini programele la care este angajată diplomaţia românească".
Ministrul a spus, în acest context, că MAE român este din punctul de vedere al alocării bugetare printre ultimele din Europa, el apreciind că acest lucru "nu ţine neapărat de un anume moment dificil", ci "de o anumită voinţă politică".
Ministrul a spus că, în urma rectificării bugetare, au fost reduse din cheltuielile pentru cofinanţări pe proiecte Schengen, fiind sporită în schimb capacitatea ministerului de a-şi îndeplini obligaţiile financiare în ceea ce priveşte capitolul bunuri şi servicii.
Agenţia MEDIAFAX vă prezintă interviul acordat de ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaţiei române:
"Reporter: Aţi făcut mai multe declaraţii recent pe tema viitorului comisar european. Puteţi clarifica în privinţa lui Dacian Cioloş - este acesta oficial propunerea pentru comisar?
Cristian Diaconescu: Am discutat ieri (luni, n.r.) în coaliţie, la iniţiativa celor doi preşedinţi de partide, iniţierea procedurii de desemnare a candidatului pentru postul de comisar european şi evident agrearea la nivel politic în interiorul coaliţiei a mandatului pe care urmează să-l solicităm din partea Comisiei Europene. Pe acest palier şi pe baza evaluării pe care a prezentat-o Ministerul de Externe am căzut de acord în legătură cu faptul că în acest moment din perspectiva obţinerii mandatului portofoliului de agricultură este cea mai avansată şi pentru acest portofoliu persoana care a întrunit consensul membrilor coaliţiei a fost domnul Cioloş.
Formalizarea oficială şi transmiterea scrisorii de angajament din partea statului român se face după ce Guvernul adoptă prin hotărâre de Guvern o astfel de candidatură. Este o procedură cutumiară dar care se aplică în statele membre Uniunii Europene şi pe care în mod natural o vom aplica şi la Bucureşti şi aici apar, cred eu, în acest moment, unele diferenţe de interpretare, sigur discuţiilor vor continua dar e foarte important să avem un mandat în acest moment la nivel politic pentru a demara serios procedurile de susţinere a candidatului României.
Reporter: V-aţi întâlnit marţi cu ambasadorii români. Spuneţi-mi, pentru ce i-aţi lăudat în primul rând şi în al doilea rând pentru ce i-aţi certat, dacă i-aţi certat?
D.: Am avut o singură discuţie oarecum explicativă în legătură cu programele financiare, capacităţile bugetare pe care le avem în acest moment.
Sigur că foarte mulţi şefi de misiuni au o serie de proiecte în derulare şi am încercat şi vom continua în cursul acestor zile să discutăm modalitatea în care din punctul de vedere al managementului resurselor de care dispunem putem continua unele proiecte sau altele să le amânăm pentru perioada următoare.
Sigur, fiecare dintre şefii de oficii doresc în mod întemeiat ca proiectele pe care le-au antamat cu luni şi ani înainte să fie finalizate dar deocamdată prioritate vor avea proiectele în domeniul consular, în ceea ce priveşte redistribuirea capacităţilor Ministerului de Externe spre Asia Centrală, Orientul Mijlociu şi Africa şi evident modul în care ne îndeplinim obligaţiile în angajamentele luate în cadrul Uniunii Europene şi Alianeţei Nord Atlantice.
Practic, v-am enumerat domeniile pe care vom concentra şi resursele profesionale dar şi cele bugetare şi am încercat să cădem de acord împreună în legătură cu această ierarhizare de priorităţi.
R.: Spuneaţi de un transfer de posturi dinspre Europa Centrală către Asia, Africa, Orientul Mijlociu. Despre câte posturi ar fi vorba aproximativ?
D.: Deci deocamdată am parcurs un proces de evaluare în ceea ce priveşte posturile din Europa Centrală şi, fără a fragiliza calitatea mesajului nostru şi fără a vulnerabiliza România, din punctul de vedere al angajamentelor pe care şi le-a asumat, vom face o deplasare de personal de, cred eu, 25-30 de posturi în acest moment, începând cu o primă etapă oficiile diplomatice din Asia Centrală. Este vorba de Azerbaidjan, Armenia, Turkmenistan şi altele.
După aceea vom avea în vedere personal calificat pentru a fi trimis în oficiul diplomatic pe care îl vom deschide până la sfârşitul lunii septembrie la Ramallah. De asemenea la începutul anului viitor sperăm să finalizăm procedurile de deschidere a oficiului diplomatic din Afganistan. Totodată suntem de asemenea într-o procedură avansată în ceea ce priveşte întărirea oficiilor diplomatice din Irak şi a prezenţei noastre în zonă.
Separat tratăm în aceste zile şi analizăm atent aş putea spune modul în care vom întări prezenţa consulară românească în străinătate, este vorba pe de o parte de zona limitrofă României în vecinătatea apropiată, mă refer la Serbia, la Ucraina, la Republica Moldova dar şi în zonele în care avem o concentrare a comunităţii româneşti serioasă cum este Spania şi Italia.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
Citește mai departe:
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112