Diaconescu: Dihotomia politică profundă împiedică discuţia profundă pe reorganizare şi Constituţie

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, că dihotomia politică profundă este cea care împiedică chiar şi o discuţie de profunzime în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă şi revizuirea Constituţiei.

14 afișări

"Credem că amânarea discutării aspectelor tehnice şi de conţinut în ceea ce priveşte reorganizarea administrativă a României a fost o eroare. În acest moment pe formulele birocratice, generatoare de corupţie, care împiedică absorbţia fondurilor comunitare de la nivelul unităţilor administrativ territoriale, România nu are şansa unui progres rapid. Facem un apel către decidenţii politici din partidele politice mari din România, care au şi responsabilităţi la nivel local, să lase ca decizia politică în toate partidele să meargă în direcţia bună, adică în direcţia modernizării acestei ţări. Sunt convins că numai pe această cale ne putem îndeplini agenda şi responsabilităţile pe care le avem faţă de societate şi pe care le clamăm cu multă fervoare în tot felul de momente politice", a declarat Cristian Diaconescu.

El a afirmat că reorganizarea teritorială a României trebuia finalizată până pe 1 ianuarie 2007, adică până la integrarea înUE. "Nu s-a întâmplat acest lucru. Deci suntem în întârziere. Este o datorie pe care întreaga clasă politică o are faţă de societatea românească. De asemenea, o datorie este revizuirea Constituţie. Argumentele sunt cunoscute foarte bine: conflictele între instituţii, faptul că în România Curtea Constituţională are un număr excesiv de cauze în a fi soluţionate arată slăbiciunea decizională la nivel instituţional şi vulnerabilităţile din punctul de vedere al asumării responsabilităţilor politice. Nu prin Curtea Constituţională se rezolvă conflictele între instituţii sau, mai grav, absenţa unor decizii politice fundamentale. Derobarea de responsabilitate nu face cinste unei clase politice care se doreşte modernă şi europeană", a mai spus Diaconescu.

Liderul UNPR a apreciat că, în acest moment, Constituţia are nevoie de o serie de modificări. "Este clar că acestea trebuie să facă obiectul discuţiei publice, analizei ştiinţifice, tehnice pe toate palierele societăţii româneşti, dar argumentul folosit în sensul că actul fundamental de funcţionare a României a mai fost modificat nu este viabil, cu atât mai mult cu cât atunci când s-a făcut această modificare, existând voinţă politică, s-a regândit Constituţia într-un interval de şapte luni. Deci, dacă se doreşte, se poate. Cred că dihotomia politică profundă este cea care împiedică chiar şi o discuţie de profunzime. Modul în care, în acest moment, are loc dezbaterea organizatorică în Parlament este un argument în ceea ce spun, pentru că se folosesc toate tehnice dilatorii posibile – amânări de tot felul – pentru a se evita însăşi discuţia, însăşi începerea dezbaterii în interiorul Parlamentului. Este evident o opţiune politică şi nici pe departe un angajament de natură să ne facă cât de cât încrezători că paridele parlamentare tratează cu seriozitate această temă", a conchis Cristian Diaconescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici