- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Diaconescu: Este cazul să stabilim o anume categorie de agendă cu Federaţia Rusă, dialogul să existe
Deschiderea unor canale de dialog cu Federaţia Rusă, în contextul conflictelor latente din regiune, este un tip de atitudine normal, pentru că relaţie cu o mare putere nu se poate baza numai pe elemente de descurajare, a spus vineri, la MEDIAFAX Live, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.
Întrebat în ce măsură Federaţia Rusă este "o sperietoare" pentru România şi dacă Moscova încearcă să ne "cucerească" într-un fel neconvenţional, fostul şef al diplomaţiei române a spus: "Este problemă care trebuie privită din mai multe perspective. După părerea mea, ceea ce este important este de a convinge Federaţia Rusă de faptul că, în contextul actual subiectele care astăzi ne statu în faţă, este cazul să se stabilească o anume categorie de agendă, care să reprezinte într-un fel sau altul necesitatea de dialog de ambele părţi. Evident, că această agendă trebuie să cuprindă temele şi subiectele pe care România le poate susţine în condiţiile aplicării sancţiunilor politice, diplomatice şi economice în legătură cu Federaţia Rusă. Deci, pe un mandat limitat, dar care poate fi angajat într-un dialog cu Moscova".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
"Încă o dată, dialogul nu trebuie să lipsească", a continuat Diaconescu, adăugând: "Ceea ce lipseşte este stabilirea unor puncte de interes pentru ambele părţi. Aici, sigur, şi Federaţia Rusă consideră că statele din Alianţă, mai ales statele din această zonă nu au politică externă suverană, pentru că sunt într-o formă sau alta subiect al sprijinului total al Statelor Unite în ceea ce priveşte securitatea. Deci, de aici ar fi puţine argumente pentru care Moscova ar angaja un dialog bilateral, deoarece discuţia între marile puteri ar trebuie să fie cea care să prevaleze".
Şi Federaţia Rusă este interesată ca dialogul să existe, spune Diaconescu: "Nu cred că este o abordare corectă şi sincer să vă spun tocmai pentru că există crize , o stare de insecuritate acuzată de ambele părţi - pentru că şi Moscova consideră că este încercuită de Alianţa Nord Atlantică, este un proces de limitare din punct de vedere al securităţii, orientat direct spre Federaţia Rusă - deci şi Moscova cred că este interesată, după părerea mea, ca cel puţin în zona Mării Negre, în ceea ce priveşte vecinătatea estică, vestică a Federaţiei Ruse , a Alianţei Nord Atlantice, dialogul să existe.
"Atâta vreme cât există dialog, cât există raporturi diplomatice, chiar minimale şansa de a se recurge la violenţă est tot mai redusă", a conchis fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian