Diaconescu:Există riscul ca 15 martie să fie folosit electoral,atât la Budapesta,cât şi la Bucureşti

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, luni, că există riscul, în urma mesajelor transmise cu ocazia zilei de 15 martie, ca acest eveniment să fie folosit electoral atât la Bucureşti, cât şi la Budapesta.

Urmărește
3 afișări

Diaconescu a afirmat că, în urma "retoricii" în ceea ce priveşte mesajele transmise în perioada 14-16 martie către minoritatea maghiară din România, atât dinspre Budapesta, cât şi dinspre Bucureşti, există riscul ca ziua de 15 martie să devină "o miză politică" pentru câştigarea electoratului şi la Bucureşi, şi la Budapesta.

"Atunci când vorbim de naţionalitate, de naţionalism, sunt suficienţi incendiatori îmbrăcaţi în haine de pompieri", a declarat el.

El a acuzat "politicianismul ieftin", din ambele capitale, prin care ideea de demnitate naţională s-a transformat în mesaje pentru captarea electoratului din cele două ţări.

"Declaraţii de genul celor transmise de la Budapesta, mai mult sau mai puţin traduse corect în limba română, venite din partea premierului Viktor Orban sau a preşedintelui Parlamentului Ungariei, nu respectă valoriile europene şi nu trebuie să reprezinte o atitudine normală între state moderne, europene. Este o atitudine care, mai ales la nivelul de la care provine, nu reprezintă un stat care astăzi se află la preşedinţia Uniunii Europene", a afirmat Diaconescu.

El a acuzat, în egală măsură, reacţiile unor politicieni de la Bucureşti, care "nu au niciun fel de trecut" în ceea ce priveşte demersurile româno-ungare privind respectarea drepturilor minorităţilor şi a libertăţilor fundamentale.

"Cerem ca aceste probleme să fie discutate şi rezolvate în planul relaţiilor bilaterale, pe cale diplomatică. Credem că există şi resurse şi disponibilitate, politica însă e un pic mai confuză. Cerem o reacţie cât se poate de calmă, lipsită de puseuri şi mai ales de declaraţii acide. Intenţia, deocamdată doar anunţată, de a încerca prin instituţiile de la Bucureşti să sancţionăm formal instituţiile din ţara vecină ni se pare neavenită. Există suficient potenţial de dialog şi cooperare şi de abţinere în a transforma un mesaj curat, normal şi necesar într-un demers profund politicianist", a declarat Diaconescu.

Întrebat la care mesaje s-a referit, concret, fostul ministru de Externe a răspuns: "În spaţiul public au apărut tot felul de afirmaţii care nici nu au fost retractate, nici nu au fost negate de persoanele cărora le-au fost asociate. Iar aceste declaraţii nu reprezintă nici nivelul relaţiei bilaterale şi nici nu fac bine procesului de democratizare şi nici modului în care minoritatea maghiară din România îşi are respectate drepturile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici