Diaconescu explică de ce parlamentarii PMP au votat reducerea CAS: Nu am ştiut că expunerea de motive este falsă

Candidatul PMP la prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, că parlamentarii partidului au votat legea privind reducerea CAS neştiind că expunerea de motive e falsă şi nu coincide cu situaţia economică reală, Diaconescu solicitând în acest context demisia premierului Ponta.

Urmărește
313 afișări
Imaginea articolului Diaconescu explică de ce parlamentarii PMP au votat reducerea CAS: Nu am ştiut că expunerea de motive este falsă

Diaconescu explică de ce parlamentarii PMP au votat reducerea CAS: Nu am ştiut că expunerea de motive este falsă (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Cristian Diaconescu a explicat, într-o conferinţă de presă, că membrii PMP s-au simţit "jenaţi" şi "ruşinaţi" de modul în care premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, au abordat în discuţia cu preşedintele Traian Băsescu tema reducerii CAS.

"Dacă prestaţia penibilă a primului ministru şi a ministrului de Finanţe pe o temă de maxim interes la nivel naţional şi în relaţia cu partenerii noştri, cu FMI, cu CE, cu Banca Mondială, poate avea o semnificaţie, aceea este a demisiei. Din acest punct de vedere ar trebui ca domnul Victor Ponta să-şi înţeleagă limitele şi să acţioneze ca atare. Este evident că astfel de măsuri economice foarte importante pentru societatea românească vor fi tratate din punct de vedere electoral. Este evident că, sub acoperirea grijii pentru societate, guvernul condus de Ponta va mai face declaraţii de acest gen, care sigur nu sunt substanţiale din punct de vedere economic pentru că nici nu interesează acest lucru", a precizat candidatul PMP la prezidenţiale.

În opinia sa, interesul lui Ponta în promovarea acestei măsuri este "de a transmite mesaje de natură electorală" care nu vor fi puse în aplicare după alegerile prezidenţiale, nefiind sustenabile din punct de vedere economic.

Diaconescu a spus că măsura în sine de reducere a CAS este bună numai dacă este sustenabilă, ceea ce nu este cazul în prezent în condiţiile în care încasările la buget din ultima perioadă sunt mai mici cu 1,3 miliarde de lei.

Candidatul PMP a susţinut că "minciuna de la nivel guvernamental" a atins "limite inadmisibile pentru o ţară democratică".

În acest context, Diaconescu i-a cerut premierului Victor Ponta să-şi dea demisia dacă se decide să candideze la prezidenţiale.

"Această lipsă de respect va continua, motiv pentru care îi cer domnului Ponta ca, în condiţiile în care se va decide în sfârşit, dânsul sau partidul domniei sale, să candideze la Preşedinţie, să-şi dea demisia din funcţia de prim-ministru. Este un gest necesar, este un gest absolut obligatoriu, deoarece, în mod evident, va folosi această funcţie şi poziţia guvernamentală a partenerilor săi politici pentru a înşela opinia publică, pentru a deturna mesajul necesar economic într-o perioadă destul de complicată pentru România", a subliniat Cristian Diaconescu.

"Dacă este onest şi corect faţă de societate, trebuie să plece din funcţia executivă pe care o deţine, să nu folosească atributele acestei funcţii în campania electorală, să se angajeze de la egal la egal cu ceilalţi candidaţi pentru o cursă electorală cât se poate de corectă", a mai spus Victor Ponta.

Întrebat de ce parlamentarii PMP, inclusiv Elena Udrea, au votat măsura reducerii CAS în Parlament, dacă ea nu este bună, Diaconescu a declarat că expunerea de motive este falsă.

"În mod normal dovada sustenabilităţii unei anumite măsuri o face Guvernul. Problema este că expunerea de motive este falsă, expunerea de motive prezintă o situaţie ireală (...) Nu reflectă deficitele de încasări, nu reflectă toţi parametrii economici care intră în capitolul de sustenabilitate", a precizat Diaconescu.

El a explicat că expunerea de motive se referă la susţinerea pe care Fondul Monetar şi Banca Mondială au dat-o pentru o măsură temporară de reducere a CAS.

Totodată, Diaconescu a spus că, din ce ştie, FMI nu susţine măsura.

Întrebat dacă parlamentarii PMP au fost păcăliţi, Cristian Diaconescu a spus că nu ştie, dar că "ce apare pe expunere nu coincide cu situaţia reală din punct de vedere economic".

Rugat să spună cum vor vota parlamentarii PMP dacă preşedintele va retrimite legea în Parlament, Diaconescu a precizat că "problema nu se poate discuta pentru sau împotrivă".

"Evident că parlamentarii PMP sunt cei care susţin de principiu o astfel de măsură. (...) Dacă nu este sustenabilă economic nu poate fi susţinută nici în Parlament. E punctul meu de vedere. Nu ştiu, parlamentarii vor decide, eu nu sunt preşedinte de partid, nici şef de grup", a mai spus candidatul PMP la prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 9 iunie, că a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, precizând că în aceste condiţii invită Guvernul la consultări.

El a spus că nu va promulga legea până nu va avea o discuţie serioasă cu Guvernul despre sursele din care va fi suportată reducerea CAS. "Problema este dacă nu punem în risc stabilitatea fiscal-bugetară a ţării şi, în lipsa unor măsuri convingătoare, această măsură pune sub risc acordul cu FMI şi stabilitatea fiscală şi bugetară a ţării", a spus preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu au discutat, luni, la Cotroceni pe tema reducerii CAS, dar nu au ajuns la nicio concluzie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, după întâlnirea cu Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, că este "o echipă foarte nepregătită", care nu a fost în măsură să îi dea soluţiile de care avea nevoie pentru a fi liniştit în privinţa reducerii CAS.

"Nu prea am avut succes, trebuie să recunosc", şi-a început preşedintele declaraţia de presă.

El a adăugat că i se pare că este vorba despre "incompetenţa Guvernului", pentru că reprezentanţii Executivului nu au avut "argumente cifrice" care să îl facă să fie "mai liniştit".

"S-a venit doar cu afirmaţii: reducerea CAS va scoate la suprafaţă munca la greu, stimulează înfiinţarea de noi locuri de muncă - argumente extrem de volatile", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a apreciat că a fost "o echipă foarte nepregătită".

"Pentru mine a fost clar că singura abordare pe care o au şi premierul şi ministrul Finanţelor este politică", a mai spus preşedintele.

Preşedintele Băsescu a declarat, întrebat dacă va ataca la CC legea de reducere a CAS, că "rămâne de văzut" şi că vrea să aibă o discuţie şi cu mediul de afaceri, arătând că aşteaptă de la ministrul de Finanţe un document, în care să precizeze sub semnătură de unde vor veni veniturile suplimentare.

"Nu voi trece la o tactică de tergiversare, nu ştiu dacă o voi ataca la Curtea Constituţională. Este o majoritate care a votat în unanimitate această lege", a spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici