- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.02.2016, 16:35)
- Indira Crasnea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diaconescu: Numai CSM poate face evaluări pentru procurorii-şefi după o grilă strict profesională
Ministrul Justiţiei va face propuneri "după o evaluare subiectivă, pe criterii care ţine de guvern", pentru funcţiile de conducere în Parchete, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, fostul titular al portofoliului Justiţiei, Cristian Diaconescu, remarcând că doar CSM "poate face evaluări profesioniste"
Urmărește
715 afișări
Diaconescu: Numai CSM poate face evaluări pentru procurorii-şefi după o grilă strict profesională (Imagine: Thomas Dan / Mediafax Foto)
"Raportul MCV cere criterii clare privind promovarea în funcţiile de conducere la Parchetul General. Legea, dar si sistemul Executiv din care provine nu-i permit ministrului Justiţiei să stabilească criterii de promovare pentru o altă putere în stat. Deci, va face propuneri după o evaluare subiectivă, pe criterii care ţin de guvern. Numai CSM ar putea face evaluări după o grilă strict profesională, dar avizul este consultativ", a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Justiţiei Cristian Diaconescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo, de la 21:45. A fost anunţată echipa de start
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Diaconescu a reamintit momentul 2004, când s-au finalizat negocierile pentru integrarea în UE la capitolul "Justiţie şi Afaceri Interne", când trebuiau soluţionate două teme critice, respectiv cadrul juridic şi organizarea "moderne, europene" ale sistemului judiciar, precum şi "un mare nivel de suspiciune din partea partenerilor europeni privind seriozitatea angajamentelor asumate de mecanismul politic românesc".
El a spus că, în acel context, Ministerul Justiţiei pe care-l conducea a elaborat şi omologat legile reorganizării "din temelii" a sistemului judiciar românesc. Parlamentul, "printr-un efort consensual", a evaluat si aprobat actele normative necesare, iar negocierile au fost încheiate fără instituirea MCV sau a clauzei de salvgardare.
Diaconescu a mai spus că mesajul pe care l-a primit atunci în calitate de ministru a fost că trebuie adoptată o legislaţie prin care Justiţia să fie "ferită de amestecul factorului politic", în aceste condiţii numirea şi promovarea judecătorilor şi procurorilor reprezentând "zone foarte sensibile".
Citeşte şi: Mişcarea Populară critică absenţa lui Iohannis de la şedinţa CSM: Preşedintele a uitat de obligaţiile sale
"Prin varianta din 2004 (art. 53), Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie era numit de către Preşedintele României , la propunerea CSM, cu recomandarea ministrului Justiţiei. Prin varianta Legii 247 / 2005, aceleaşi numiri urmau să se facă la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Deci, ministrul Justiţiei, adica Executivul-politicul au redobândit autoritatea privind sistemul Parchetelor. A fost o schimbare cu semnificaţii extreme de serioase", a subliniat fostul ministru al Justiţiei Cristian Diaconescu momentul "de inflexiune" în procedura de numire a şefilor Parchetelor.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Tiberiu Niţu, şi-a dat demisia din funcţie săptămâna trecută.
Majoritatea mandatelor procurorilor-şefi din structurile centrale expiră în acest an.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe