- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diaconescu: OCEMN nu are capacitatea de a aborda probleme de securitate ale regiunii
Ministrul de Externe a declarat la Academia Diplomatică din Moscova că OCEMN nu are în prezent capacitatea de a aborda probleme de securitate ale regiunii şi nici subiecte de preocupare generală din zonă Mării Negre, cum ar fi combaterea traficului.
Diaconescu: OCEMN nu are capacitatea de a aborda probleme de securitate ale regiunii
"Credem că interesele din regiunea Mării Negre sunt foarte importante. În primul rând, nu am înţeles de ce organizaţii europene importante nu au reuşit să stabilească o legătură politică directă cu această organizaţie", a spus Cristian Diaconescu, precizând că în continuare cooperarea cu statele din jurul Mării Negre se face în cea mai mare parte pe bază bilaterală.
Ministrul a făcut aceste aprecieri după ce a fost întrebat de rectorul Academiei diplomatice de la Moscova, A.N. Panov, în legătură cu modul în care vede evoluţia Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) în contextul politicii europene de vecinătate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
OZN deasupra României: O imagine din 2022 publicată de un fost oficial al Pentagonului face înconjurul internetului. Cât de credibilă este fotografia
-
Bilanţul inundaţiilor din Spania a crescut la 158 de morţi
-
Schimbările climatice afectează agricultura: România a ajuns Tunisia, apa va fi cotată la Bursă
-
Sursă israeliană despre un posibil atac al Iranului: Israelul este la „un nivel ridicat de pregătire”
"Nivelul de decizie în interiorul acestei organizaţii rămâne foarte scăzut. Deci, proiectele care sunt luate în calcul în interiorul organizaţiei nu sunt foarte reprezentative. Unul dintre aceste proiecte ar putea avea legătură cu energia şi coridorul energetic. În orice fel te uiţi la hartă, coridorul energetic traversează o parte din aceste state. Dar nu există nicio decizie în interior cu privire la acest subiect", a comentat Diaconescu.
"Chiar dacă în anii '90-'92 această organizaţie şi-a început activitatea pe baze foarte optimiste, în anii care au venit au fost întâlniri la nivel înalt dar la nivel de experţi nu au fost proiecte majore pentru interesele regiunii", a spus Diaconescu.
El a apreciat că în acest moment, OCEMN nu are capacitatea de a aborda probleme de securitate.
"În acest moment, de asemenea, organizaţia nu are capacitatea de a aborda subiecte care provoacă îngrijorare generală în jurul Mării Negre, cum ar fi traficul illegal, în pofida faptului că între membri există un accord de combatere a traficului illegal”, a adăugat ministrul de Externe.
"Deci, în termeni de implementare, această organizaţie ar trebui să demonstreze că funcţionează mai bine", a conchis Diaconescu.
La 25 iunie 1992 şefii de Stat şi de Guvern din 11 ţări: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, Declaraţia la nivel înalt şi Declaraţia Bosphorus, dând naştere astfel Organizaţiei de cooperare a ţărilor din regiunea economică a Mării Negre (OCEMN) - Black Sea Economic Cooperation (BSEC).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 09:01
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 982. Rusia nu se mai fereşte şi confirmă implicarea Coreei de Nord în războiul împotriva Kievului: 8.000 de militari asiatici au fost trimişi la Kursk
-
astăzi, 08:17
LIVE TEXT Primii români găsiţi morţi după inundaţiile din Spania. Un cuplu şi fiica lor şi-au pierdut viaţa. Gabi, Dana şi Alex îşi cumpăraseră casa de la periferia Valenciei în urmă cu trei ani / Informare de la MAE