Diaconescu: Politicienii să aibă o minimă informare şi educaţie istorică pentru a nu face greşeli

Preşedintele FMP, Cristian Diaconescu, spune că politicienii ar trebui să aibă o "minimă informare" şi educaţie istorică pentru a evita greşeli, referindu-se la prezenţa premierului Victor Ponta la comemorarea secuilor din Pasul Nyerges şi spunând că speră că a fost doar o problemă de informare.

Urmărește
542 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Politicienii să aibă o minimă informare şi educaţie istorică pentru a nu face greşeli

Cristian Diaconescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Răspunzând unei întrebări adresate de participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populare şi candidat al PMP la alegerile prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a afirmat că din "necunoaştere" şi din "incultură" mulţi politicieni români sunt responsabili de o situaţie "oarecum paradoxală" pentru românii care trăiesc în judeţele Harghita şi Covasna, care de multe ori se simt minoritari în propria ţară, la fel ca românii din afara graniţelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În ţara lor, de multe ori românii, aici, se simt cum vă simţiţi dumneavoastră ca minoritari în zonele de împrejur. Şi mă refer la limitarea dreptului la muncă, mă refer la limitarea accesului la cultură, la limitarea dreptului de a te exprima conform identităţii naţionale. Este paradoxal, dar este o realitate de care noi, cei de cealaltă parte a Carpaţilor, suntem în egală măsură responsabili. Şi dacă exerciţiile de propagandă şi manipulare au succes la dumneavoastră, pentru că sunt bine finanţate, pentru că sunt făcute cu experţi, pentru că sunt făcute împotriva destinului dumneavoastră de români, să ştiţi că aceste exercţii, de aceeaşi natură, la fel de bine finanţate, au succes şi aici, în Covasna şi Harghita, în legătură cu cetăţenii români", a declarat Cristian Diaconescu.

În opinia acestuia, paradoxale sunt şi "greşelile de atitudine" şi de reacţie, mai ales când este vorba de un an electoral.

Diaconescu a afirmat că politicienii ar trebui să îşi facă o "minimă infomare" şi educaţie istorică, pentru a nu face greşeli.

"Pentru că, în momentul în care te aşezi ca demnitar al statului român şi accepţi imnul naţional al unui alt stat, spunându-se că este o rugăciune - şi într-adevăr este o rugăciune, în alt stat - şi în momentul în care, probabil întâmplător, accepţi imnul naţional al propriul tău stat începând de la strofa a doua şi nu de la prima strofă, care e cu «Deşteaptă-te, române», ori ai o problemă de cultură, ori ai o problemă mult mai gravă. Sper că este doar de informare. Cum tot o problemă de informare ar fi fost şi să te interesezi ce făcea generalul Bem cu cei 200 de secui şi dacă nu cumva nişte biserici şi sate româneşti au fost rase de pe faţa pământului în timpul unei revoluţii, unei campanii din 1848-1849. Deci, sunt elemente care trebuie să facă obligatoriu parte din cultura generală a celor care se referă la aceste zone", a explicat Cristian Diaconescu, făcând referire la prezenţa premierului ViVictor Pontaa comerorarea secuilor din Pasul Nyerges.

Potrivit acestuia, în cazul în care nu există cultură generală, politicienii riscă să ajungă la o "complicitate ieftină, greşit înţeleasă, dar extrem de păguboasă", care îi afectează pe toţi românii, din interiorul şi din afara României.

Recent, premierul Victor Ponta a participat, la invitaţia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, la comemorarea celor aproximativ 200 de secui ucişi de trupele ţariste şi austriece în Pasul Nyerges, în ultima mare bătălie a Revoluţiei paşoptiste, la 1 august 1849.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici