- Home
- Politic
- IZVORU MUREŞULUI. JUD. HARGHITA, (12.08.2014, 14:33)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diaconescu: Politicienii să aibă o minimă informare şi educaţie istorică pentru a nu face greşeli
Preşedintele FMP, Cristian Diaconescu, spune că politicienii ar trebui să aibă o "minimă informare" şi educaţie istorică pentru a evita greşeli, referindu-se la prezenţa premierului Victor Ponta la comemorarea secuilor din Pasul Nyerges şi spunând că speră că a fost doar o problemă de informare.
Urmărește
542 afișări
Cristian Diaconescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Răspunzând unei întrebări adresate de participanţii la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populare şi candidat al PMP la alegerile prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a afirmat că din "necunoaştere" şi din "incultură" mulţi politicieni români sunt responsabili de o situaţie "oarecum paradoxală" pentru românii care trăiesc în judeţele Harghita şi Covasna, care de multe ori se simt minoritari în propria ţară, la fel ca românii din afara graniţelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
"În ţara lor, de multe ori românii, aici, se simt cum vă simţiţi dumneavoastră ca minoritari în zonele de împrejur. Şi mă refer la limitarea dreptului la muncă, mă refer la limitarea accesului la cultură, la limitarea dreptului de a te exprima conform identităţii naţionale. Este paradoxal, dar este o realitate de care noi, cei de cealaltă parte a Carpaţilor, suntem în egală măsură responsabili. Şi dacă exerciţiile de propagandă şi manipulare au succes la dumneavoastră, pentru că sunt bine finanţate, pentru că sunt făcute cu experţi, pentru că sunt făcute împotriva destinului dumneavoastră de români, să ştiţi că aceste exercţii, de aceeaşi natură, la fel de bine finanţate, au succes şi aici, în Covasna şi Harghita, în legătură cu cetăţenii români", a declarat Cristian Diaconescu.
În opinia acestuia, paradoxale sunt şi "greşelile de atitudine" şi de reacţie, mai ales când este vorba de un an electoral.
Diaconescu a afirmat că politicienii ar trebui să îşi facă o "minimă infomare" şi educaţie istorică, pentru a nu face greşeli.
"Pentru că, în momentul în care te aşezi ca demnitar al statului român şi accepţi imnul naţional al unui alt stat, spunându-se că este o rugăciune - şi într-adevăr este o rugăciune, în alt stat - şi în momentul în care, probabil întâmplător, accepţi imnul naţional al propriul tău stat începând de la strofa a doua şi nu de la prima strofă, care e cu «Deşteaptă-te, române», ori ai o problemă de cultură, ori ai o problemă mult mai gravă. Sper că este doar de informare. Cum tot o problemă de informare ar fi fost şi să te interesezi ce făcea generalul Bem cu cei 200 de secui şi dacă nu cumva nişte biserici şi sate româneşti au fost rase de pe faţa pământului în timpul unei revoluţii, unei campanii din 1848-1849. Deci, sunt elemente care trebuie să facă obligatoriu parte din cultura generală a celor care se referă la aceste zone", a explicat Cristian Diaconescu, făcând referire la prezenţa premierului ViVictor Pontaa comerorarea secuilor din Pasul Nyerges.
Potrivit acestuia, în cazul în care nu există cultură generală, politicienii riscă să ajungă la o "complicitate ieftină, greşit înţeleasă, dar extrem de păguboasă", care îi afectează pe toţi românii, din interiorul şi din afara României.
Recent, premierul Victor Ponta a participat, la invitaţia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, la comemorarea celor aproximativ 200 de secui ucişi de trupele ţariste şi austriece în Pasul Nyerges, în ultima mare bătălie a Revoluţiei paşoptiste, la 1 august 1849.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina