- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diaconescu: Prin amânarea rediscutării legii pensiilor, opoziţia vrea ruperea acordului cu FMI
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a declarat, marţi, că decizia opoziţiei din Biroul Permanent al Senatului prin care se prelungeşte rediscutarea legii pensiilor are în spate intenţia periclitării relaţiei cu Fondul Monetar Internaţional.
Diaconescu: Prin amânarea rediscutării legii pensiilor, opoziţia vrea ruperea acordului cu FMI (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)
Diaconescu a spus că decizia Biroului Permanent al Senatului de marţi în ceea ce priveşte reexaminarea Legii pensiilor, luată prin majoritatea pe care o deţine opoziţia, echivalează cu tergiversarea procesului legislativ de adoptare a legii modificate.
"Vreau să spun foarte clar că intenţia politică este aceea de a pune Guvernul în situaţia de a nu-şi îndeplini condiţionalităţile cu Fondul Monetar Internaţional şi implicit de rupere a Acordului cu FMI", a afirmat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Preşedintele de onoare al UNPR a acuzat opoziţia că ar dori punerea sub semnul întrebării a relaţiei cu FMI pentru a genera o situaţie politică foarte complicată.
"Ca lucrurile să fie cât se poate de clare, nu problemele pensionarilor, nu aspectele legate de componenta socială dramatică sunt cele care pun în discuţie această chestiune, cât ideea de a pune Guvernul în imposibilitatea de a-şi îndeplini până la capăt obligaţiile asumate cu FMI, pentru a genera o stare de fapt foarte complicată în ceea ce priveşte relaţia cu instituţia financiară. Asta ca nimeni să nu-şi închipuie că poţi păcăli sau minţi pe oricine în ţara asta", a afirmat Diaconescu.
El a precizat că atât practica parlamentară, cât şi deciziile Curţii Constituţionale arată că reexaminarea unei legi se face în Parlament doar pe prevederile care fac obiectul cererii de reexaminare, cutumă contrazisă de decizia Biroului Permanent al Senatului de a cere un punct de vedere Comisiei juridice cu privire la posibilitatea rediscutării întregului proiect de lege.
Biroul Permanent al Senatului a cerut, marţi, Comisiei juridice să precizeze, în termen de o săptămână, dacă senatorii pot discuta, cu ocazia reexaminării Legii pensiilor, şi alte prevederi decât cea invocată de preşedintele Traian Băsescu, referitoare la vârsta de pensionare la femei.
Conduderea Senatului a decis ca proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice să primească raport din partea Comisiei pentru muncă până în data de 2 noiembrie.
Precizările în acest sens au fost făcute de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, după şedinţa Biroului Permanent. El a menţionat că decizia a fost luată cu şase voturi "pentru" şi cinci "împotrivă".
Astfel, Comisia juridică va trebui ca până marţi, 19 octombrie, să prezinte un punct de vedere cu privire la posibilitatea ca Senatul să ia în discuţie şi alte puncte din lege, cum ar fi problema stagiului de cotizare al femeilor, problema vârstei de pensionare la bărbaţi, modul de calcul al punctului de pensie şi pensiile speciale, tinând cont şi de deciziile instanţelor de judecată.
De asemenea, comisiile avizatoare au primit ca termen data de 27 octombrie pentru prezentarea punctelor de vedere referitoare la cererea de reexaminare.
Geoană a spus că, în cadrul conducerii Senatului, au existat două curente de opinie, unul care pleda ca legea să fie rediscutată cu privire şi la alte puncte decât cel invocat de preşedinte, respectiv redcerea vârstei de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani, şi altul care consideră că senatorii ar trebui să ia în discuţiile doar prevederea cuprinsă în cererea de reexaminare.
Potrivit lui Geoană, în cadrul şedinţei, reprezentanţii majorităţii au susţinut "aplicarea îngustă" a acestei solicitări şi stabilirea unor termene foarte strânse, cu un subiect legat exclusiv de reducerea vârstei de pensionare.
Preşedintele Senatului a amintit, pe de altă parte, faptul că acestă lege ar trebui să intre în vigoare în data de 1 ianuarie 201, ceea ce înseamnă un interval de timp suficient pentru a se face analiza.
El a mai spus că Senatul este conştient de faptul că soseşte o delegaţie a FMI în data de 20 octombrie şi că adoptarea legii, nu forma ei, reprezintă o precondiţie în cadrul acordului stand-by.
PDL a cerut, în Biroul Permanent al Senatului, ca reexaminarea Legii pensiilor să se facă în procedură de urgenţă, însă solicitarea a fost respinsă, PSD, PC şi PNL deţinând majoritatea în conducerea acestui for legislativ. Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că democrat-liberalii au cerut ca reexaminarea Legii pensiilor să se facă în procedură de urgenţă, iar Comisia de muncă să facă raportul într-o săptămână, având în vedere că este vorba despre modificarea doar a unui articol al actului normativ.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO