- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diaconescu: Tratatul privind micul trafic, fără legătură cu Tratatul de bază
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu , a declarat, joi, la Chişinău, că nu a înţeles ca semnarea Tratatului privind micul trafic de frontieră să fie condiţionată de semnarea Tratatului de bază.
Diaconescu: Tratatul privind micul trafic, fără legătură cu Tratatul de bază (Imagine: Mediafax Foto)
Întrebat în legătură cu o condiţionare a semnării Tratatului privind micul trafic de frontieră de tratatul de bază, Cristian Diaconescu a spus: "Din discuţiile de astăzi de la Chişinău, atât cu ministrul Stratan şi cu preşedintele Voronin, nu am am înţeles că ar exista vreo condiţionalitate în acest sens".
"Vă asigur că fiecare dintre state îşi cunoaşte interesele din acest punct de vedere şi nu este dispus să instaleze un blocaj pe o anumită conotaţie de pe un document sau altul, pentru că avem foarte multe proiecte commune", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Ministrul Stratan a menţionat, la rândul său, că au existat consultări la Bucureşti şi Chişinău.
"Au rămas foarte puţine paranteze pătrate care mai trebuie îndepărtate. În ceea ce priveşte echipele de negociatori sunt astăzi pregătite pentru a relua discuţiile pe aceste subiecte foarte, foarte importante şi suntem optimişti că mai avem încă timp destul, dar în acelaşi timp nu prea mult, pentru că problemele sunt foarte importante, să găsim soluţia şi numitorul comun în ceea ce priveşte aceste documente care sunt astăzi pe ordinea de negocieri", a spus Stratan.
Stratan a mai spus că în ultimii doi ani lucrurile nu au stagnat, şi că au avut loc consultări intense.
"În acest moment suntem în situaţia de a putea evalua şi finaliza dialogul pe toate planurile, mai ales în ceea ce priveşte cadrul juridic bilateral între cele două state", au spus cei doi.
MAE a susţinut, pe 21 decembrie 2008, că nicio reglementare nu justifică o condiţionare a semnării Convenţiei privind micul trafic de frontieră de încheierea, în prealabil, a Acordului-cadru privind parteneriatul strategic pentru Europa între România şi R. Moldova şi Tratatul privind regimul frontierei de stat.
Răspunsul MAE, la solicitarea MEDIAFAX, a venit în contextul în care premierul moldovean, Zinaida Greceanîi, a declarat că Republica Moldova îşi menţine punctul de vedere conform căruia convenţia cu România privind micul trafic de frontieră poate fi semnată simultan cu Tratatul de bază.
România susţine poziţia UE în privinţa Transnistriei
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, la Chişinău, că România nu consideră necesar în acest moment să facă o poziţie separată privind Transnistria, alta decât cea a Uniunii Europene.
"Din punctul de vedere al României, în acest moment nu este necesar să facem o poziţie separată privind Transnistria, alta decât cea a Uniunii Europene. Această atitudine a părţii române este în acest moment subliniată de toţi partenerii care fac parte din formatul 5 plus 2", a spus Diaconescu.
Ministrul român a ţinut să precizeze de asemenea că România susţine soluţionarea în format 5 plus 2 cu respectarea integrităţii, suveranităţii şi independenţei R.Moldova.
La rândul său, ministrul moldovean de Externe a intervenit precizând că "nici Chişinăul nu intenţionează să modifice formatul 5 plus 2". Potrivit acestuia, formatele de negocieri despre care s-a discutat în cursul anului 2008 nu au fost luate în considerare.
"Republica Moldova va continua şi mai departe să aibă consultări permanente cu actorii internaţionali implicaţi în procesul de negocieri (...)Dar, încă o dată, doresc să reiterez poziţia oficială a Republicii Moldova că problema soluţionării conflictului transnistrean va fi regăsită numai şi numai la masa de negocieri în formatul 5 plus 2", a conchis Stratan.
Regimul separatist de la Tiraspol se opune participării României la negocierile pentru soluţionarea crizei transnistrene, a declarat, miercuri, Serghei Iastrebciak, şeful diplomaţiei din Transnistria, citat de pagina online a agenţiei RIA Novosti.
Consulatele de la Cahul şi Bălţi, pe agenda discuţiilor Diaconescu-Stratan
Ministrul moldovean de Externe Andrei Stratan a declarat, joi, în cadrul declaraţiilor de presă care au urmat după întâlnirea cu omolog său român, că deschiderea consulatelor româneşti la Cahul şi Bălţi a figurat pe agenda discuţiilor cu Cristian Diaconescu ca şi problema vizelor.
Potrivit lui Stratan, a fost discutată problema deschiderii consulatelor româneşti de la Cahul şi Bălţi pe bază de reciprocitate cu deschiderea unor consulate ale R. Moldova la Iaşi şi Constanţa.
Ministrul de externe moldovean a făcut însă declaraţii similare şi în cadrul întâlnirii cu omologul român Lazăr Comănescu în cursul verii lui 2008 dar până în prezent nu au fost anunţate progrese.
De asemenea, întrebat în legătură cu faptul că autorităţile de la Chişinău au semnalat în ultima vreme o serie de nereguli în ceea ce priveşte acordarea de vize româneşti ministrul moldovean a evitat răspunsul limitându-se la a se referi la evoluţiile înregistrate de cele două părţi în ceea ce priveşte cadrul juridic bilateral.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO