- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Diaconescu: Unii încearcă să-şi fundamenteze cariera în MAE pe o ofertă politică
Ministrul de Externe Cristian Diaconescu afirmă, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că se consultă frecvent cu preşedintele Băsescu, anunţă modificarea organigramei ministerului şi spune că unii "încearcă să-şi fundamenteze o carieră în MAE pe o ofertă politică pe care câteodată nimeni nu le-o cere".
Diaconescu: Unii încearcă să-şi fundamenteze cariera în MAE pe o ofertă politică (Imagine: Mediafax Foto)
Cristian Diaconescu a spus că nu au fost valorificate toate oportunităţile de cooperare şi de dezvoltare a unui parteneriat de substanţă cu China şi Federaţia Rusă. El a spus că deficitele comerciale în dauna României sunt foarte mari, România nefiind capabilă să exporte comparabil pe piaţa chineză, respectiv pe piaţa Federaţiei Ruse, pe măsura importului foarte mare pe care îl realizează. Referitor la sensibilitatea relaţiei politice şi diplomatice cu Rusia, ministrul a spus că este vorba despre "un concurs de percepţii, multe avându-şi rădăcinile într-un trecut mai mult sau mai puţin îndepărtat"
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Întrebat în legătură cu modul în care va gestiona relaţia cu Traian Băsescu, Diaconescu a spus că dialogul instituţional este obligatoriu. Ministrul a spus că deja a discutat şi s-a sfătuit de multe ori cu preşedintele, mai ales în subiectele de criză, iar dezbaterile s-au dovedit foarte utile.
Ministrul Cristian Diaconescu a mai spus că are deja un calendar de contacte politico-diplomatice pentru perioada următoare, menit să asigure faptul că, din punct de vedere politic, nu va exista niciun impediment pentru "eliminarea" clauzei de salvgardare pe tema justiţiei în vara anului 2009, apreciind că "prioritatea Ministerului de Externe trebuie să o reprezinte înlăturarea acestei inechităţi în ceea ce priveşte situaţia României în cadrul Comisiei Europene şi a Uniunii Europene în general".
De asemenea, ministrul a confirmat faptul că, în afară de Bogdan Muzuru, i-a mai propus pe Doru Costea şi Bogdan Aurescu pentru funcţiile de secretari de stat ai MAE. În acest context, ministrul a spus că viitoarea organigramă, care în opinia sa ar putea fi aoptată prin hotărâre de Guvern săptămâna viitoare, va conţine o modificare a portofoliilor secretarilor de stat: afaceri bilaterale, afaceri strategice şi afaceri multilaterale, incluzând Uniunea Europeană. Tot referitor la viitoarea organigramă a MAE, ministrul a menţionat deschiderea unei Direcţii Generale pentru Afaceri Economice, cu rol de sinteză şi analiză.
Prezentăm integral interviul acordat agenţiei de presă MEDIAFAX de către ministrul de Externe, Cristian Diaconescu:
Rep.: Care sunt priorităţile mandatului dumneavoastră?
Cristian Diaconescu: În mod evident, o politică externă de substanţă presupune, pe de o parte, servirea interesului naţional de o manieră profesionistă şi dedicată, iar pe de altă parte conturarea mai clară al profilului fundamental al statului român pe zona relaţiilor internaţionale. Or, din acest punct de vedere, luând pe categoriile de interes privind politica externă românească, este clar că România va fi foarte interesată să-şi afirme un rol mult mai conturat în cadrul Uniunii Europene, să-şi întărească profilul global şi, evident, suntem interesaţi din această perspectivă ca edificiul european în general să fie solid şi eficient.
Din punctul de vedere al României, participarea la procesul decizional pe marile categorii de probleme europene va reprezenta o prioritate de prim rang. Mă refer aici la zona de constituire politică şi bugetară a Uniunii Europene, aspectele de securitate şi cooperare, vecinătatea Uniunii Europene, vecinătatea spre est, parteneriatele pe care statele membre al Uniunii Europene le pun în aplicare, precum şi profilul României în ceea ce priveşte un concept de securitate energetică, pe care sperăm că Uniunea Europeană îl va aborda în mod mult mai serios în perioada următoare.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: