Diaconescu: Voi merge la Haga pentru a discuta cu omologii şi cu parlamentari despre Schengen
Noul ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, la RFI, că va merge la Haga pentru a discuta cu omologii săi şi cu parlamentarii olandezi despre aderarea la Spaţiul Schengen, menţionând că, din câte ştie, există disponibilitate pentru găsirea unei soluţii.
Diaconescu: Voi merge la Haga pentru a discuta cu omologii şi cu parlamentari despre Schengen (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Diaconescu precizează că 10-12 parlamentari olandezi ar putea veni, la rândul, lor în România. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti cere Olandei, potrivit RFI, să nu demotiveze România în drumul ei spre Schengen.
Întrebat cum va convinge Olanda să nu mai blocheze accesul României în Spaţiul Schengen, Diaconescu a răspuns:
"N-aş spune că Olanda blochează. Olanda este o ţară care citeşte cu foarte mare scrupulozitate raportul Comisiei Europene în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar în România. Deci nu numai o convingere retorică este necesară, ci şi progrese interne şi pe de altă parte demersuri cât se poate de clare, pentru a explica ireversibilitatea acestor progrese".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Ministrul spune că, din contactele anterioare cu autorităţile olandeze, a înţeles că există disponibilitate pentru găsirea unei soluţii.
"Eu cred că atât o cooperare aplicată între România şi Olanda în ceea ce priveşte sistemul vamal, în ceea ce priveşte sistemul judiciar românes - experienţă pe care am mai încercat-o în anul 2004, când Olanda era la preşedinţia Uniunii Europene şi România dorea să închidă cât mai rapid capitolul de negociere pe justiţie şi afaceri interne - cât şi un demers politic substanţial, dar nu numai la nivelul Executivului, ci şi la nivelul celorlalţi vectori politici, mai ales Parlamentul, ar fi deosebit de utile. Simpla constatare a faptului că un partid extremist s-ar afla la guvernare nu este suficientă. Cred că Olanda - dar nu numai Olanda, preocupări există şi în alte state europene - trebuie să primească cât mai rapid şi cât mai insistent clarificări din partea noastră", a declarat diplomatul.
El a menţionat că argumentele României au fost foarte corecte, performanţa tehnică a fost expertizată şi constatată a fi îndeplinită de către structurile Comisiei Europene, inclusiv de inspectorii olandezi.
"Chestiunea e în ceea ce priveşte predictibilitatea României în legătură cu sistemul judiciar. Dincolo de reiterarea unor argumente, pentru că niciodată nu e suficient în a explica şi clarifica nişte lucruri, va trebui să încurajăm ceva mai serios atât partea olandeză, cât şi colegii europeni, pentru a lua o decizie care să motiveze în continuare România şi nu s-o demotiveze din acest punct de vedere. Orice blocare, orice eliminare generează frustrare în orice fel de stat", a declarat ministrul.
Întrebat când estimează că va intra România în Schengen, Diaconescu a răspuns: "Estimarea mea e că o decizie corespunzătoare se va lua în anul 2012. În legătură cu componenta acestei decizii, vă rog să-mi permiteţi să văd care este într-adevăr situaţia, cum se spune, pe teren".
Întrebat dacă are în vedere o vizită în Olanda, ministrul a răspuns: "În mod categoric. Deja am făcut demersurile necesare din zona parlamentară, pentru invitarea a peste 10-12 parlamentari olandezi în România, din toate grupurile parlamentare, pentru a avea o discuţie cât se poate de aplicată, nu numai cu zona executivă, ci şi cu zona organizaţiilor neguvernamentale şi voi continua să mă implic în acest proiect, pentru că-l consider extrem de util. În mod categoric, voi încerca să merg la Haga, nu numai pentru a discuta cu omologii, dar şi pentru a merge în Parlamentul olandez, pentru că decizia în ceea ce priveşte mandatul Executivului se ia foarte consecvent în acea ţară în Parlamentul olandez".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte