Video DIASPORA. Mii de români la VOT la Bruxelles, Viena, Roma, Marsilia, Londra, Dublin sau Offenbach/ Solidaritate a unui italian care lasă oamenii în restaurant/ O singură secţie de votare amenajată în Valencia/ Secţii arhipline şi în alte oraşe europene | LIVE UPDATE

Alegeri europarlamentare 2019. MAE informează că votul la alegerile europarlamentare şi referendumul naţional a început în străinătate, la Auckland, Noua Zeelandă, la 22.00, ora României şi 7.00 ora locală, în secţia de votare nr. 18, ce mai îndepărtată secţie organizată peste hotare. La secţiile de votare din străinătate s-au format cozi mari încă de la ora deschiderii urnelor, iar potrivit informaţiilor primite până acum, cozi mari sunt la Bruxelles, Nurnberg, Londra, Roma, Viena, Torino, Paris, New York, Marsilia, Ulm, Lutton, Dublin, Valencia, Limassol, Praga, Bristol, Munchen Berlin, Stuttgart, Oslo, Lille, Barcelona, Haga, Wurzburg, Castellon, Luxemburg, etc. La unele secţii, oamenii şi-au pierdut răbdarea şi au început să scandeze "Hoţii" sau "Vrem să votăm".

Urmărește
9698 afișări

20.20 Sute de români aşteaptă în continuare la COADĂ în Londra ca să voteze: Nu plecăm până nu votăm!

Sute de români aşteaptă, la ora transmiterii ştirii, în continuare la coadă în Londra, Offenbach sau Valencia, pentru a vota la alegerile europarlamentare, oamenii scandând "Nu plecăm până nu votăm!".

Sute de români aşteaptă, la ora transmiterii ştirii, la coadă în faţa unei secţii de votare Londra pentru a vota la alegerile europarlamentare, ei scandând "Nu plecăm până nu votăm"!.

Şi la Offenbach, în Germania, zeci de alegători stau în jur de 6-7 ore, la ora transmiterii ştirii, în faţa secţiei, în speranţa că îşi vor putea exercita dreptul la vot.

Aceeaşi situaţie este şi în Valencia, acolo unde, în singura secţie amenajată pentru vot, românii aşteaptă şi câte 5 ore pentru a putea intra la urne, mulţi dintre ei fiind de părere că nu vor mai ajunge să voteze.

Duminică până la ora 20.00, votaseră 294.361 de români, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

19.52: La Marsilia, lumea a devenit agitează. Oamenii scandează lozinci după aflarea veştii de neprelungire a timpului de vot. Unele persoane se află la coadă de 6-7 ore, conform citotirilor noştri.

19.10 La Offenbach (Germania) se sare gardul secţiei pentru a vota

UPDATE 19.00 Situaţia este alamantă la Londra unde sunt sute de mii de români care vor să voteze

UPDATE 18.30 BREAKING: BEC respinge solicitările DIASPOREI şi ale Opoziţiei din România de prelungire a votului după ora 21.00

UPDATE 18.00 Imagini în care se observă cozi formate la secţia de votare organizată la New York

UPDATE 17.30 Director din MAE: Am suplimentat secţiile de vot din străinătate cu buletine de vot

Un director din Ministerul Afacerilor Externe susţine că au suplimentat secţiile de vot din străinătate cu buletine de vot

Iulian Ivan, director de coordonare în cadrul MAE, a declarat că ministerului a luat măsurile necesare pentru a suplimenta secţiile de vot din străinătate acolo unde există un flux mai mare de alegători, existând o singură solicitare, în Suedia, pentru a suplimenta cu 800 de buletine de vot.

"Vreau să fac câteva precizări legate de aceste aspecte care s-au vehiculat în media, cum că birourile electorale nu ar avea în dotarea necesară numărul suficient de buletine de vot. MAE a luat toate măsurile ca să fie distribuite către toate secţiile de votare, în special în Europa, un număr suficient, astfel încât să se asigure pe întreg procesul de votare că nu sunt sincope în ceea ce priveşte numărul de buletine de vot. Secţiile de votare au în dotare cabine, urne. ştampile suficiente. Ne-au asigurat să completăm birourile electorale cu membri, astfel încât procesul electoral să se desfăşoare în condiţii cât mai optime. Până în acest moment, o singură solicitare am avut din Suedia în care ni s-a solicitat transferul a 800 de buletine de vot, anticipând că este necesară suplimentarea şi s-a transferat de la o secţie de votare unde prezenţa este foarte mică. Suntem pregătiţi să transferăm buletine de vot de la cele mai apropiate secţii de votare către secţiile, având în vedere fluxul de alegători, necesită suplimentarea acestui număr", a declarat Iulian Ivan, într-o conferinţă de presă duminică.

În ceea ce priveşte informaţiile din spaţiul public referitoare la urnele suplimentare improvizate în secţiile de vot din străinătate, acesta a adeclarat că urnele sunt cele deja pregătite de secţiile de votare.

"Sunt urnele care se folosesc în secţiile de votare şi cele care pe parcursul votării s-au umplut, s-au sigilat şi poate că ceea ce au observat alegătorii erau urnele care erau pregătite pentru a le înlocui pe cele care urmau să se umple", a explicat Ivan.

UPDATE 16.17: Cozi uriaşe se înregistrează şi la secţiile de votare din oraşele Bruxelles (Belgia), Lile (Franţa), Stuttgart şi Berlin (Germania). Mai jos puteţi vedea imagini cu românii aşteptând în linie să voteze.

Coada din oraşul Lile (Franţa)

Coada de la Berlin (Germania)

Coada de la Stuttgart (Germania)

Coada de la Offenbach (Germania)

UPDATE 15.40 Cozi la mai multe secţii de vot din diaspora. Românii stau la coadă ore întregi ca să voteze

Saga continuă pentru diaspora: Românii stau la coadă ore întregi ca să voteze

La mai multe secţii de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin, Roma sau Offenbach s-au format, la ora transmiterii ştirii, cozi, sute de români aşteptând să-şi exercite dreptul la vot.

Sute de oameni aşteaptă, duminică, la coadă la secţia de votare deschisă la Harrow Council din Londra, imaginile fiind postate pe reţelele de socializare.

Cozi s-au format şi în faţa secţiilor de votare din Bruxelles, Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra, Antwerp, Amsterdam, Lille, Berlin şi Regensburg, românii declarându-se nemulţumiţi, pe reţelele de socializare, că aşteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităţilor române.

La Stuttgart, unele persoane aşteaptă şi de 4 ore ca să voteze, poliţiştii venind la faţa locului. Românii au scandat minute bune "Hoţii, hoţii". Un italian care are un restaurant în zonă îi lasă pe români să se odihnească înăuntru. Oamenii au decis să facă o coloană separată pentru părinţii care vin cu copiii la vot.

La secţia de votare nr. 2 din Dublin peste 1000 de persoane stau la coadă pentru a vota, timpul de aşteptare fiind de 3 ore.

Un român care trăieşte în Dublin a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că oamenii se organizează pentru a merge să voteze în alte oraşe şi a nu aştepta atât de mult timp.

„Primii oameni s-au pus la coadă la secţia de votare nr. 2 din Dublin la 6 dimineaţă, iar la ora 7 erau, deja, peste 100. În jurul orei 14 sunt peste 1000 la coadă, iar timpul de aşteptare este de 3 ore. Oamenii se organizează să meargă în alte secţii din alte oraşe pentru a nu sta aşa mult la coadă, să nu păţească ca la prezindenţiale, să nu apuce să voteze”, a spus acesta.

O coadă uriaşă s-a format la singura secţie de votare amenajată în Valencia (Spania), românii aşteptând în medie 4 ore. Mai mulţi spanioli s-au oprit din drum şi i-au întrebat pe români ce au păţit de s-au adunat în număr atât de mare.

Duminică, până la ora 15.00, votaseră 152.851 de români în străinătate la alegerile europarlamentare şi 150.688 la referendumul pe justiţie.

UPDATE 15.40 Răspunsul MAE: MAE: Toate secţiile din străinătate sunt operaţionale şi funcţionează normal

MAE susţine că toate secţiile de votare din străinătate sunt operaţionale şi funcţionează normal. ”În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţii se desfăşoară în parametri normali”, precizează MAE.

”Ministerul Afacerilor Externe informează că în prezent toate cele 441 secţii de votare organizate în afara României sunt operaţionale şi funcţionează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţiile de votare din diaspora se desfăşoară în parametri normali. Prezenţa la vot a cetăţenilor români este substanţială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susţinute astfel încât ca toţi cetăţenii români din străinătate să îşi exercite dreptul de vot”, precizează MAE într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, la acest scrutin electoral Ministerul Afacerilor Externe a organizat ”un număr record de secţii de votare, mai mare decât dublul numărului de secţii organizate la scrutinele anterioare”.

”Pe parcursul zilei au fost semnalate aglomerări de persoane la unele secţii de votare din străinătate. Au fost semnalate situaţii punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeaşi secţie de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de cinci autocare care au ajuns simultan la aceeaşi secţie de votare). De asemenea, au fost semnalate situaţii în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetăţeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale. Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a promovat constant informaţii cu privire la procesul electoral: numărul de secţii de votare, locaţia acestora, atât pe pagina web precum şi pe conturile de pe platformele social media ale MAE şi ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate. Demersul a fost dublat de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, care au promovat pe plan local informaţii privind locaţia secţiilor de votare, procedura de vot, condiţiile în care poate fi exercitat dreptul la vot. Aceste demersuri au conferit alegătorilor posibilitatea de a se informa şi de a alege locaţiile proxime pentru exercitarea dreptului la vot. În acest sens, a fost creată pe pagina de internet a MAE o rubrică specială, permanent actualizată, care conţine informaţii electorale utile. Acestea au fost preluate, în timp real, pe conturile de socializare Facebook şi Twitter pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români interesaţi. Lista secţiilor de votare este disponibilă aici http://www.mae.ro/node/48090”, mai arată comunicatul MAE.

 

Românii la vot, la Viena 

„Coada imensa la Copenhaga. Eu am votat dupa 3 ore si jumatate. Cei de acasa, iesiti la vot!”, a scris un român care a filmat românii care aşteptau să voteze.

UPDARE ora 14:21: Unele secţii de vot din străinătate au trebuit să recurgă la improvizarea unor noi urne după ce cele pregătite de personalul secţiilor au fost umplute. Au fost înregistrate două astfel de cazuri, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Biroului Electoral responsabil de Diaspora.

Oamenii nu se aşteptau la o asemenea avalanşă şi n-au fost pregătiţi cu urne suplimentare şi au trebuit să-i primească pe oameni să voteze şi să găsească o soluţie. S-a procedat la sigilarea urnelor respective care sunt arhipline de faţă cu toată lumea, s-a semnat un proces verbal. Am primit două semnalări până acum", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Florentina Vasilăţeanu.

Alianţa 2020 USR-PLUS a solicitat noi urne de vot pentru Diaspora.

„Sunt mii de oameni care aşteaptă să voteze în Diaspora, iar urnele de vot sunt, la propriu, neîncăpătoare. Procesul de votare a fost suspendat în Madrid pentru că buletinele de vot nu mai aveau unde să fie introduse. În afara secţiei de vot tensiunea este imensă, după experienţa din 2014, când cetăţenii români din Diaspora nu au putut vota la timp", potrivit unui comunicat al Alianţei 2020 USR-PLUS remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, delegaţii Alianţei 2020 USR-PLUS au cerut obţinerea "unor dispoziţii clare" din partea Biroului Electoral pentru Secţiile de Vot din Străinătate.

Reprezentanţii Alianţei îi acuză pe preşedinţii secţiilor de vot că întârzie această procedură.

„Românii din Diaspora se simt din nou păcăliţi, iar statul român eşuează în a asigura exercitarea dreptului fundamental la vot. În lipsa unor soluţii oficiale, suntem în situaţia în care Alianţa 2020 USR PLUS a solicitat tuturor membrilor din Madrid să încerce să calmeze tensiunea de la cozile la vot, pentru a evita blocarea pe termen lung a procesului de vot. Solicităm ferm autorităţilor române să urgenteze procesul prin care sunt puse la dispoziţia cetăţenilor care votează în secţiile din Diaspora noi urne de vot şi să ia toate măsurile necesare pentru urgentarea procesului de vot. Orice încălcare a dreptului de vot va fi pedepsită potrivit legii, iar noi ne vom asigura că toate situaţiile de acest tip vor fi aduse la cunoştinţa autorităţilor", conchide sursa citată.

UPDATE  ora 14:00: Incidente la Castellón, în Spania, după ce sute de români care stau la coadă pentru a vota au început să strige „Hoţii” şi „Ruşine să vă fie!”, nemulţumiţi de faptul se înaintează foarte greu cu votul. Imaginile au fost postate pe reţelele de socializare.

UPDATE ora 13:00: La mai multe secţii de votare din străinătate, precum cele din Roma, Londra, Dublin sau Offenbach s-au format, la ora transmiterii ştirii, cozi, sute de români aşteptând să-şi exercite dreptul la vot.

Sute de oameni aşteaptă, duminică, la coadă la secţia de votare deschisă la Harrow Council din Londra, imaginile fiind postate pe reţelele de socializare.

Cozi s-au format şi în faţa secţiilor de votare din Roma, Verona, Offenbach, Dublin, Londra sau Antwerp, românii declarându-se nemulţumiţi, pe reţelele de socializare, că aşteaptă ore bune la coadă din cauza organizării slabe a autorităţilor române.

La secţia de votare nr. 2 din Dublin peste 1000 de persoane stau la coadă pentru a vota, timpul de aşteptare fiind de 3 ore.

Un român care trăieşte în Dublin a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că oamenii se organizează pentru a merge să voteze în alte oraşe şi a nu aştepta atât de mult timp.

„Primii oameni s-au pus la coadă la secţia de votare nr. 2 din Dublin la 6 dimineaţă, iar la ora 7 erau, deja, peste 100. În jurul orei 14 sunt peste 1000 la coadă, iar timpul de aşteptare este de 3 ore. Oamenii se organizează să meargă în alte secţii din alte oraşe pentru a nu sta aşa mult la coadă, să nu păţească ca la prezindenţiale, să nu apuce să voteze”, a spus acesta.

Londra:

Verona:

Offenbach:

Dublin:

Luton: 

Portsmouth: 

Antwerp:

UPDATE ora 12.12 Coadă uriaşă la singura secţie de votare amenajată în Valencia

O coadă uriaşă s-a format la singura secţie de votare amenajată în Valencia (Spania), românii aşteptând în medie 4 ore. Mai mulţi spanioli s-au oprit din drum şi i-au întrebat pe români ce au păţit de s-au adunat în număr atât de mare.

Un român prezent la singura secţie de votare amenajată în Valencia a declarat, pentru MEDIAFAX, că oamenii s-au aşezat la coadă încă de la primele ore ale dimineţii şi stau în medie 4 ore până le vine rândul.

Singura secţie de votare în tot oraşul Valencia a fost amenajată în sediul unei asociaţii, iar oamenii continuă să se aşeze la coadă.

„Oamenii vin în continuare şi îşi fac probleme că nu au suficientă baterie la telefon. Măcar e cald. Spaniolii se opresc şi întreabă ce am păţit de ne-am adunat. Lumea are o jenă mai mare ca altădată să se bage în fata, deşi încearcă. Se simte miros de schimbare”, a spus martorul.

UPDATE ora 12.00  Biroul Biroul Electoral Central transmite şi că până la această oră, în Diaspora, au votat 74.639 de alegători.

73.364 de votanţi şi-au exprimat dreptul de vot, în Diaspora, la referendumul pe teme de justiţie.

UPDATE ora 11.00 BEC transmite şi că până la această oră, în Diaspora, la alegerile europarlamentare au votat 51.189 de alegători. La referendumul pe teme de justiţie, 50.260 de votanţi şi-au exprimat dreptul de vot.

UPDATE ora 10.00 Biroul Biroul Electoral Central transmite şi că până la această oră, în Diaspora, au votat 30.546.

UPDATE ora 9.07 Biroul Biroul Electoral Central transmite şi că până la această oră, în Diaspora, au votat 13.766.

13.507 votanţi şi-au exprimat dreptul de vot, în Diaspora, la referendumul pe teme de justiţie.

UPDATE ora 8.10 Peste 3.000 de români aflaţi în străinătate au votat până duminică la ora 8:00 la europarlamentare

Un număr de 3.042 români aflaţi în străinătate au votat la alegerile europarlamentare până duminică la 8:00. La referendumul pe justiţie şi-au exprimat opţiunea 2.938 de persoane, potrivit datelor Biroului Electoral Central.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, pentru alegerile europarlamentare au votat, până duminică la ora 08.00, 3.042 de alegători din străinătate, iar la referendumul pe justiţie au votat 2.938 de persoane.

UPDATE ora 7.00 Alegeri europarlamentare 2019 | Peste 1.100 de români din diaspora au votat până duminică la ora 7:00

Un număr de 1.151 români aflaţi în străinătate au votat la alegerile europarlamentare până duminică la 7:00, oră la care s-au deschis şi secţiile de votare în România. La referendumul pe justiţie şi-au exprimat opţiunea 1.122 de persoane, potrivit datelor BEC.

„Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore (25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver, Canada). Pentru asigurarea condiţiilor optime de vot pentru toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la unul sau la ambele scrutine din data de 26 mai 2019, în cele 441 de secţii de votare au fost trimise 4.000.500 atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional din 26 mai 2019”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Externe, remis sâmbătă, MEDIAFAX.

Cum şi unde votează românii din Diaspora

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate şi adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/48090.

MAE mai menţionează că informaţii cu privire la prezenţa la vot vor fi făcute publice de către BEC.

De asemenea, ministerul reaminteşte că duminică, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc şi referendumul naţional pe probleme de interes naţional convocat de Preşedintele României. La referendumul naţional se va vota în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.

La referendumul naţional vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului. Alegătorii care optează pentru a-şi exercita dreptul de vot la acest tip de scrutin vor primi obligatoriu ambele buletine de vot corespunzătoare celor două întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici