Din culise: Cum şi-a asigurat Ludovic Orban şefia la PNL, prin modificarea statutului partidului

Şedinţa de luni a BPN al PNL s-a desfăşurat sub presiune, după ce Ludovic Orban a propus modificarea statutului, pentru a putea demite mai uşor liderii de filiale. Potrivit unor surse politice, scopul ar fi înlăturărea şefilor de organizaţii care vor Congres extraordinar pentru debarcarea lui Orban.

Urmărește
1290 afișări
Imaginea articolului Din culise: Cum şi-a asigurat Ludovic Orban şefia la PNL, prin modificarea statutului partidului

Din culise: Cum şi-a asigurat Ludovic Orban şefia la PNL, prin modificarea statutului partidului

Sursele politice au adăugat pentru MEDIAFAX că această modificare a statutului face parte din strategia lui Ludovic Orban, care vrea, din toamnă, să-i demită pe unii lideri ai organizaţiilor liberale, după Consiliul Naţional. Vizaţi sunt cei care vor să ceară, la Consiliul Naţional din 4 august, convocarea unui Congres extraordinar pentru a-l debarca pe Orban de la şefia partidului. Liderii filialelor luaţi în colimator de Orban sunt: Cristian Buşoi - PNL Bucureşti, toţi liderii organizaţiilor de sector, PNL Ilfov - Marian Petrache şi PNL Prahova - Iulian Dumitrescu, potrivit surselor citate.

Propunerea liderului PNL de a schimba statutul formaţiunii scoate la suprafaţă disputele din interiorul partidului. Mulţi liberali, printre care şi lideri de filiale, s-au opus modificării statutului. După trei runde de numărat, în final s-au înregistrat 32 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri.

Printre cei care s-au opus modificării sunt chiar cei care doresc Congresul extraordinar: preşedintele PNL Bucureşti - Cristian Buşoi, liderii organizaţiilor de sector, liderul PNL Ilfov - Marian Petrache şi şeful PNL Prahova -Iulian Dumitrescu.

De asemenea, împotriva propunerii lui Orban de modificare a statutului au fost şi fostul co-preşedinte al partidului, Alina Gorghiu, dar şi Gheorghe Falcă - primarul Aradului, Cristian Buican - deputat PNL de Vâlcea, Daniel Drăgulin - PNL Călăraşi, Cristian Chirteş - PNL Mureş, Hubert Thuma - fost deputat de Ilfov, Marin Anton - PNL Giurgiu, Bogdan Huţucă - PNL Constanţa, Mugur Cozmanciuc - PNL Neamţ, Anca Boagiu - lider PNL Sector 2, Eugen Pîrvulescu - PNL Teleorman şi Dan Motreanu - fost deputat de Călăraşi.

Fostul preşedinte PNL Sector 3, Florin Alexe, a declarat pentru MEDIAFAX că propunerea nu ar fi trebuit să treacă, deoarece nu s-a împlinit numărul de voturi necesare, respectiv 34 plus 1 din membrii prezenţi în BPN.

„Eu şi cu mai mulţi colegi ne-am opus. S-a făcut prezenţa la BPN, la început s-a spus că sunt 70 de oameni, apoi la solicitarea lui Iulian Dumitrescu, secretarul general a făcut prezenţă nominală, au fost 67 de oameni în sală, la care ulterior s-a adăugat şi domnul Petrache, deci erau 68 de oameni în sală. Majoritatea, jumătate plus unu din ei ar fi însemnat 34 plus 1, adică 35 de oameni. Au început dezbaterile, nu a plecat nimeni din sală, şi la vot, când s-a votat, la început s-au numărat 28 de mâini sus, pentru propunerea domnului preşedinte Orban, după aia cineva a zis 29, dar erau 28 de mâini, domnul preşedinte a votat 31, irelevant, deoarece ar fi trebuit să aibă 35 de voturi ca să treacă. Este vorba de jumătate plus unu dintre cei prezenţi în sală. Nu a avut acea jumătate plus unu pentru a transmite propunerea mai departe către Consiliu Naţional. Aşteptăm Consiliul Naţional, pentru că în CN această modificare trebuie să treacă cu două treimi, sunt foarte mulţi preşedinţi de filiale care de asemenea au fost nemulţumiţi şi spun că nu este normal, aşteptăm să vedem hotărârea forului superior, Consiliul Naţional”, a spus Florin Alexe pentru MEDIAFAX.

În urmă cu câteva luni, într-o şedinţă a Biroului Executiv al PNL, conducerea partidului a votat pentru demiterea sa de la şefia organizaţiei liberale Sector 3. Pe 4 august, Consiliul Naţional va valida această decizie, alături de hotărârea excludere din partid a prim-vicepreşedintelui PNL Sector 2, Viorel Cataramă.

Surse politice au precizat pentru MEDIAFAX că liberalul Dan Motreanu a spus în cadrul şedinţei de luni că "liderii de filiale care îl susţin pe Ludovic Orban o fac de fapt de frică".

Contre au apărut, la şedinţa de luni, şi în tabăra care vrea înlăturarea lui Orban de la şefia PNL. Cristina Buican i a spus lui Iulian Dumitrescu, prim-vicepreşedinte al PNL şi lider al senatorilor liberali, să înceteze cu încercarea de a strânge semnături de la primari şi lideri de organizaţii pentru convocarea Congresului şi să nu mai submineze conducerea, potrivit surselor MEDIAFAX. Buican i-a mai trasmis lui Dumitrescu că din cauza lui Orban a propus modificarea statutului, că prin listele cu semnături a creat agitaţie în interiorul partidului.

De cealaltă parte, propunerea lui Ludovic Orban de modificare a statutului partidului a avut susţinerea a nu mai puţin de 35 de liberali. Printre cei care au votat „pentru” o astfel de schimbare s-au numărat prim-vicepreşedinţii PNL, Ilie Bolojan, Mircea Hava şi Raluca Turcan, secretarul general Robert Sighiartău şi mulţi alţi parlamentari liberali.

"Atribuţiile Biroului Politic Naţional sunt: r). analizează, coordonează, sprijină şi evaluează activitatea filialelor teritoriale şi dispune măsurile ce se impun pentru îndeplinirea obiectivelor ce decurg din strategia şi programele politice ale PNL, poate hotărâ demiterea preşedinţilor BPJ şi/sau dizolvarea BPJ în cazul încălcării grave a hotărârilor sau deciziilor partidului, cu votul a 2/3 din membrii BPN", prevede articolul 86 din actualul statut al PNL.

Propunerea liderului PNL, Ludovic Orban, adusă la articolul 86, este ca votul pentru demiterea unei preşedinte al organizaţiei liberale să nu mai fie a două treimii din membrii PNL din BPN, cum este acum, ci a jumătate plus unu din membrii PNL din BPN, astfel încât şefii de filiale vor putea fi demişi mai uşor. Preşedintele liberal a declarat luni că, de fapt, modificarea statutului va creşte performanţa electorală a formaţiunii.

"Încă nu s-a modificat statutul, a fost votată o propunere în BPN, este o propunere care urmăreşte o mai bună capacitate pentru Biroul Executiv de a putea îmbunătăţi performanţa electorală a partidului, mai ales în acele filiale care, în mod evident nu se respectă deciziile partidului, campaniile naţionale ale partidului sau nuîşi ating obiectivele electorale. Este dreptul oricui să facă orice fel de contestaţie. Eu vă spun că s-a numărat cu mare mediculozitate, de trei ori, scorul a fost acelaşi oricât de mult ar fi încercat să schimbe rezultatul votului", a spus Ludovic Orban, la finalul şedinţei BPN al al PNL.

Modificarea statutului PNL adoptată în şedinţa de luni a Biroului Politic Naţional urmează să fie validată în Consiliul Naţional al liberalilor din data de 4 august.

De asemenea, preşedintele PNL a anunţat că termenul limită pentru depunerea candidaturilor în partid pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 este 1 septembrie, precizând că în Consiliul Naţional din 4 august vor fi validate criteriile, procedura şi calendarul de alcătuire a listelor.

Referitor la acest subiect, surse politice au spus MEDIAFAX, că la şedinţa BPN de luni, Ludovic Orban a fost întrebat cine îşi va asuma un eşec al PNL la alegerile europarlamentare. Preşedintele PNL a replicat ”nu eu”, adăugând că îşi va asuma scorul la viitoarele alegeri prezidenţiale şi locale, potrivit surselor citate.

Cu toate că Ludovic Orban a afirmat că nu există încă o listă pentru candidatura la europarlamentarele din 2019, liberalii şi-au creionat în linii mari lista pentru alegeri, primul pe aceasta urmând să fie chiar Ludovic Orban, urmat de fostul co-preşedinte al partidului, Vasile Blaga, au relatat surse politice pentru MEDIAFAX. Pe listă s-ar putea regăsi şi Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureşan şi Mircea Hava. Orban nu-l mai doreşte însă pe listă pe actualul europarlamentar Cristian Buşoi.

Potrivit surselor MEDIAFAX, o invitaţie a fost făcută de Orban, în sensul unei candidaturi, şi fostului lider PNL, Crin Antonescu, care deocamdată nu a luat o decizie în această privinţă, dorind mai degrabă includerea pe liste a soţiei sale, Adina Vălean, în prezent europarlamentar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici